Tiesitkö: Näin kellojen siirto voi vaikuttaa koiraasi

Koiralla on todella hyvä ajantaju ja se oppii todella nopeasti, milloin se saa ruokaa tai milloin omistaja tulee töistä kotiin.

Koirat omaksuvat myös säännöllisen unirytmin nopeasti, mikäli omistaja menee nukkumaan ja herää päivittäin samaan aikaan. Tämä monille omistajille tuttu ilmiö näkyy esimerkiksi viikonloppuisin ja loma-aikoina, jolloin koira yrittää ylläpitää tutuksi tullutta vuorokausirytmiä.

Tee muutokset koirasi rytmiin pikkuhiljaa

Mikäli koiran rutiinit muuttuvat äkillisesti ja pitkäaikaisesti, voi koiralla ilmetä ei-toivottua käytöstä. Talviaikaan siirryttäessä koira voi oireilla esimerkiksi herättämällä omistajansa yöllä tai aamulla vanhaan tuttuun aikaan. Se voi myös olla levoton totutun ruoka-ajan mennessä ohi.

Kun kelloja siirretään, lemmikin pitää oppia uusi rytmi. Toisille se on vaikeampaa kuin toisille. Jos mahdollista, koiran ruokailurytmiä kannattaa alkaa siirtää uuteen aikatauluun pikkuhiljaa jo hyvissä ajoin.

Ennen ruokailua kannattaa lisätä aktiviteetteja, jolloin koiran mielenkiinto saadaan kohdistettua muualle eikä se kiinnitä huomiota ajan kulumiseen. Nukkumaanmenoajan lähestyessä tilanne kannattaa puolestaan rauhoittaa, ja koiraa voi palkita pelkästä rauhassa olosta.

Jos koira yrittää yöllä saada omistajansa ylös sängystä, kannattaa omistajan pysyä rauhallisena, haukotella ja kääntää vain kylkeä.

Vuorokausirytmin muuttuessa on erityisen tärkeää varmistaa, että koiralla on päivisin tarpeeksi aktiviteetteja. Koiran ruokintaan voi yhdistää aktivointia esimerkiksi tarjoamalla ruuan palkintona koulutuksen yhteydessä tai laittamalla kuivaruuan esimerkiksi aktivointipalloon.

Kaamos voi masentaa myös koiraa

Koirat ovat erittäin herkkiä omistajansa käytökselle ja sen muutoksille. Omistajan reagoiminen kellojen siirtoon tai pimeään vuodenaikaan vaivaava kaamosväsymys ja sen aiheuttama ärtyneisyys ja muut oireet voivat siis vaikuttaa myös koiran tunnetiloihin.

Omistajan on hyvä tiedostaa, että valon määrän vaihtelu vaikuttaa nelijalkaisiinkin perheenjäseniin. Pimeään vuodenaikaan koira saattaa olla väsyneempi ja haluttomampi koulutukseen tai lenkkeilyyn – aivan kuten omistajansakin. Tarvittaessa esimerkiksi koulutusten ajankohtia kannattaa tällöin muuttaa.

Väsyneen ja haluttoman koiran kouluttaminen ei yksinkertaisesti kannata, sillä silloin koiran oppiminen kärsii ja se saattaa johtaa muuhun ei-toivottuun käytökseen.

Jos lemmikin käytös muuttuu yllättäen, kannattaa tarkistaa, ettei käytösmuutosten taustalla ole sairautta tai kipua. Mikäli epäilet lemmikilläsi käytöshäiriötä, aiheeseen perehtyneet eläinlääkärimme ja ongelmakoirakouluttajamme auttavat. Lue lisää ja varaa aika

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Tutustu Evidensia Kaupan valikoimaan

Evidensia Kauppa