Haava koiralla

Pienet ja pinnalliset ruhjeet paranevat usein paikallishoidolla, kun taas syvemmät viiltohaavat on syytä ommella mahdollisimman tuoreina. Purematapauksissa on aina hyvä ottaa yhteyttä eläinlääkäriinJo pieneltä näyttävä haava voi aiheuttaa ongelmia ihonalaiseen kudokseen. Jos haava tulehtuu, voivat bakteerit levitä verenkierron kautta muualle elimistöön.

Koiran akuutit vammat

Akuutit vammat huomataan usein heti, mutta esimerkiksi pitkäkarvaisella koiralla haavan havaitseminen voi olla haastavaa. Tassuhaavat huomataan usein siitä, että koira välttää tassulla astumista. Akuutissa tapauksessa on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, jotta mahdollisesti ompelua vaativa haava saadaan hoidettua ajoissa.

Puremahaava koiralla

Puremahaavat ovat koirilla yleisiä. Jos koiraasi on purtu, ota aina yhteyttä eläinlääkäriin. Puremahaavat tulehtuvat helposti suusta tulleiden bakteereiden takia.

Koiran paise

Hoitamattomat puremahaavat voivat aiheuttaa paiseita. Paise voi syntyä bakteereiden saastuttamasta umpeutuneesta haavasta. Paise voi puhjeta, jolloin siitä tulee usein ulos paksua ja pahanhajuista nestettä. Oireina voivat olla huonovointisuus ja ruokahaluttomuus.

Koiran haavan hoito

Pienet ja pinnalliset haavat eivät useimmiten tarvitse muuta hoitoa kuin huolellisen puhdistuksen, kun taas isompien ja useamman ihokerroksen läpi ulottuvien haavojen hoitona on ompelu eläinlääkärin vastaanotolla. Haavojen hoidossa tärkeintä on pitää haavana puhtaana, ettei se tulehdu.

Katso tästä lähin päivystävä Evidensia-eläinsairaala

Lemmikin lääkekaapissa kannattaa aina pitää keittosuolaliuosta, sidetarpeita, vanua sekä itsekiinnittyvää vet-flex-sidettä vanukerroksen kiinnittämiseen.

1. Puhdista haava

Käytä keittosuolaliuosta haavan puhdistamiseen. Puhdista haava huuhtelemalla tai pyyhkimällä se keittosuolaliuokseen kastetulla sidetaitoksella tai pumpulilla. Pese kuivunut veri ja muu lika haavasta ja sen ympäriltä haalealla vedellä ja kuivaa huolellisesti. Sidetaitos toimii usein pumpulia paremmin, koska se ei tartu märkäänkään haavaan.

Puhdistuksen helpottamiseksi voit varovasti leikata karvat haavan ympäriltä. Vältä avoimen haavan huuhtelua antiseptisella aineella, kuten Betadinella, sillä antseptinen aine heikentää haavan paranemiselle välttämättömien tulehdussolujen toimintaa.

2. Suojaa haava

Estä haava-alueen nuoleminen. Jos koira pääsee nuolemaan haavaa, se voi tulehtua. Voit tarvittaessa käyttää kauluria. Tarkkaile haavaa vähintään muutaman päivän ajan, jotta huomaat mahdollisen tulehduksen jo varhaisessa vaiheessa. Myös lemmikin ruumiinlämpöä on hyvä seurata.

Vuotava haava

Jos haava vuotaa, aseta paineside suojaamaan haava-aluetta ja tukahduttamaan verenvuoto. Ellei verenvuoro lopu muutamassa minuutissa, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Pyri estämään vuoto matkalla eläinlääkäriasemalle suojaamalla haava hyvin.

Milloin haen apua?

  • Jos koiraasi on purtu.
  • Jos koirallasi on palkeenkielimäinen haava, jonka reunat ovat kaukana toisistaan.
  • Jos koirasi on saanut haavan silmään.
  • Jos koirallasi on suuria ja syviä haavoja, joiden alapuolisissa kudoksissa voi olla vaurioita.
  • Jos haava on tulehtunut.

Myös pienemmät haavat voivat vaatia ompelua parantuakseen kunnolla, esimerkiksi jos ne aukeavat koiran liikkuessa. Tällaisia ovat esimerkiksi anturahaavat. Suuremmat haavat voivat vaatia kivunlievitystä ja jopa eläimen rauhoitusta, jotta ne saadaan puhdistettua kunnolla.

Ompelua vaativat haavat

Jos koirasi haava vaatii ompelua, on tärkeää ottaa nopeasti yhteyttä eläinlääkäriin, ettei haava ehtisi tulehtua ja jotta paraneminen tapahtuisi nopeasti. Haava tulisi ommella kahdeksan tunnin kuluessa sen syntymisestä.

Tulehdukset ja puremahaavat

Jos haava on punoittava, turvoksissa tai märkivä, se saattaa olla tulehtunut. Muita oireita ovat velttous ja kuumeilu. Haavatulehdus hoidetaan antibioottikuurilla. Tulehtuminen on tyypillistä puremahaavoille. Vaikka puremahaava ei näyttäisi vakavalta, voi eläimen suusta haavaan siirtynyt bakteerikanta aiheuttaa haavan tulehtumisen. Tulehduksen merkkejä ovat turvotus ja märkivä paise haava-alueella. Mikäli koirasi haava tulehtuu, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Haavan hoitaminen avoimena ja dreneeraus

Eläinlääkärin vastaanotolla pyritään aina sulkemaan haava, vaikka se olisi tulehtunut. Joissakin tapauksissa tulehtunut haava on jätettävä auki muutamaksi päiväksi ja sitä hoidetaan suihkuttamalla. Jos tulehtunut haava suljetaan, haavaan asetetaan dreeni (kumiletku) helpottamaan märkäeritteen poistumista haavasta. Dreeni on paikallaan 3–5 päivän ajan ja se poistetaan eläinlääkärin vastaanotolla, minkä jälkeen haava saa parantua. Koiraa ei saa päästä nuolemaan dreeniä, joten se saattaa tarvita kauluria.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Tilaa eläinlääkärin hoitovinkit sähköpostiisi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita maksuttomaan eläinlääkärin neuvontanumeroon 020 1800 900