Koirarodun valinta

Liki jokainen koirarotu on alun perin jalostettu tiettyyn tehtävään, jonka perusteella on mahdollista tehdä karkeita yleistyksiä millainen haukku pörröisestä pennusta olisi mahdollisesti kasvamassa. Pelkkään koirakirjaan ei kuitenkaan kannata luottaa omaa rotua etsiessä, käy myös tapaamassa harrastajia ja kasvattajia, joilta saat paljon tietoa ja kokemusta.

Esimerkiksi saksanpaimenkoirat kuuluvat lammas- ja karjakoirien ryhmään eli paimenkoiriin. Paimenkoirat tunnetaan aktiivisina ja paljon liikkuvina koirina, niiden parhaat puolet sattavatkin tulla esiin juuri samankaltaisissa perheissä. Saksanpaimenkoira on myös niin sanottu palveluskoira. Palveluskoirat ovat työkoiria ja sopivat parhaiten koirankoulutuksesta aktiivisesti kiinnostuneille ihmisille.

Erityisesti pienten lasten kanssa kannattaa valita lempeä ja rauhallinen rotu, joka ei herkästä hätkähdä. Aktiivisen koiranpennun kanssa on varauduttava siihen, että tylsistyessään se saattaa keksiä itse itselleen tekemistä – emmekä me ihmiset aina osaa aivan arvostaa esimerkiksi uusia tuuletusaukkoja lenkkareissa. Asumismuoto ja elämäntilanne vaikuttavat myös siihen millainen rotu voisi parhaiten sopia omaan perheeseen; suuren pennun kanssa saattaa pian alkaa harmittaa, mikäli oma asunto on hissittömän kerrostalon ylimmässä kerroksessa ja koiraa on kannettava monta kertaa päivässä pissalle.

Koirarotujen terveystilanteissa on eroja. Ennen tietyn rodun päättämistä on järkevää tutustua myös sen terveystilanteeseen, suurimmalla osalla koiraroduista on Suomessa rotujärjestö, jonka tehtävänä on johtaa ja valvoa rodun jalostusta. Näiden järjestöjen internetsivuilta löytyy hyvin usein jalostustavoitusohjelma (JTO), jossa käydään perusteellisesti läpi rodun terveystilannetta, perinnöllisiä sairauksia ja luonneominaisuuksia. Tavatessasi rodun harrastajia ja kasvattajia voit käyttää tilaisuuden hyväksesi kysyäksesi rodun terveystilanteesta.

Ennaltaehkäisy terveysongelmien kohdalla on tärkeää; luuston, silmien ja sydämen virallisista tarkastuksista hyötyvät kaikki koirat – myös kotikoirat ja sekarotuiset. Evidensia-pieneläinklinikoiden viralliset tarkastukset noudattavatkin Kennelliiton PEVISA-ohjelman vaatimuksia ja siten antavat tärkeää tietoa omistajalle ja kasvattajalle! Lue lisää terveystutkimuksista täällä. 

Voit aloittaa oman rodun mietinnän vaikkapa Kennelliiton koiranomistajan sivujen rotutestillä. Sillä saat ehdotuksia mikä rotu saattaisi sopia sinulle. Vastaamalla rehellisesti jokaiseen kysymykseen saat parhaan tuloksen. Tutustu rotuihin testin jälkeen tarkemmin rotuesittelyiden avulla!

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan