Koirien kuivasilmäisyys, KCS

Koiralla kuivasilmäisyyttä esiintyy erityisesti kääpiöroduilla. Kuivasilmäisyyden syynä voivat olla perinnöllisen alttiuden lisäksi mm. eri lääkeaineet, kyynelrauhasen hermotuksen häiriöt, aineenvaihduntasairaudet, infektiot ja autoimmuunisairaudet. Perinnölliseksi oletetut paikalliset tiettyyn kudostyyppiin kohdistuvat autoimmuunisairaudet ovat todennäköisesti tavallisin kuivasilmäisyyden syy koirilla.

Kuivasilmäisyyden oireet koiralla

•    valonarka silmä, siristely
•    sidekalvojen punoitus
•    runsas, sitkeä ja venyvä silmän erite
•    kutiseva ja kivulias silmä
•    sarveiskalvon samentuminen, pigmentaatio ja verisuonitus

Kuivasilmäisyyden diagnoosi ja hoito

Diagnoosi tehdään mm. mittaamalla kyynelnesteen tuotanto nk. Schirmerin kyyneltestillä (STT, Schirmer Tear Test).  Normaali STT-tulos on 15–25 mm/min. 
Jos STT-tulos on 11–15 mm/min, on epäiltävä alkavaa tai lievää kuivasilmäisyyttä.
Jos STT-tulos on 6–10 mm/min on kyseessä keskivaikea kuivasilmäisyys.
Jos STT-tulos on alle 6 mm/min on kyseessä jo vakava kuivasilmäisyystila.

Kyynelnesteen tuotto vaihtelee päivän aikana, siksi pelkkä kyyneltestin tulos ei ole aina diagnostinen. Sarveiskalvon pintasolukko muuttuu ahavoituneeksi kyynelnesteen tuoton tai laadun ollessa heikkoa pidempään. Tämä muutos todetaan usein sarveiskalvon värjäyksen yhteydessä silmätutkimuksessa.

Vakavasta kuivasilmäisyydestä kärsivien potilaiden hoito on varsinkin alkuvaiheessa työlästä. Lääkkeitä joudutaan käyttämään tiheästi ja usein montaa lääkettä samanaikaisesti usean viikon ajan ennen kuin tuloksia on odotettavissa. Lääkityksen lopullinen teho on usein nähtävissä vasta 2-3 kk:n kuluttua sen aloittamisesta. Kuivasilmäisyyslääkitys on elinikäinen ja päivittäinen.

Pienellä osalla kuivasilmäsyyspotilaista lääkityksestä ei ole apua, jolloin voidaan harkita leikkaushoitoa, jossa sylkirauhastiehyt siirretään alaluomen sidekalvolle tuottamaan sylkieritettä silmään. Syljen koostumus ei ole kuitenkaan täysin kyyneleritteen kaltainen ja sylki saattaa muodostaa silmän sarveiskalvolle saostumia.

Sellaista koiraa, jolla epäillään perinnöllistä kuivasilmäisyyttä, ei suositella käytettäväksi jalostukseen.
 

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan