Kilpirauhasen vajaatoiminta koiralla: oireet ja hoito

Kuten ihmiset, voivat koiratkin kärsiä kahdesta erilaisesta kilpirauhassairaudesta: hypotyreoosista eli kilpirauhasen vajaatoiminnasta, jolloin kilpirauhashormonia ei tuoteta riittävästi tai hypertyreoosista eli kilpirauhasen liikatoiminnasta, jolloin kilpirauhashormonia tuotetaan liikaa. Hypotyreoosi vaikuttaa aktiivisuuteen, hidastaa elintoimintoja ja muuttaa ulkonäköä.

Mikä on kilpirauhanen?

Kilpirauhanen sijaitsee kaulalla ja ylläpitää koirasi aineenvaihduntaa. Kun kilpirauhanen toimii kuten sen pitääkin, se vapauttaa kilpirauhashormonia verenkiertoon ja säätelee elimistön aineenvaihduntaa niin että elintoiminnot toimivat halutusti.

Kilpirauhassairaudet kuuluvat endokrinologisiin eli umpierityselinten (hormonaalisiin) sairauksiin. Hypotyreoosi syntyy, jos kilpirauhanen koiran kaulalla ei tuot riittävästi tyroksiinia eli kilpirauhashormonia joka säätelee elimistön aineenvaihdunta nopeutta.

Voiko koirani sairastua hypotyreoosiin?

Kilpirauhasen vajaatoiminta on tavallisin keski-ikäisillä koirilla keski-iän ollessa 4-10 vuotta. Siihen sairastuvat usein keski-kokoiset suuret koirarodut kuten kultaisetnoutajat, howavartit, suursnautserit, cockerspanielit, dobermannit ja irlanninsetterit.

Hypotyreoosin oireet koiralla

  • Selittämätön painon nousu
  • Väsymys
  • Turkin menetys tai oheneminen
  • Kuiva hilseileva iho
  • Tummia läiskiä ihossa

Diagnostiikka ja hypotyreoosin hoito koirilla

Jos eläinlääkärisi epäilee koirallasi kilpirauhasen vajaatoimintaa, voidaan kilpirauhasarvot tarkastaa verinäytteestä diagnoosin varmistamiseksi. Koska moni muukin sairaus voi laskea kilpirauhasarvoja, voi diagnoosin saaminen olla joskus hyvinkin haasteellista ellei koiralla ole selkeitä sairauteen liittyviä oireita.

Kilpirauhasen vajaatoimintaa ei voi parantaa, mutta sairaus on hoidettavissa lääkityksellä. Eläinlääkärisi määrää koirallesi synteettistä kilpirauhashormonia, joka nostaa kilpirauhashormonin määrää veressä. Suurin osa koirista vastaa hoitoon hyvin, mutta lääkitys on elinikäinen ja vaatii säännöllisiä kontrolleja eläinlääkärillä.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Evidensia Kaupasta Ruokia vatsan hyvinvointiin -20%

Evidensia Kauppa