Ultraäänitutkimus

Koiran tai kissan ultraäänitutkimus on tärkeä diagnostiikan apuväline monessa sisätautisairaudessa.

Ultraäänitutkimuksella on eläinlääketieteessä monta käyttöaihetta ja sen avulla tehdään mm. seuraavia tutkimuksia:

  • tiineyden toteaminen ultraäänitukimuksella, jolloin narttukoiralta tai -kissalta voidaan noin kuukausi hedelmöittymisestä tarkastaa, onko pentuja tulossa ja arvioida sikiöiden lukumäärää
  • vatsaontelon ultraäänitutkimus, jossa selvitetään maksan, munuaisten, ruuansulatuskanavan elinten, sisäeritysrauhasten, kohdun, eturauhasen, virtsateiden ja -rakon rakennetta ja toimintaa
  • lihasten, jänteiden, nivelten ja silmien ultraäänitutkimus
  • sydämen ultraäänitutkimukset
  • sydämen ja verenkiertoelimistön yksityiskohtaiset virtaustutkimukset (mm. doppler-kuvantaminen)
  • näytteiden otto ultraääniohjauksessa, muun muassa ohutneulanäytteet kudoksista tai punktaattinäyte virtsarakosta
  • kasvaintutkimukset

Monilla eläinlääkäreillämme on käytössä korkeatasoinen doppler-ultraäänilaite, jonka hyvän erotuskyvyn ansiosta nähdään usein pienetkin muutokset koiran elimissä. Ultraäänitutkimus on koiralle ja kissalle vaaraton ja kivuton toimenpide, joka ei yleensä vaadi potilaan rauhoitusta. Ultraäänitutkimusta varten lemmikin karvat yleensä ajellaan tutkittavalta alueelta, jotta kuvasta saadaan mahdollisimman tarkka.

Tiineysajan ultraäänitutkimuksen suosittelemme tehtäväksi 24–28 vuorokauden kuluttua astutuksesta.

Sydämen ultraäänitutkimukset

Sydänperäisistä oireista kärsivän potilaan tutkimuksessa ultraäänilaite on korvaamaton apuväline mm. synnynnäisen rakennevian ja aikuisen potilaan sydänoireiden tutkimisessa sekä jalostustarkastuksessa.

Monille rotukissojen omistajille on tuttua, että lemmikin munuaisten ja/tai sydämen ultraäänitutkimus on vaatimus tai suositus, jos kissaa käytetään jalostukseen. Jalostustarkastuksissa tehdään sydänlihassairauksien ultraäänitutkimuksia,  ja niitä tehdään usein toistuvasti, koska tilanne saattaa muuttua vuosien aikana.

Sydämen rakennetta, toimintaa ja verivirtauksia pystytään tarkasti kartoittamaan tavanomaisen kaksiulotteisen sydänultraäänitutkimuksen lisäksi virtaus- ja värivirtausdopplertutkimuksilla. Tällöin verivirtausten nopeutta, muotoa ja suuntaa arvioimalla saadaan tarkka kuva sydämen toiminnasta.

Lue lisää koiran sydänsairauksista
Lue lisää kissan sydänsairauksista

Kissan valmistautuminen ultraäänitutkimukseen

  1. Ultraäänitutkimus saattaa vaatia potilaan rauhoitusta ja karvojen ajelu iholta on tarpeen.
  2. Ennen vatsaontelon ultraäänitutkimusta kissan tulee paastota 6–12 tuntia.
  3. Kissan tullessa virtsarakon ultraäänitutkimukseen, olisi sen virtsarakon oltava mahdollisimman täynnä.
  4. Sydäntutkimuspotilaita ei pääsääntöisesti rauhoiteta, vaan tutkimus tehdään kyljellään maaten tai seisten ja tutkimusalueelta eli rintakehältä ja kainaloista ajellaan karvat.

Ultraäänilaite Evidensian Keravan klinikalla

Koiran valmistautuminen ultraäänitutkimukseen

  1. Ennen vatsaontelon ultraäänitutkimusta koiran tulee paastota noin 12 tuntia, jottei suoliston sisältö häiritsisi tutkimusta. Lisäksi suosittelemme kunnon lenkkiä ennen klinikalle tuloa, jotta suolistokaasuja poistuu mahdollisimman paljon näkymää haittaamasta.
  2. Koiran tullessa virtsarakon ultraäänitutkimukseen, olisi koiran virtsarakon oltava mahdollisimman täynnä ja siksi on hyvä välttää pissaamista 4–6 tuntia ennen tutkimusta.
  3. Potilailta joudutaan yleensä poistamaan karvoja ennen tutkimusta ultraäänianturin toiminnan varmistamiseksi.

Tutkimukset edellyttävät ajanmukaista ja laadukasta laitteistoa sekä tutkijan kokemusta. Evidensiassa panostamme uudenaikaisiin laitteisiin ja niiden laatuun sekä henkilökunnan osaamiseen. Nykytekniikalla on myös helppo välittää kuvia eläinlääkäriasemien välillä esimerkiksi asiaan perehtyneen kollegan lausuntoa varten. Tiettyjen eläinlääkäreidemme tekemät kissojen sydämen ultraäänitutkimukset voidaan rekisteröidä yhteiseurooppalaiseen Pawpeds-terveystietorekisteriin omistajan niin halutessa.

Varaa aika tai kysy lisää ultraäänitutkimuksistamme lähimmältä Evidensia-eläinlääkäriasemaltasi!

Palvelua tarjoavat eläinlääkäriasemat

Odota, eläinlääkäriasemien tiedot latautuvat