Näin helpotat pikkulemmikkisi oloa helteellä

Aivan kuten koirat ja kissat, myös eksoottiset lemmikit voivat kärsiä kuumuudesta. Pienen kokonsa vuoksi eksoottiset lemmikit ovat erityisen alttiita lämpöhalvaukselle.

Eksoottisten eläinten hoitoon erikoistunut eläinlääkäri (DVM, DVSc, ECZM (Avian)) Delphine Laniesse eläinsairaala Evidensia Tammistosta antaa omistajille vinkit huolettomiin hellepäiviin yhdessä pienten eläinystävien kanssa.

– Liika kuumuus voi näkyä eläimissä monin tavoin. Linnut voivat hengittää nokka auki, pitää siivet erillään muusta kehosta ja seisoa jalat normaalia kauempana toisistaan. Pienet nisäkkäät taas hengittävät nopeammin, ovat vähemmän aktiivisia ja makoilevat normaalia enemmän, diplomaattieläinlääkäri Delphine Laniesse kertoo.

On osoitettu, että kuumuus voi aiheuttaa kaneille ja jyrsijöille mahalaukun toiminnan pysähtymistä. Tämä näkyy kesäisin myös eläinsairaalan vastaanotolla.

– Toukokuun ensimmäisistä helteistä alkaen aina, kun lämpötilat ulkona ovat nousseet erityisen korkeiksi, vastaanotolleni on tullut syömättömyydestä ja ummetuksesta kärsiviä kaneja. Tila voi johtua esimerkiksi kuivumisesta ja nestehukasta tai se voi aiheutua myös stressistä, Laniesse kertoo.

– Omistajan tulee varmistaa, että eläin pysyy viileänä ja juo tarpeeksi. Tämäkään ei kuitenkaan välttämättä riitä. Jos siis lemmikkisi ei syö kunnolla tai ulosta, ethän epäröi ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Eläinlääkäriasemalla lemmikkiä voidaan tarvittaessa nesteyttää ja sen oloa voidaan helpottaa kipulääkkein, hän jatkaa.

Helpota eläinystäväsi oloa näillä vinkeillä

 

  1. Varmista, että lemmikillä on aina raikasta vettä saatavilla. Tarvittaessa voit varmistaa pienten nisäkkäiden nesteensaannin juottamalla niitä ruiskulla.
  2. Pyri viilentämään huone, jossa eksoottinen lemmikki asuu ja sijoita sen asumus pois suorasta auringonpaisteesta. Vältä kuitenkin myös vetoa. Pidä verhot ainakin osin suljettuna.
  3. Jos mahdollista, vie lemmikki ulos varjoiseen paikkaan. Ulkona ilma kiertää usein sisätiloja paremmin. Kerrostaloasunnossa voit hyödyntää varjoisan parvekkeen.
  4. Lintuja voi kastella suihkussa helteisillä säillä normaalia useammin. Myös kanin korvia voi kastella hieman ja näin viilentää kanin oloa. Kokonaan kania tai jyrsijää ei tule kastaa veteen.
  5. Pieniä nisäkkäitä voit viilentää asettamalla niiden asumukseen pyyhkeellä peitetyn kylmäkallen, jolloin eläin voi halutessaan siirtyä makoilemaan sen viereen.

Eksoottisen lemmikin lämpöhalvauksen oireita ovat muun muassa tiheä, pinnallinen ja työläs hengittäminen, heikkous, kuolaaminen ja haluttomuus liikkua. Oireiden ilmetessä eläintä on syytä pyrkiä viilentämään, mutta ellei viilentäminen tuota nopeasti tulosta, on lemmikki toimitettava viipymättä eläinlääkärin vastaanotolle.

Evidensian päivystävät eläinsairaalat palvelevat kesälläkin 24/7. Katso lähimmän päivystävän eläinsairaalan yhteystiedot

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa