Kissan lämpöhalvaus – kärsiikö kissan kuumuudesta?

Kissoilla lämpöhalvaukset ovat huomattavasti harvinaisempia kuin koirilla.

Kissa on alun perin aavikkoeläin, mistä voi johtua se, ettei kissoilla kuumaan säähän liittyvä lämpöhalvaus on huomattavasti harvinaisempaa kuin koirilla. Siksi tieteellistä tutkimusta kissojen lämpöhalvauksesta on haastavaa löytää.

Lämpöhalvaus on riskinä lähinnä sellaisissa tilanteissa, joissa kissa on lukittu johonkin lämpimään tilaan, josta sillä ei ole poispääsyä. Kissaa, kuten mitään muutakaan eläintä tai esimerkiksi pientä lasta ei siis tule jättää esimerkiksi suljettuun autoon aurinkoisena kesäpäivänä.

Kissan normaali ruumiinlämpö on 38–39 astetta. Ruumiinlämmön kohoaminen yli 41 asteen voi olla kissalle hengenvaarallista.

Lämpöhalvauksen oireina tihentynyt syke ja hengitys 

Kissan lämpöhalvauksen oireet ovat hyvin saman tyyppisiä kuin koiran vastaavat: tihentynyt sydämen syke ja tiheä hengitys, läähättäminen sekä mahdollisesti kuolaaminen. Kissa voi olla poissaoleva ja hoiperrella, ja sen limakalvojen väri voi olla muuttunut esimerkiksi punoittavaksi, harmahtavaksi tai kalpeaksi.

Lämpöhalvausta hoidetaan viilentämällä kissaa esimerkiksi kylmien pyyhkeiden avulla. Aina, kun lämpöhalvausta epäillään, on syytä olla yhteydessä eläinlääkärin, jotta kissan tila voidaan arvioida vastaanotolla.

Lämpöhalvaus aiheuttaa kissalle helposti shokki- ja kuivumistilan, joka voi vaatia nesteytystä ja muuta hoitoa eläinlääkäriasemalla. Jos lämpöhalvaus on vakava, myös esimerkiksi munuais- tai maksavauriot ovat pahimmassa tapauksessa mahdollisia. 

Heikompi vastustuskyky altistaa lämpöhalvaukselle

Moni kissa nauttii lämmöstä, joten vaikka lämpötila kipuaa hellelukemiin, ei kissan oloa välttämättä tarvitse viilentää. On kuitenkin syytä varmistaa, että kissalla on aina mahdollisuus päästä varjoisaan ja viileämpään paikkaan ja että sillä on vettä jatkuvasti saatavilla.

Esimerkiksi sydän- ja keuhkosairaat ja ylipainoiset kissat ovat terveitä lajitovereitaan herkempiä kuumalle, Nystedt sanoo.

Jos epäilet kissallasi lämpöhalvausta, ota yhteyttä lähimmälle Evidensia-eläinlääkäriasemalle lisäohjeisen saamiseksi.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Tutustu Evidensia Kaupan valikoimaan

Evidensia Kauppa