Koiran anaalirauhaset ja niiden ongelmat

Koiran anaalirauhasten tukkeutuminen ja tulehtuminen

Koiran anaalirauhaset ovat rakeenteeltaan pussimaiset ja sijaitsevat noin klo 5 ja 7 kohdilla peräaukon ympärillä. Ne erittävät vahvan tuoksuista anaalirauhaseritettä. Normaalisti rauhaset tyhjenevät koiran ulostaessa (ja joskus myös esimerkiksi koiran säikähtäessä). Anaalirauhaset eivät aina tyhjene toivotusti eläimen ulostaessa. Esimerkiksi liian pehmeä uloste ei riitä aiheuttamaan riittävästi painetta rauhasiin niin, että se tyhjentyisivät. Tällöin anaalirauhasten tyhjentäminen eläinlääkärin vastaanotolla voi olla tarpeen.

Eritteen koostumus voi myös muuttua paksummaksi, jolloin anaalirauhastiehyet tukkeutuvat helposti. Anaalirauhasten täyttyminen ja tiehyiden tukkeutuminen saattaa aiheuttaa tulehduksen ja takapään alueen kipua koiralle.

Anaalirauhasen täyttymistä tai tulehdusta voi epäillä, jos koira haistelee tai nuolee peräaukon aluetta normaalia enemmän, pyrkii hankaamaan takapäätään maata tai mattoja vasten tai kipuilee ulostaessaan.

Koiran anaalirauhasten tulehdus – hoito

Jos koira vetää takapuoltaan maata vasten, iho peräaukon ympärillä on rikkoutunut, punoittaa, turvonnut tai kuumottaa, on koira on syytä viedä eläinlääkäriin tutkittavaksi. Ensiapuna voi peräaukon aluetta suihkutella haalealla vedellä. Tulehtuneita anaalirauhasia ei saa yrittää tyhjentää kotona, koska anaalirauhanen saattaa revetä ja tällöin tulehduserite tyhjenee ympäröivään kudokseen ja saattaa aiheuttaa vakavan tulehduksen kudoksessa. Olisi myös hyvä, että eläin ei pääsisi hankaamaan tai nuolemaan tulehdusaluetta.

Hoitona eläinlääkäri tyhjentää rauhaset ja saattaa määrätä tarvittaessa antibioottia ja kipulääkettä. Usein anaalirauhaset joudutaan huuhtelemaan rauhoituksessa. Jos koiran anaalirauhaset vaivaavat toistuvasti, on ne mahdollista poistaa leikkaamalla.

Ruokavalion merkitys ennaltaehkäisyssä

Koiran ulosteen tulisi olla riittävän kovaa ja kiinteää, jotta anaalirauhaset tyhjentyisivät kunnolla. Tähän voidaan vaikuttaa ruokavaliolla.Rauhaset eivät tyhjene normaalisti, mikäli uloste on jatkuvasti löysää. Jatkuvasti tai toistuvasti löysä uloste vaatii eläinlääkärin tutkimuksia syyn selvittämiseksi. 

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa