Koiran korvatulehdus
Artikkelin sisältö
- Koiran korvatulehduksen oireet
- Koiran korvatulehduksen diagnosointi
- Korvapunkit korvatulehduksen aiheuttajana
- Mekaaninen ärsytys korvavaivojen aiheuttajana
- Ahdas korvan rakenne tulehduksen syynä
- Atopia korvatulehdusten taustalla
- Ruoka-aineallergia korvatulehduksen taustalla
- Koiran korvatulehduksen hoito
Koiran korvakäytävä on ihmisen korvakäytävää huomattavasti syvempi ja käytävä toimii hyvänä äänitunnelina. Koira kuulo on noin neljä kertaa parempi verrattuna ihmisen kuuloon. Koiran korvakäytävä on rakenteeltaan L-kirjaimen muotoinen, joka selittää sen, että korvakäytävään kerääntyy helposti kosteutta sen pituuden ja mutkaisuuden vuoksi, etenkin paljon uivilla luppakorvaisilla koirilla.
Korvakäytävää peittää ihoa vastaava epiteelisolukerros ja ulkokorvatulehduksessa tämä ihon osa on tulehtunut.
Terve koiran korvakäytävä on vaaleanpunainen, ei punoita ärtyneesti, ei tuota suuria määriä eritteitä eikä haise voimakkaasti. Jos koirasi korvat näyttävät terveiltä, niille ei tarvitse tehdä mitään. Tervettä, eritteetöntä korvaa ei tarvitse puhdistaa. Tarkista kuitenkin koirasi korvat säännöllisesti, jotta huomaisit mahdolliset ongelmat ajoissa.
Koiran korvatulehduksen oireet
Koiran korvatulehdus huomataan, kun koira raapii korviaan toistuvasti, kulkee pää vinossa, ravistelee päätään ja korva on kosketusarka. Kun tulehtuneeseen korvaan katsoo sisälle, se punoittaa ja on useimmiten eritteinen. Korvatulehdus voi johtua monista eri syistä.
Korvien raapiminen kielii kutinasta tai tulehduksesta. Terve korva on puhdas, kuiva, hajuton, eikä eritä korvaeritettä.
Koiran korvatulehduksen diagnosointi
Eläinlääkäri tähystää korvan huolellisesti otoskoopilla. Aina koira ei anna tutkia kipeää korvaansa ja eläinlääkäri saattaa joutua rauhoittamaan koiran, jotta korvan tähystäminen voidaan tehdä turvallisesti. Joskus tähystäminen on parempi suorittaa vasta muutaman päivän lääkityksen jälkeen, kun kipu ja turvotus ovat hieman hellittäneet.
Tähystyksessä arvioidaan korvakäytävän ulkonäkö (mahdollinen punoitus, turvotus, korvakäytävän ihon haavautuminen) sekä eritteen määrä ja laatu. Lisäksi pyritään havaitsemaan mahdolliset korvakäytävän vierasesineet tai kasvaimet, sekä arvioimaan tärykalvon läpikuultavuus ja eheys. Aina tärykalvoa ei pystytä arvioimaan korvakäytävän ahtauden tai runsaan eritemäärän vuoksi. Eläinlääkäri ottaa koiran korvatulehduseritteestä tavallisesti korvaerite- tai solunäytteen ja tutkii näytteestä mahdolliset loiset, bakteerit, hiivat ja tulehdussolut. Tarvittaessa korvaeritteestä tehdään myös bakteeriviljely.
Kroonisessa korvatulehduksessa korvien kuvantaminen tietokonetomografialla on usein hyödyksi mahdollisen välikorvantulehduksen tai korvakäytävien kasvaimien diagnosoimiseksi.
Korvapunkit korvatulehduksen aiheuttajana
Koiran korvatulehdus saattaa johtua korvaan joutuneista loiseläimistä, kuten korvapunkeista (Otodectes cynotis). Korvapunkki on kissalla yleinen ulkoloinen, ja se saattaa tarttua myös koiraan. Korvapunkkia on vaikea paljain silmin havaita, mutta läsnäoloon viittaa kahvinporomainen erite korvakäytävässä. Korvapunkin aiheuttamat oireet, kuten kaikki muutkin korvien ongelmat, tulisi tutkituttaa eläinlääkärillä.
Mekaaninen ärsytys korvavaivojen aiheuttajana
Vierasesineet kuten heinänsiemenet saattavat ärsyttää koiran korvaa niin, että koira alkaa ravistella ja raapia sitä. Jos vierasesine ei irtoa, koira voi omalla raapimisellaan aiheuttaa korvatulehduksen tai verikorvan. Verikorvassa korvanlehden verisuoni vaurioituu ja korvanlehden sisään kertyy verta.
Koiran korvat kannattaa tarkistaa säännöllisesti, jotta pystyisi mahdollisimman ajoissa poistamaan niistä ylimääräiset vieraat. Myös koiran omat karvat saattavat kasvaa tukkimaan ja ärsyttämään korvakäytävää.
Ahdas korvan rakenne tulehduksen syynä
Korvakäytävän ahtaus voi altistaa korvatulehdukselle ja tilannetta huonontaa entisestään, jos korvalehti roikkuu tiiviisti korvakäytävän päällä. Tällöin korvakäytävään muodostuu otolliset olosuhteet bakteereiden ja hiivojen kasvulle. Tiiviisti suljetussa korvassa ilma vaihtuu huonosti, ja lämmin, kostea ympäristö on ihanteellinen kasvupaikka esimerkiksi bakteereille ja hiivalle.
Riskirotuja korvatulehdukselle korvan rakenteen vuoksi ovat esimerkiksi spanielit, joilla on suuret, painavat korvalehdet korvakäytävän suulla. Lisäksi spanieleilla on runsaasti korvavaharauhasia, jotka erittävät vaikkua. Tällaisten koirien korvia voi olla välttämätöntä puhdistaa siihen tarkoitetulla liuoksella säännöllisesti.
Koiralla korvakäytävä tekee jyrkän L muotoisen mutkan ennen tärykalvoa. Mutkan taakse kertyy helposti eritettä, joka ei näy ulospäin. Puhdistusyritykset vanupuikolla lähinnä vain siirtävät korvan eritettä syvemmälle mutkan taakse, siksi eläinlääkäriasemalta saatavat korkealaatuiset puhdistusliuokset ovat suositeltavia.
Jos korva on jo tulehtunut eli punoittaa ja aristaa, älä yritä puhdistaa sitä kotona, vaan vie koira eläinlääkäriin. Hoitamattomana korvakäytävän tulehdus voi levitä väli- ja sisäkorvaan. Koiran korvatulehdus vaatii aina eläinlääkärin apua.
Atopia korvatulehdusten taustalla
Koiran korvatulehduksen tärkein taustasyy on allergia. Atopialla tarkoitetaan kutisevaa ja tulehduksellista allergista ihosairautta, jossa eläin herkistyy tavallisimmin ympäristöallergeeneille. Atopian taustalla ovat perinnöllisten tekijöiden lisäksi heikentynyt ihon suojakerros, sekä koiran elinympäristö ja olosuhteet. Atooppinen koiran iho on kutiseva ja herkästi tulehtuva. Yksi tavallisimpia oireita atopiassa on krooninen tai toistuva korvatulehdus.
Kuva: Babette Taugbol, DVM
Ruoka-aineallergia korvatulehduksen taustalla
Koirat, joilla on yliherkkyyksiä esimerkiksi joitain ruoka-aineita kohtaan, saattavat oireilla korvillaan. Jos allergian aiheuttajaa ei poisteta, vaan hoidetaan pelkkä tulehdus lääkityksellä, koiran korvatulehdus todennäköisesti uusii. Eläinlääkärisi neuvoo oikeaoppisen eliminaatiodieetin suorittamisessa mahdollisen ruoka-aineyliherkkyyden osoittamiseksi.
Koiran korvatulehduksen hoito
Koiran korvatulehdus hoidetaan aina sen mukaan mikä korvatulehduksen aiheuttaa. Bakteereiden ja hiivojen ylikasvun hoitona on usein kortisonia, joskus myös antibioottia ja hiivalääkettä sisältävät korvatipat. Atooppisen korvatulehduksen hoidossa käytetään usein kutinaa ehkäisevää kortisonipohjaista lääkettä paikallisesti. Vakavampia kroonistuneita korvatulehduksia hoidetaan joskus suun kautta annettavilla lääkkeillä. Myös korvahuuhtelut ovat osa kroonisen korvatulehduksen hoitoa.
Korvapunkit häädetään loisiin tehoavilla lääkkeillä. Kun korvatulehdukset juontavat juurensa koiran atopiaan tai ruoka-aineallergiaan, on hoito-ohjelmaan sisällytettävä mahdolliset ruokintamuutokset ja perussairauden hoito. Korvan rakenteellisissa ongelmissa ja kasvainsairauksissa voidaan joutua turvautumaan kirurgiaan.
Mikäli havaitset koirallasi korvatulehduksen oireita, ota yhteyttä lähimmälle Evidensia-eläinlääkäriasemalle!