Koiran virtsatietulehdus

Virtsatietulehduksen oireet

Akuutti virtsatietulehdus on etenkin narttukoirilla verraten tavallinen vaiva. Urokset sairastuvat siihen harvemmin, mutta niillä vastaavia oireita voi aiheuttaa eturauhasen tulehdus (johon usein liittyy myös virtsatietulehdus). Oireina havaitaan tihentynyttä virtsaamisen tarvetta, kipua virtsatessa, pidätyskyvyn heikentymistä ja mahdollisesti verta virtsassa Hoitamattomana koiran virtsatietulehdus voi levitä virtsarakosta virtsanjohtimia pitkin munuaisiin ja aiheuttaa munuaistulehduksen.

Mistä virtsatietulehdus johtuu?

Yksinkertaisesti, virtsatietulehdus on seurausta siitä, että virtsarakkoon pääsee bakteereita. Normaalisti virtsassa ei ole lainkaan bakteereita. Bakteerit päätyvät rakkoon useimmiten suolistosta tai iholta. Narttukoiran virtsaputki on lyhyt ja leveä, joten bakteereilla on pääsy rakkoon helpompaa, kuin kulkea ylöspäin uroksen kapeassa ja pitkässä virtsaputkessa. Tästä johtuu narttujen suurempi alttius virtsatietulehdukselle. Altistavia tekijöitä voivat olla myös virtsakivet, erilaiset anatomiset ongelmat, kasvaimet, diabetes ja Cushingin tauti.  

Virtsatulehduksen diagnosointi

Koiran virtsatietulehdus varmistetaan virtsatutkimuksilla ja virtsanäytteen bakteeriviljelyllä. Joissain tapauksissa tarvitaan myös verinäytteitä.Paras tapa ottaa virtsanäyte on rakkopunktio, jossa näyte otetaan suoraan virtsarakosta neulalla ja ruiskulla imemällä. Näin voidaan välttää mahdolliset sukuelinten tai ihon limakalvolta mukaan joutuvat bakteerit, jotka voivat haitata diagnoosia. Näytteenotto ei ole erityisen kivulias, vaikka saattaakin kuulostaa hurjalta! 

Etenkin toistuvissa tapauksissa vaaditaan usein muitakin tutkimuksia altistavien tekijöiden selvittämiseksi. Erityisesti ultraäänitutkimus on yleensä tarpeen potilasta tutkittaessa, mutta myös röntgen- ja tietokonetomografiakuvaus saattavat olla paikallaan. 

Koiran virtsatietulehduksen hoito

Antibioottihoito aloitetaan yleensä heti ennen virtsaviljelytuloksen valmistumista, jos oireet ja pikaseulonta sekä sakan mikroskopointi viittaavat virtsatietulehdukseen. Antibioottihoito keskeytetään tai se vaihdetaan toiseen, jos myöhemmin valmistuva virtsaviljelytutkimus antaa aihetta lääkityksen muuttamiselle.

Koiran virtsatietulehdus ja ravitsemuksellinen hoito

Koiran virtsatietulehduksen altistavana tekijänä saattaa olla virtsakivisairaus, jolloin ruokavaliohoito on tärkeää.

 Virtsatiesairauksien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn on olemassa eritysruokavalioita ja ravintolisiä joita eläinlääkärisi saattaa koirasi hoitosuunnitelmaan suositella.

Mikäli epäilet koirasi vointia, ota yhteyttä lähimmälle Evidensia-eläinlääkäriasemalle!

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Tutustu Evidensia Kaupan valikoimaan

Evidensia Kauppa