Miten lemmikki pärjää ilman hampaita?

Ajatus siitä, että ruokaa rakastavalta lemmikiltä joudutaan poistamaan hampaita, saattaa tuntua omistajasta jopa pelottavalta.

Vertin hengitys oli pitkään haissut viemärille, mutta sen omistaja ei epäillyt mitään. Vasta kun 12-vuotiaan Vertin kuono yhtäkkiä turposi, omistaja vei sen hammastarkastukseen. Eläinlääkärin tuomio oli karu: suussa oli pitkälle edennyt iensairaus ja useita hampaita piti poistaa.

– Olihan se järkytys. Heti operaation jälkeen Vertti kuitenkin piristyi silmissä ja söi ihan normaalisti. Helpotuin ja tajusin miten kipeä ja apea se oli ollut, omistaja muistelee.

Lemmikin on parempi olla ilman huonokuntoisia, tulehtuneita ja kivuliaita hampaita, joten syytä huoleen ei ole, vaikka hampaita jouduttaisiinkin poistamaan.

Kun lemmikiltä poistetaan huonokuntoisia hampaita, se voi edelleen syödä lähes kaikkea sitä ravintoa, mitä se on aiemman kattavammalla purukalustollakin syönyt. Usein eläimet syövät hammaspoistojen jälkeen entistä paremmin, koska suu ei ole enää kipeä.

Erityisesti vanhalle lemmikille hampaiden hoitamatta jättäminen on selvästi suurempi riski kuin hampaiden hoito nukutuksessa, sillä hoitamatta jättäminen voi aiheuttaa kroonista kipua. Lisäksi jatkuva bakteremia (bakteerit verenkierrossa) voi väsyttää eläintä ja altistaa tulehduksille muualla elimistössä. Suun tulehdus myös heikentää muun muassa diabeteksen hoitovastetta.

Lemmikki ei näytä kipuaan, joten suu- ja hammasvaivat voivat omistajan huomaamatta kehittyä vakaviksi. Paras tapa ennaltaehkäistä hammassairauksia on harjata lemmikin hampaat päivittäin ja käydä eläinlääkärin hammastarkastuksessa säännöllisesti.

– Nyt meillä on kylppärissä yksi uusi hammasharja, ja Vertti on kuin eri koira!

Kissojen ja koirien hampaiden hoitoon liittyy paljon vääriä uskomuksia. Tutustu myytteihin täällä

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan