Haava kissalla

Etenkin ulkona liikkuville kissoille usein sattuu ja tapahtuu, minkä seurauksena voi olla viilto- tai pistohaavoja. Myös tappeluiden seurauksena tulleet puremahaavat ovat kissoilla melko yleisiä.

Erilaiset haavat kissalla

  • Puremahaavat
    Purema- ja tappeluhaavat ovat kissoilla yleisiä. Jos kissaasi on purtu, ota aina yhteyttä eläinlääkäriin. Puremahaavat tulehtuvat helposti suusta tulleiden bakteereiden takia.
  • Paiseet
    Hoitamattomat puremahaavat voivat aiheuttaa paiseita. Paise voi syntyä myös esimerkiksi bakteereiden saastuttamasta, umpeutuneesta raapimishaavasta. Paise voi puhjeta, jolloin siitä tulee ulos paksua ja pahanhajuista nestettä. Oireina voivat olla huonovointisuus ja ruokahaluttomuus.

  • Raapimisen aiheuttamat haavat
    On hyvin tavallista, että kissa raapii itseään kutinan seurauksena, minkä seurauksena se saa haavoja. Kutinaa voivat aiheuttaa monenlaiset tekijät, kuten ulkoloiset, erilaiset ympäristötekijät ja jotkin ruoka-aineet.

  • Akuutit vammat
    Akuutit vammat huomataan usein heti, mutta esimerkiksi pitkäkarvaisella kissalla haavan havaitseminen voi olla haastavaa. Tassuhaavat huomataan usein siitä, että kissa välttää tassulla astumista. Akuutissa tapauksessa on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Isommat haavat, kuten repeämät ihossa, voivat vaatia ompelua. Tällöin riski bakteeritartunnalle on aina olemassa, joten hygienia, haavanhoito ja kivunlievitys ovat tärkeitä.

  • Haavat merkkinä muista sairauksista
    Haavat iholla voivat joskus olla ensimmäisiä merkkejä muualla kehossa olevista sairauksista, kuten immuunijärjestelmän sairaudet, lisämunuaisen liikatoiminta tai vauriot maksassa ja haimassa.

Kissan haavan hoito

Pienet ja pinnalliset haavat eivät useimmiten tarvitse muuta hoitoa kuin huolellisen puhdistuksen, kun taas isompien ja useamman ihokerroksen läpi ulottuvien haavojen hoitona on ompelu eläinlääkärin vastaanotolla. Haavojen hoidossa tärkeintä on pitää haava puhtaana, ettei se tulehdu.

Lemmikin lääkekaapissa kannattaa aina pitää keittosuolaliuosta, sidetarpeita, vanua sekä itsekiinnittyvää vet-flex-sidettä vanukerroksen kiinnittämiseen.

Kissan haavan puhdistaminen

Käytä keittosuolaliuosta haavan puhdistamiseen. Puhdista haava huuhtelemalla tai pyyhkimällä se keittosuolaliuokseen kastetulla sidetaitoksella tai pumpulilla. Pese kuivunut veri ja muu lika haavasta ja sen ympäriltä haalealla vedellä ja kuivaa huolellisesti. Sidetaitos toimii usein pumpulia paremmin, koska se ei tartu haavaan.

Puhdistuksen helpottamiseksi voit varovasti leikata karvat haavan ympäriltä. Vältä avoimen haavan huuhtelua antiseptisella aineella, kuten Betadinella, sillä antseptinen aine heikentää haavan paranemiselle välttämättömien tulehdussolujen toimintaa.

Kissan haavan suojaaminen

Estä haava-alueen nuoleminen. Jos kissa pääsee nuolemaan haavaa, se voi tulehtua. Voit tarvittaessa käyttää kauluria. Tarkkaile haavaa vähintään muutaman päivän ajan, jotta huomaat mahdollisen tulehduksen jo varhaisessa vaiheessa. Myös lemmikin ruumiinlämpöä on hyvä seurata.

Vuotavat haavat

Jos haava vuotaa, aseta paineside suojaamaan haava-aluetta ja tukahduttamaan verenvuoto. Ellei verenvuoro lopu muutamassa minuutissa, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Pyri estämään vuoto matkalla eläinlääkäriasemalle suojaamalla haava hyvin.

Milloin haen apua?

Pienemmätkin haavat voivat joskus vaatia ompelua, jotta ne paranisivat kunnolla. Ne voivat esimerkiksi aueta kissan liikkuessa. Suuremmat haavat voivat vaatia kivunlievitystä ja jopa eläimen rauhoitusta, jotta ne saadaan puhdistettua kunnolla. Ota yhteyttä eläinlääkäriin:

  • Jos kissa on saanut ihon läpäisevän puremahaavan.
  • Jos kissan haava turpoaa ja muuttuu punaiseksi ja märkiväksi.
  • Jos kissa on saanut suuren, syvän haavan.
  • Jos kissallasi on palkeenkielimäinen haava, jonka reunat ovat kaukana toisistaan.
  • Jos kissa on saanut haavan silmään.
  • Jos kissa menettää ruokahalunsa.
  • Jos kissan käyttäytyminen muuttuu.

Ompelua vaativat haavat

Jos kissasi saama haava vaatii ompelua, on tärkeää ottaa yhteyttä eläinlääkäriin mahdollisimman nopeasti. Haava tulisi ommella kahdeksan tunnin kuluessa sen syntymisestä.

Tartunnat ja puremahaavat

Jos haava on punoittava, turvoksissa tai märkivä, se saattaa olla tulehtunut. Muita oireita ovat velttous ja kuumeilu. Haavatulehdus hoidetaan antibioottikuurilla. Tulehtuminen on tyypillistä puremahaavoille. Vaikka puremahaava ei näyttäisi vakavalta, voi eläimen suusta haavaan siirtynyt bakteerikanta aiheuttaa haavan tulehtumisen. Tulehduksen merkkejä ovat turvotusta ja märkivä paise haava-alueella. Mikäli kissasi haava tulehtuu, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Haavan hoitaminen avoimena ja dreneeraus

Eläinlääkärin vastaanotolla pyritään aina sulkemaan haava, vaikka se olisi tulehtunut. Joissakin tapauksissa tulehtunut haava on jätettävä auki muutamaksi päiväksi. Tällöin sitä hoidetaan suihkuttamalla. Jos tulehtunut haava suljetaan, haavaan asetetaan dreeni (kumiletku) helpottamaan märkäeritteen poistumista haavasta. Dreeni on paikallaan 3–5 päivän ajan ja se poistetaan eläinlääkärin vastaanotolla, minkä jälkeen haava saa parantua. Kissaa ei saa päästä nuolemaan dreeniä, joten se saattaa tarvita kauluria.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Tutustu Evidensia Kaupan valikoimaan

Evidensia Kauppa