Kyyn purema kissalla

Kyy on Suomen ainoa myrkyllinen käärme. Kyyn puremaan kannattaa aina suhtautua vakavasti, sillä se voi olla kissalle kohtalokas. Jos käärme puree kissaasi, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin.

Kyy puree kissaa usein tassuihin. Pureman tavallisin oire on voimakas turvotus purema-alueella. Kissa muuttuu usein vaisuksi ja voimattomaksi, joskus esiintyy myös kuolaamista ja oksentelua. Purema-alue on kosketusarka ja iholla voi olla sinerrystä. Myös kyyn neulanpistomaiset hampaanjäljet voivat olla näkyvissä. Oireiden voimakkuuteen vaikuttavat monet tekijät, kuten kissan ikä, pureman sijainti ja ruiskutetun myrkyn määrä.

Vaikutukset elimistöön

Kyyn myrkky vaikuttaa kissan verenkiertoelimistöön ja veren hyytymisjärjestelmään ja siksi kissa tarvitseekin pureman jälkeen eläinlääkärin antamaa hoitoa. Jos kissa saa paljon myrkkyä, oksentelu ja ripuli ovat melko yleisiä oireita. Verenvuotohäiriöt ja sisäelinvammat ovat vakavia mutta harvinaisia oireita. Pahimmillaan kyyn purema voi olla kissalle kohtalokas.

Kyyn pureman hoito

Jos huomaat kyyn purreen kissaasi, ota yhteyttä eläinlääkäriin, vaikka lemmikin vointi vaikuttaisikin normaalilta. Pidä kissa levossa ja vältä puremakohdan käsittelyä ja liikuttelua estääksesi myrkyn leviämisen sen elimistöön. Kanna kissaasi, jotta myrkyn leviäminen kehossa hidastuu. Älä aseta sille kiristyssidettä äläkä yritä imeä myrkkyä pois puremakohdasta.

Ei kyytablettia kissalle!

Aikaisemmin käärmeenpureman aiheuttamat turvotukset hoidettiin tavallisesti kortisonia sisältävillä kyytableteilla. Kortisonin on kuitenkin havaittu peittävän ja jopa pahentavan oireita, mikä hankaloittaa kyyn pureman hoitoa. Nykyään kyytablettien antamista ensiavuksi ei enää suositella. Ainoastaan silloin, jos kissallasi on hengitysvaikeuksia aiheuttava voimakas turvotus pään alueella, voi kyytabletista olla hyötyä. Keskustele aina eläinlääkärin kanssa, ennen kuin annat kissallesi kortisonia.

Lue lisää kyyn pureman hoidosta eläinlääkäriasemalla

Kyyn pureman jälkeen kissa on hyvä pitää levossa 10–14 päivää. Pitkän aikavälin vaikutukset ovat kyynpureman jälkeen epätavallisia.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa