Kissan synnytysongelmat

Kun synnyttävä naaraskissa tuodaan eläinlääkärin vastaanotolle, ensin selvitetään ongelma ja arvioidaan ongelman hoitamisen kiireellisyys. Ellei kissa synnytä luonnollisesti itse, se onnistuu harvoin myöskään lääkinnällisesti.

Milloin haen apua?

  • Jos kissa on kivulias ja synnytys ei etene
  • Jos kissalla on normaalista poikkeavaa vuotoa
  • Jos kissalla on yleisoireita

Katso tästä lähin päivystävä Evidensia-eläinsairaala

Mitä eläinlääkäri tekee?

Eläinlääkäri selvittää yhdessä kanssasi kuinka pitkällä tiineys on, kuinka monta vuorokautta astutuksesta on kulunut, onko pentue kissan ensimmäinen, onko pentuja jo syntynyt tai vaikuttaako kissaemo kipeältä.

Röntgentutkimuksessa voidaan selvittää syntyvien pentujen lukumäärä sekä arvioida mahdollista virheasentoa. Ultraäänitutkimusta voidaan käyttää pentujen voinnin arvioon.

Synnytysvaikeuksien hoitomuotoon vaikuttavat hyvin monet seikat. Lääkehoidolla voidaan saada osa synnytyksistä etenemään. Mikäli pentuja on paljon, ne voivat huonosti tai kyseessä on virheasento, voidaan tarpeen vaatiessa tehdä keisarileikkaus. 

Synnytysapu kissalle

Kun synnyttävä naaraskissa tuodaan vastaanotolle, selvitetään ensin ongelma ja arvioidaan ongelman hoitamisen kiireellisyys. Tarvittaessa kissa saa eläinlääkäriasemalta synnytysapua.

Yleensä emälle tehdään ultraäänitutkimus, jolla selvitetään pentujen kunto. Tarvittaessa voidaan tehdä myös muita tutkimuksia, kuten röntgentutkimus tai tutkia verinäytteitä. 

Mikäli pennuilla ja emällä ei ole hätää ja tilannetta voidaan jäädä seuraamaan, synnyttävä naaras kotiutetaan mieluummin kuin jätetään vastaanotolle synnyttämään. Mikäli päädytään lääkitykseen, seurataan vastaanotolla, miten synnytys lääkityksen jälkeen etenee. Joskus emän kunto on niin heikko, että se vaatii kohentamista ennen kuin päästään varsinaiseen synnytysapuun.

Katso lisää: Synnytysapu kissalle

Vaikeissa tapauksissa keisarileikkaus

Kiireellisissä tapauksissa tai jos lääkkeellinen hoito ei edistä synnytyksen kulkua, tehdään keisarileikkaus. Leikkauksella syntyneiden kissanpentujen kunto ja mahdolliset anatomiset poikkeavuudet tutkitaan. Pennut pyritään saamaan imemään heti, kun emä alkaa heräillä nukutuksesta.

Kysy lisää synnytysavusta lähimmältä Evidensia-eläinlääkäriasemaltasi!

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa