Kissan synnytysongelmat

Kun synnyttävä naaraskissa tuodaan eläinlääkärin vastaanotolle, ensin selvitetään ongelma ja arvioidaan ongelman hoitamisen kiireellisyys. Ellei kissa synnytä luonnollisesti itse, se onnistuu harvoin myöskään lääkinnällisesti.

Katso lisää: Synnytysapu kissalle

Milloin haen apua?

  • Jos kissasi on levoton ja läähättää
  • Jos kissasi on apaattinen tai muuten epänormaali
  • Jos kissallasi on vuotoa
  • Jos kissallasi on epänormaali ruumiinlämpö
  • Jos kissasi on ruokahaluton

Katso tästä lähin päivystävä Evidensia-eläinsairaala

Mitä eläinlääkäri tekee?

Eläinlääkäri selvittää yhdessä kanssasi kuinka pitkällä tiineys on, kuinka monta vuorokautta astutuksesta on kulunut, onko pentue kissan ensimmäinen, onko pentuja jo syntynyt tai vaikuttaako kissaemo kipeältä.

Kissasta otetaan eläinlääkäriasemalla verinäyte, josta määritetään muun muassa veren kalsium- ja glukoosipitoisuus. Tämän jälkeen tehdään ultraäänitutkimus pentujen voinnin tarkistamiseksi. Röntgentutkimuksesta nähdään muun muassa se, montako pentua emon vatsassa on ja onko joku pennuista mahdollisesti virheellisessä asennossa.

Synnytysvaikeudet pyritään ensisijaisesti ratkaisemaan lääkehoidolla. Jos pentuja on paljon, jos ne voivat huonosti, jos niiden asento on väärä tai jos lääkehoito ei auta, voidaan tehdä keisarinleikkaus. Aikaa keisarinleikkaukseen ei voi varata etukäteen, sillä se tehdään aina vain tarpeen vaatiessa.

Leikkauksella syntyneiden kissanpentujen kunto ja mahdolliset anatomiset poikkeavuudet tutkitaan.  Kun pennut ovat syntyneet, eläinlääkäri ja hoitajat irrottavat napanuoran ja kalvot ja varmistavat, että pennut pystyvät hengittämään itse ja saavat happea.

Vastasyntyneet pennut on erityisen tärkeää pitää lämpimänä, sillä niiden ruumiinlämpö laskee helposti. Pennun vatsaa ja rintaa hierotaan pehmeällä ja kuivalla pyyhkeellä. Ennen emän ja pentujen kotiuttamista hoitohenkilökunta varmistaa, että imettämisessä ei ole ongelmia.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Tilaa eläinlääkärin hoitovinkit sähköpostiisi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita maksuttomaan eläinlääkärin neuvontanumeroon 020 1800 900