Haaveissa koiranpentu? – Näin hankit pennun vastuullisesti

Koira on perheenjäsen parhaimmillaan yli 15 vuodeksi, joten päätös koiran hankinnasta kannattaa tehdä todella harkiten. Evidensian eläinlääkäriasemilla työskentelevät kokeneet kasvattajat kokosivat vinkkinsä vastuulliseen pennunhankintaan.

– Koiranpentuja löytyy muun muassa netistä eri paikoista. Hyviä paikkoja ovat esimerkiksi Kennelliiton pentuvälitys, monilta kasvattajilta löytyvät koti- ja Facebook-sivut sekä rotuyhdistysten pentuvälitys, kertoo eläinlääkäri Henna Jaffe Evidensia Haminasta. Jaffe on itse kasvattanut brasilianterrierierejä vuodesta 2009 kennelnimellä Lacrimale.

– Sopivaa rotua valitessa on tärkeää miettiä, haluaako lemmikin vai harrastuskoiran, minkälaiset asunto on, minkälaiset ovat lenkkimaastot, haluaako hoitaa koiran turkkia, listaa eläintenhoitaja Maija Lappalainen Evidensia Keljonkankaalta. Lappalainen on kasvattanut labradorinnoutajia jo yli 20 vuoden ajan kennelnimellä Jummi Jammin.

Välillä omaa pentua voi joutua odottamaan, mutta odottaminen varmasti kannattaa, kun lähtökohdat pennun elämälle ovat kunnossa hyvän kasvattajan luona. Parhaassa tapauksessa hyvä kasvattaja on koiran ja sen omistajan tukena lemmikin koko elämän ajan.

– Vastuullinen kasvattaja on sitoutunut edistämään koirien terveyttä ja hyvinvointia. Tämä näkyy muun muassa siinä, että pentujen vanhemmille on tehty erilaisia terveystutkimuksia. Vastuullinen kasvattaja suunnittelee pentueet ja on syy, miksi kyseinen yhdistelmä on tehty. Vastuullinen kasvattaja huolehtii nartusta ennen astutustusta varmistamalla sen terveyden ja lisäksi vastuullinen kasvattaja huolehtii pennuista, niiden madotuksista, terveystarkastuksista ja mahdollisesti varhaisrokotuksista, Jaffe listaa.

– Ennen lopullista päätöstä pennun hankinnasta on hyvä käydä kasvattajan luona katsomassa pentua ja emoa sekä keskustelemassa kasvattajan kanssa, hän jatkaa.

– Vastuullinen kasvattaja näyttää pennunostajalle aina emän sekä koko pentueen, ei hae vain yhtä pentua jostakin sivuhuoneesta. Jos paikalla on muita aikuisia koiria tai pentua, myös niitä on mahdollisuus katsoa ja niiden tulee olla hyvin hoidettuja, Lappalainen sanoo.

Ennen luovutusta vastuullinen kasvattaja teettää pennuilla terveystarkastukset, joista jokainen pentu saa mukaansa oman terveystarkastustodistuksensa, joka käydään luovutuksen yhteydessä omistajan kanssa läpi.

– Pennun kaupasta tehdään aina kirjallinen sopimus, se on kaiken A ja O, Lappalainen painottaa.

Epäluotettettavan kuvan kasvattajasta antaa se, ettei hän halua esitellä pentuja kotonaan ja tuo pennun esimerkiksi huoltoasemalle, hän ei halua tehdä pennusta sopimusta eikä vanhemmista tai pennusta ole terveystarkastustuloksia.

– Terveen ja hyvinvoivan pennun tunnistaa siitä, että kun pentuja menee katsomaan kasvattajan luokse, niin pentu tulee avoimesti katsomaan ihmistä ja on reipas ja sosiaalinen. Pennulla tulee olla puhtaat silmät ja korvat ja sen turkin pitää olla siisti. Pennun tulee olla normaalipainoinen, eikä liian laiha, Jaffe summaa.

Katso myös: Koiranpennun ruokinta ja tarvikkeet – miten valmistautua pennun tuloon?

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan