Harrastuksen aloittaminen koiranpennun kanssa

Koirakoulussa pentu oppii keskittymään omistajaansa vaikka ympärillä olisi muutakin häiriötä tai koiria, yhdessä opetellaan leikkimään ja ensimmäisten temppujen alkeita. Myös kärsivällisyys kasvaa, kun treenien yhteydessä opetellaan rauhoittumista ja oman vuoron odottamista.

Pentukoulu sopii kaikille. Hyvin sosiaalistetun ja peruskäskyt hallitsevan koiran kanssa elämä on helpompaa – kun koira osaa odottaa, pysähtyä ja tulla luokse käskystä, säästytään myös monelta vaaratilanteelta.

Monille roduille sopivia koiraharrastuslajeja ovat esimerkiksi tarkkuutta vaativa tottelevaisuuskoulutus, temppuja ja tottelevaisuutta hauskasti yhdistelevä rally-toko, sekä vauhdikas esteratakilpailu agility. Käyttäytymiskoe, eli tutummin PAKK tai BH on kaikille yli vuoden ikäisille koirille avoin, mutta erityisesti palveluskoirarotuisille koirille tarkoitettu testi, jossa selvitetään tottelevaisuus- ja kaupunkiosiolla onko koira yhteiskuntakelpoinen. Voit tutustua Suomen Palveluskoiraliiton sivuilla lisää palveluskoirakokeisiin.

Koiraharrastamisen aloittaminen on nykypäivänä helppoa. Koirakerhot ja -yhdistykset ottavat uusia koiranomistajia jäsenikseen ja tarjoavat erilaisia kursseja, joilla pääsee harjoittelemaan itseä kiinnostavaa lajia.

Esimerkiksi agility on koiran keholle kuitenkin raskas laji ja erityisesti pennun kanssa harjoitukset kannattaa suunnitella kokeneen ohjaajan kanssa. Ennen treenaamista on myös hyvä tarkistaa, että pentu on luustoltaan hyvässä kunnossa. Lue täältä lisää nuoren koiran terveystarkastuksista.

Monet yksityiset koirakoulut ja koirien kouluttajat ovat myös ottaneet pentutunnit valikoimiinsa, jolloin kurssilla usein keskitytään juuri pennuille sopiviin harjoituksiin. Vinkkejä kouluttajista voi kysyä myös pennun kasvattajalta!

Harrastusten aloittamiseen ei tarvita suurta tavaramäärää, yleensä riittävät hihna, panta, muutama superkiva lelu ja iso läjä herkkuja – sekä tietenkin paljon iloista mieltä ja kehuja. Toki myöhemmin sitä saattaa hurahtaa johonkin lajiin ja sen jälkeenhän harrastuksessa on vain taivas kattona!

Teksti: Tyrni Särkkä, klinikkaeläinhoitaja
Evidensia Finnoo, 2016

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan