Punkkien levittämät sairaudet koiralla ja kissalla

Punkin välityksellä lemmikkiin tarttuvia sairauksia ovat bakteeritaudit borrelioosi ja anaplasmoosi, jotka voivat tarttua lemmikkiin aikaisintaan noin vuorokauden kuluttua punkin kiinnittymisestä.

Anaplasmoosi

Anaplasmoosi on bakteeritulehdus, jonka oireita ovat kuume, väsymys, velttous, ruokahaluttomuus, vatsa- ja suolistovaivat, kipu ja ontuminen sekä verihiutalekato. Anaplasmoosi tarttuu kissaan tai koiraan aikaisintaan vuorokauden kuluttua punkin kiinnittymisestä. Vaikka punkki puree lemmikkiä, lemmikki ei välttämättä sairastu, sillä vain pieni osa punkeista kantaa tartuntaa. Anaplasmoosin oireet ilmaantuvat yleensä noin 1–2 viikon kuluttua punkin puremasta. Anaplasmoosia hoidetaan antibioottikuurilla. 

Borrelioosi

Borrelioosin aiheuttavat punkin suolistossa olevat bakteerit. Tulehdus tarttuu kissaan tai koiraan aikaisintaan vuorokauden kuluttua punkin kiinnittymisestä. Vaikka punkki puree eläintä, eläin ei välttämättä sairastu, sillä vain pieni osa punkeista kantaa tartuntaa. Borrelioosin oireet ilmaantuvat yleensä vasta 2–5 kuukauden kuluttua puremasta, minkä vuoksi taudin havaitseminen voi olla haastavaa. Oireita ovat muun muassa huonontunut yleiskunto, kuume, aristavat ja jäykät nivelet ja ontuminen, joka voi siirtyä jalalta toiselle eli niin kutsuttu vaeltava ontuminen. Borrelioosia hoidetaan antibioottikuurilla. 

Lue lisää punkkien torjunnasta koiralla
Lue lisää punkkien torjunnasta kissalla

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa