Palvelemme normaalisti. Lue toimintaohje ennen asiointia klinikalla.

Koiran suklaamyrkytyslaskuri

Laskurilla voit arvioida koiran suklaamyrkytystä ja suklaan myrkyllisyysrajoja. 

Suklaamyrkytys voi olla koiralle hyvin vaarallinen. Mikäli huomaat koirasi syöneen suklaata, useimmiten on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Pyri selvittämään, kuinka paljon suklaata koira sai syötyä ja miten korkea suklaan kaakaopitoisuus on. 

Mitä paremmin tiedät syödyn suklaan määrän, ajankohdan ja kaakaopitoisuuden, sitä helpompi on myös eläinlääkärin on arvioida, minkälaista ensiapua koira tarvitsee. Koiraa ei tule oksennuttaa kotikonstein.

Millainen määrä suklaata on koiralle vaarallista?

Suklaa voi aiheuttaa koiralle myrkytykseen, koska kaakao sisältää teobromiinia, joka on myrkyllistä koirille. Teobromiinin sietokyky on yksilöllistä. Myrkytysoireita aiheuttava annos teobromiinia on yleensä noin 20 mg / kg. Tämä vastaa noin 10–15 g / kg maitosuklaata tai noin 4 g / kg tummaa suklaata, mutta määrä voi olla pienempikin, riippuen suklaan kaakaopitosuudesta. On tärkeää muistaa, että oireet ilmenevät yleensä vasta 4–24 tunnin kuluttua siitä, kun koira on syönyt suklaata. Hoito voi kuitenkin olla tarpeen jo ennen kuin koiralla ilmenee näitä oireita.

Lue lisää koiran suklaamyrkytyksestä

Suklaamyrkytyslaskuri

Koirasi

tai

Millaista suklaata koirasi on syönyt?
Kuinka paljon suklaata on syöty?
Ei tiedossa? Yritä arvioida:

 

Huomioita laskurin käytöstä suklaamyrkytyksen laskemiseen

* Suklaa sisältää kahta koiralle myrkyllistä metyyliksantiini-yhdistettä – teobromiinia ja kofeiinia. Näiden yhdisteiden määrä suklaassa vaihtelee ja määrät ovat yleensä vain arvioita. Määriin vaikuttavat mm. kaakaopavun alkuperä ja kasvuolosuhteet, samoin eri koirayksilöiden herkkyys suklaamyrkytykselle vaihtelee. Joskus on myös vaikea arvioida tarkasti kuinka paljon suklaata koira on syönyt. Näistä syistä tätä suklaamyrkytyslaskuria on pidettävä vain suuntaa antavana apuvälineenä – jos on olemassa pienikin epäilys, että koiran syömä suklaa ylittää myrkyllisyysrajat on ehdottomasti oltava yhteydessä eläinlääkäriin! Hoitoennuste paranee huomattavasti jos koiran saa nopeasti hoitoon, esim. oksennutuksella saadaan usein suuri määrä syödystä suklaasta pois mahalaukusta.

** Miedossa tummasuklaassa kaakaopitoisuus on usein 35 – 50 % kun taas vahvassa tummasuklaassa on yli 50% kaakaota, jopa yli 70%. Ota mikäli mahdollista mukaan eläinlääkäriin käärepaperit tai rasiat tai selvitä muutoin mitä suklaata koira on syönyt.

*** Huomioi myös, että vaikka valkoisessa suklaassa ei juurikaan ole kaakaota niin se voi sisältää mm. kaakaorasvaa, sokeria ja maitotuotteita jotka kaikki ovat koiralle haitallisia ja voivat aiheuttaa vatsaoireita.

**** Jos on mahdollista, että useampi koira on voinut syödä suklaata, on hyvä ottaa ne kaikki mukaan eläinlääkäriin.

*****Evidensia ei ota vastuuta tämän sivun sisällöstä. Suklaalaskurin käyttö ei korvaa eläinlääkärikäyntiä vaan on tarkoitettu apuvälineeksi. Ole ystävällinen ja ole heti yhteydessä omaan eläinlääkäriisi jos lemmikkisi terveydentila huolestuttaa. Myös päivystysaikana on Suomessa apua saatavilla.