Elämä sokean lemmikin kanssa

Eläimillä kuulo- ja hajuaisti ovat merkittävästi paremmin kehittyneet ja näkökyvyn merkitys ei ole niin suuri kuin meillä ihmisillä. Omistajan voi olla vaikeaa huomata, että lemmikki on sokea, koska tutussa ympäristössä lemmikin käyttäytyminen on lähes normaalia.

Seuraavassa on vinkkejä siitä, mitä sokean lemmikin ympäristössä tulee huomioida, jotta lemmikki ei loukkaa tarpeettomasti itseään ja voi siten elää onnellista ja turvallista elämää:

  1. Välttäkää muuttamasta tarpeettomasti eläimen ympäristöä. Esimerkiksi huonekalujen siirtäminen paikasta toiseen tai muutto uuteen asuntoon voi alkuun tuottaa ongelmia, jotka ajan kanssa kyllä voitetaan. Voitte nopeuttaa tottumista tutustuttamalla eläin ohjatusti uusiin asioihin. Joillekin eläimille uuden tai siirretyn huonekalun merkitseminen esim. hajulla voi olla riittävä apu väistää kohdetta loukkaamatta itseään.
  2. Älkää vaihtako ruoka- ja juomakuppien paikkaa tarpeettomasti.
  3. Opettakaa lemmikki ulkoilemaan aina kytkettynä, jotta ulkoilu sujuu turvallisesti. Käyttäkää jatkossa paljon ääntä apuna kutsuessanne, ohjatessanne lemmikkiä erityisesti, kun haluatte lemmikin olevan varuillaan/hidastavan liikettä.
  4. Jos mahdollista, aidatkaa turvallinen ulkoilualue tai sisätila lemmikillenne missä kasvit, huonekalut yms. pysyvät paikoillaan.
  5. Mikäli on vaarana, että lemmikki putoaa portaikossa, laiturilta tai kuistilta tms., estäkää lemmikin pääsy vaarallisille alueille mahdollisuuksien mukaan esim. porttien/aitojen avulla.
  6. Kannustakaa lemmikkiänne käyttämään muita aistejaan, kuten haju- ja kuuloaistia, 
    korvaamaan menetettyä näköaistia:
    • Hankkikaa leluja, jotka tuottavat ääntä tai tuoksuvat.
    • Merkatkaa huonekalut hajuilla, esim. laittamalla jotain hajustetta pöydänjalkoihin. Tällöin eläin tunnistaa hajun perusteella kohteen ja osaa väistää sitä.
    • Ottakaa uusi lemmikki vanhan kaveriksi. Tämä helpottaa sokean eläimen arkea: seuralaista on helpompi seurata kuulon ja hajun perusteella.
  7. On tärkeää tutkia ja selvittää lemmikin sokeutumisen syy, koska siihen saattaa liittyä kipua tai etenevää silmän sisäistä tulehdusta, joita voidaan hoitaa (kuten esim. silmänpainetaudissa tai pitkälle edenneessä harmaakaihissa). Siksi silmiä tulisi seurata päivittäin mahdollisen punoituksen, siristelyn, hankaamisen, ylimääräisen vuodon, silmämunan suurenemisen yms. varalta.
  8. Kannustakaa lemmikkiä ulkoiluun ja liikuntaan. Näin voidaan välttää ylipainon kehittyminen, mikä puolestaan altistaa monille muille ongelmille.
  9. Äkillisesti sokeutuva lemmikki voi olla alkuun pelokas, masentunut tai jopa aggressiivinen. Välttäkää tällaisessa tapauksessa lisäämästä eläimen pelkoa tai stressiä. Informoikaa kaikkia perheenjäseniä ja muita asianosaisia tilanteesta, erityisesti lapsia. Opettakaa kaikille, miten eläintä lähestytään varoittamalla siitä äänen avulla etukäteen.

Sokeakin lemmikki voi viettää onnellista elämää!

Lue lisää koirien silmäsairauksien hoidosta

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Evidensia Kaupasta Ruokia vatsan hyvinvointiin -20%

Evidensia Kauppa