Koiran suklaamyrkytys

Koiran suklaamyrkytys ja teobromiini

Suklaa sisältää teobromiinia, joka on koiralle myrkyllistä. Mitä tummempaa suklaa on, sen vaarallisempaa se on koiralle. Teobromiinia löytyy myös kaakaopavuista, teestä ja kolajuomista, mutta todennäköisin myrkytyksen aiheuttaja koiralle on suklaa makeisissa tai leivonnaisissa.

Teobromiinin sietokyky on yksilöllistä. Myrkytysoireita aiheuttava annos teobromiinia on yleensä noin 20 mg / kg. Tämä vastaa noin 10–15 g/kg maitosuklaata tai noin 1,4 g/kg hyvin tummaa, makeuttamatonta leivontasuklaata. Myrkyllinen annos riippuu suklaan kaakaopitoisuudesta.

Paras tapa ennaltaehkäistä koiran suklaamyrkytys on säilyttää suklaa lemmikin ulottumattomissa.

Suklaamyrkytyksen oireet

Suklaamyrkytyksen oireita ovat muun muassa oksentelu, vatsakivut, ripuli, levottomuus, kiihtyneisyys, sydämen rytmihäiriöt, kouristukset sekä lisääntynyt juominen. Suklaamyrkytyksen oireet ilmenevät tavallisesti 1-4 tunnin kuluttua suklaan syömisestä.

Koiran suklaamyrkytys vaatii ensiapua

Mikäli huomaat koirasi syöneen suklaata, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Pyri selvittämään, kuinka paljon suklaata koira sai syötyä ja miten korkea suklaan kaakaopitoisuus on. 

Mitä paremmin tiedät syödyn suklaan määrän, ajankohdan ja kaakaopitoisuuden, sitä helpompi eläinlääkärin on arvioida, minkälaista ensiapua koira tarvitsee. 

Katso tästä lähin päivystävä Evidensia-eläinsairaala

Lue lisää koiran myrkytyksistä

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa