Lämpöhalvaus koiralla

Koiran ja kissan normaali ruumiinlämpö on 38–39 astetta. Ruumiinlämmön kohoaminen yli 41 asteen on lemmikille hengenvaarallista.

Autossa sisälämpötila nousee aurinkoisella säällä nopeasti vaarallisen korkeaksi. Muita uhkaavia tilanteita ovat rasitus kuumassa ja kosteassa säässä, eläimen jättäminen aurinkoon ilman vettä ja riittävää varjoa sekä liika saunominen.

Lämpöhalvauksen oireet

Oireina ilmenee voimakasta läähätystä, levottomuutta, kuolaamista, hoipertelua. Lisäksi limakalvoilla etenkin ikenissä havaitaan sinertävä, purppura tai kirkkaanpunainen väritys.

Lämpöhalvauksen ensiapu

  • Siirrä lemmikki pois kuumasta ympäristöstä.
  • Laita viileitä ja märkiä pyyhkeitä pään ja kaulan ympärille sekä nivusiin, kainaloihin ja vatsan alle.
  • Kastele tassut, vatsanalus ja korvalehdet viileällä vedellä.
  • Kohdista viilentävä ilmapuhallin eläimeen päin.
  • Mittaa lämpö peräsuolesta, mikäli mahdollista. Kun ruumiinlämpö on alle 39 astetta, keskeytä viilentäminen.
  • Älä upota eläintä jääkylmään veteen.
  • Älä anna kuumetta alentavaa lääkettä.
  • Tarjoa vettä, mutta älä pakota juomaan.
  • Ensiavun jälkeen eläin on syytä viedä eläinlääkärille.

Koiran lämpöhalvaus on ehkäistävissä

Koiraa, tai mitään muutakaan lemmikkiä, ei tulisi koskaan jättää sellaiseen tilaan, jossa sillä ei ole mahdollisuutta vetäytyä varjoon. Tarhassa tai pihalla oleilevalla koiralla tulee olla myös viileä tila, mihin siirtyä. Auringossa oleva auto on koiralle surmanloukku, sillä lämpötila auton sisällä nousee nopeasti yli neljänkymmenen asteen. Älä siis jätä koiraa kesällä autoon, vaikka olisit vain hetken poissa. Huolehdi koiran viilennyksestä myös ajaessa suojaamalla sen olinpaikka suoralta paisteelta ja pitämällä taukoja riittävän usein.

Koirat, joilla on sydänvika tai rakenteellisia hengitysvaikeuksia (lyttykuono) ovat muita alttiimpia lämpöhalvaukselle. Pennut ja vanhat koirat ovat terveitä aikuisia herkempiä lämmön vaikutuksille. Koiria, joilla on erityisen suuri riski sairastua lämpöhalvaukseen, ei kannata rasittaa vuorokauden kuumimpien tuntien aikana. Niiden olinpaikaksi kotona pitäisi valita mahdollisimman viileä alue, jossa on hyvä ilmanvaihto.

Terveen, aikuisen koiran kanssa uskaltaa liikkua lämpimälläkin ilmalla, kunhan totuttaa koiran lämpöön vähitellen, tarkkailee koiran vointia ja muistaa huolehtia siitä, että se juo tarpeeksi. Jos koira ei itsenäisesti lisää juomistaan, sen ruuan sekaan voi lisätä nestettä. Helteessä liikkumisen jälkeen koiran tulisi saada juoda ja levätä viileässä. Luonnonvesissä uiminen on kesällä turvallinen kuntoilumuoto ja myös hyvä tapa palauttaa treenissä tai lenkillä lämmennyt koira.

Jos epäilet koirallasi lämpöhalvausta, ota yhteyttä lähimmälle Evidensia-eläinlääkäriasemallesi lisäohjeiden saamiseksi

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Evidensia Kaupasta Ruokia vatsan hyvinvointiin -20%

Evidensia Kauppa