Koiran ja kissan nivelrikko

Nivelrikon oireet

Nivelrikko eli artroosi on yleinen lemmikkieläinten sairaus. Se on pitkäaikainen, krooninen tauti, jonka esiintyvyys lisääntyy iän myötä. Yleisimmin nivelrikkoa esiintyy kyynärnivelessä, lonkkanivelessä sekä polvessa ja kinnernivelessä.

Nivelrikon tavallinen oire on ontuma ja jäykkyys sekä haluttomuus liikkua tai esim. hypätä autoon. Oireet ovat tyypillisesti pahimmat kovan liikunnan jälkeisen levon jälkeen. Taudin edetessä nivel saattaa paksuuntua kun nivelen reuna-alueille kehittyy luupiikkejä ja sidekudosta. Samalla nivelen liikkuvuus vähenee.

Kissoilla nivelrikon oireita, kuten kissojen muidenkin sairauksien oireita, voi omistajan olla vaikea havaita.

Nivelrikon aiheuttaja

Nivelrikko ei nykyisen tietämyksen mukaan ole pelkästään nivelruston eli nivelen liukupinnan passiivista kulumista. Kyseessä on tapahtumasarja, jossa ruston hajoaminen tapahtuu nopeammin kuin rusto ehtii korjaantua. Sen seurauksena rusto alkaa rappeutua, siihen syntyy vauriokohtia sekä puutosalueita ja rusto saattaa kulua jopa kokonaan pois. Niveleen kehittynyt tulehdusreaktio aiheuttaa kipua ja turvotusta.

Koirilla kyynärnivelen, olkanivelen, lonkan ja kinnernivelen kehityshäiriöt ovat nivelrikon tavallinen syy. Kasvuiässä edellä mainittujen nivelten nivelrustosta voi irrota rustokappaleita (osteokondroosi eli OCD) tai nivelen muovautuminen voi häiriintyä, jolloin nivelpinnat eivät ole yhteensopivat (lonkka- ja kyynärdysplasia). Näiden ongelmien hoito varhaisessa vaiheessa voi jopa estää nivelrikon kehittymisen.

Koiran polven ristisiteen repeämä on myös hyvin tavallinen ongelma ja se aiheuttaa nopeasti nivelrikkomuutoksia polveen.

Nivelrikon diagnostiikka

Diagnoosi tehdään oireiden, kliinisen tutkimuksen ja röntgenkuvauksen perusteella. Röntgenkuvassa voidaan nähdä luupiikkejä eli osteofyyttejä nivelen reuna-alueilla, rustonalaisen luun lisääntymistä sekä merkkejä nivelen muovautumishäiriöstä eli dysplasiasta. Tarvittaessa nivel voidaan tutkia tähystämällä tai magneetti- tai tomografiakuvauksella.

Lonkkanivelen dysplasia 14 kuukautisella koiralla. Lonkkanivelen kehityshäiriö altistaa nivelrikon muodostumiselle.

Nivelrikon hoito

Ylipainoisen lemmikin laihduttaminen on ehkä tehokkain yksittäinen nivelrikon hoitomuoto.

Säännöllinen liikunta auttaa painon hallinnassa ja pitää yllä lihasvoimaa ja nivelten liikkuvuutta. Liikkuminen pehmeällä alustalla, vaihtelevassa maastossa sekä uiminen ja vedessä kahlailu ovat yleensä hyviä liikuntamuotoja. Vesijuoksumatto –laitteet ja koirille tarkoitetut uimahallit mahdollistavat vesiharjoittelun myös talviaikaan. Sellaista (rajua ja repivää) liikuntaa on kuitenkin syytä välttää, mikä kipeyttää nivelet.

Myös fysioterapeutin antamia hoitoja kannattaa harkita, kuten liikkuvuushoidot ja vesijuoksumattoharjoittelu.

Akupunktio

Akupunktio ja sähköakupunktio lievittävät kipua. Akupunktio sopii hyvin käytettäväksi yhdessä lääkehoidon, fysioterapian ja ravitsemusterapian kanssa

Lääkehoidot

a) Tulehduskipulääkkeet

Tulehduskipulääkkeet ovat eniten käytetty nivelrikon lääkehoito. Tulehduskipulääkkeitä voidaan antaa lemmikille kuureina tarvittaessa tai jopa jatkuvana lääkityksenä. Eläimen terveydentilaa on kuitenkin seurattava ja eläinlääkäriin on syytä ottaa yhteyttä, jos ilmenee oireita kuten oksentelu, ripulointi, ruokahaluttomuus, tummat ulosteet. Perusverinäytteet on syytä ottaa kerran vuodessa, jos potilas on jatkuvalla tulehduskipulääkityksellä.

b) Opioidikipulääkkeet

Opioidikipulääkkeet ovat tehokkaita kipulääkkeitä, joita käytetään erityisesti leikkaushoitohin liittyvän kivun lievittämisessä.

c) Kivun aistimista lievittävät lääkkeet

Kipu herkistää kivun aistimiselle: samanlaisena jatkuva kipuärsyke aistitaan ajan mittaan voimakkaampana. Pitkään jatkunut kipu saa kipujärjestelmän sekaisin, niin että kipu jää päälle, vaikka sen alkuperäinen aiheuttaja (vamma, kudosvaurio) olisi jo parantunut. Kipu sinänsä on siis sairaus, jota pitää hoitaa.

Tämän vuoksi kroonisen kivun, nivelrikkokivun hoidossa käytetään lääkkeitä, jotka vaikuttavat kivun aistimiseen keskushermostossa. Ne ovat turvallisia lääkkeitä ja sopivat hyvin kivun hoidossa pitkäaikaiskäyttöön.

Vasta-aine hermokasvutekijää (Nerve Growth Factor, NGF) vastaan 
NGF herkistää kivun aistimiselle ja ne myös muokkaa hermosoluja niin, että kipua tunnetaan herkemmin. NGF:n määrä lisääntyy nivelrikon vaivaamassa nivelessä. NGF -hermokasvutekijän toiminnan estäminen  vasta-aineilla (anti-NGF mABs = anti-NGF monoclonal antibodies) lievittää kivun oireita. Lääke, ”Librela”, annetaan pistoksena n. kuukauden välein. 
Tämän hoidon sivuvaikutukset ovat harvinaisia.

Lääkeainepistokset niveliin

a) Hyaluronaatti

Hyaluronaatti on hyvin viskoosia nestettä, jota annetaan pistoksena niveliin, nivelrikon tukihoitona.

Se näyttää lievittävän nivelrikon oireita useilla eri tavoilla. Hyaluronaati parantaa nivelnesteen niveltä voitelevia ominaisuuksia ja se näyttää myös vähentävän tulehduskreaktiota nivelessä

b) Kortisoni

Kortisoni on voimakas tulehdusta rauhoittava lääkeaine. Niveleen pistettynä se rauhoittaa tehokkaasti nivelrikkoon liittyvää ärsytystulehdusta. Sitä käytetään yleensä silloin, kun vaikea-asteisesti nivelrikkoinen nivel kipeytyy ja muu lääkitys auttaa huonosti.

c) PRP-hoito eli runsaasti verihiutaleita sisältävä veriplasma (platelet rich plasma)

PRP-hoito tarkoittaa sitä, että potilaalta otetaan verta, josta sentrifugoidaan erilleen veriplasma ja siitä vielä erotetaan verihiutalepitoinen osa. Tämä osaa käytetään injektioina niveliin tai jännekudoksiin.

Tutkimustiedon mukaan RPR -hoito tai samantyyppinen IRAP hoito ei kuitenkaan auta nivelrikkoon. 

Lue lisää PRP-hoidosta ja muista kudosten uusiutumista edistävistä hoidoista

Ravintolisät

Nivelruston rakennusaineilla, kondroitiinisulfaatilla ja ja glukosamiinilla,  on sanottu olevan nivelrikon oireita lieventävää vaikutusta. Kaksoissokko -tutkimuksissa näillä aineilla ei kuitenkaan ole osoitettu olevan tehoa nivelrikon hoidossa.

Rasvahappojen, kalaöljyvalmisteiden antamisella näyttäisi tutkimustietoon perustuen olevan nivelrikon oireita lievittävää vaikutusta. Rasvahapot näyttävät rauhoittavan tulehdusreaktiota nivelissä.

Leikkaushoidot

Joissakin tilanteissa, varsinkin jos edellä mainittujen hoitomuotojen teho on huono, on tarpeen turvautua kirurgiseen hoitoon.

Vaikeissa lonkkanivelen ja polvinivelen nivelrikoissa voidaan nivel korvata tekonivelellä.

Polven nivelrikon tavallisin syy, ristisiteen pettäminen, on myös yleensä hoidettava kirurgisesti.

Nivelrikkoon liittyvä kipu heikentää koiran elämänlaatua. Kipua voidaan hoitaa tehokkaasti lääkityksellä.

Nivelrikon ennuste

Nivelrikkoon ei ole tähän mennessä löydetty parantavaa lääkehoitoa. Fysioterapialla, lääkehoidolla, nivelinjektiolla ja painonhallinnalla voidaan rajoittaa taudin etenemistä. Jos nivelrikko kuitenkin etenee riittävän pitkälle, ainoa niin sanottu parantava hoito on tekonivelleikkaus.

Ortopedian Evidensia-erikoisklinikat ovat sinun ja lemmikkisi apuna nivelvaivoissa ja muissa tuki- ja liikuntaelinten ongelmissa. Katso lähin erikoisklinikka tästä

Esa Eskelinen
ELL, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri
Eläinsairaala Evidensia Tammisto

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa