Mitä on nivelrikko?

Yleisimmin nivelrikkoa esiintyy koiran kyynärnivelessä, lonkkanivelessä, polvessa tai kinnernivelessä.

Nivelrikko on yleinen lemmikkieläinten sairaus. Se on pitkäaikainen, krooninen vaiva, jonka esiintyvyys lisääntyy iän myötä.

Nivelrikossa koko nivel muuttuu. Nivelrusto haurastuu, alkaa halkeilla ja kulua pois nivelpinnoilta. Ruston alla oleva luu kovettuu ja menettää joustavuutensa, mikä kuormittaa entisestään haurasta nivelrustoa. Nivelkapseli paksuuntuu ja nivelen reunoille kasvaa uudisluuta. Nivelen sisälle käynnistyy tulehdustila. Muutokset ovat yleensä hitaasti eteneviä eivätkä ole parannettavissa. Ne aiheuttavat kipua nivelessä ja rajoittavat nivelen liikettä. Nivelrikon oireita voidaan onneksi lievittää lääkehoidoilla ja myös leikkaushoidoilla.

Koira yrittää välttää kipua rajoittamalla kipeän nivelen liikerataa ja siirtämällä painoa pois nivelrikkoiselta jalalta liikkuessaan. Tämä näkyy ontumisena ja jäykkyytenä. Kissalla ontumaa ei yleensä havaita, vaan kipu näkyy yleisenä aktiivisuustason laskuna ja esimerkiksi haluttomuutena hypätä. Nivelkipu johtaa jännitykseen ja kipuun paitsi nivelrikkoisen jalan lihaksissa myös esimerkiksi selkälihaksissa ja ristikkäisen jalan lihaksissa. Lihaskivut ja -jäykkyys rajoittavat eläimen liikeratoja entisestään.

Mikäli koirasi tai kissasi ontuu tai on jäykkä, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa