Tunnista kissan yskä


Kun kissa yskii, se näyttää enemmänkin hönkimiseltä kuin sellaiselta yskimiseltä, johon me ihmiset olemme tottuneet. Yskä on yleisin kissan astman oireista ja sen takia yskivä kissa kannattaa aina tuoda eläinlääkärin tarkistettavaksi. 

Kissa kyyhöttää neljän tassun varassa, pitää päätä ojennettuna eteen ja hönkii voimakkaasti. Kissa vaikuttaa siltä, että sillä olisi karvaa kurkussa. Joskus kissa taas näyttää siltä, että se yrittää oksentaa, mutta mitään ei tule ulos. Kuulostaako tutulta?  

Sekä hönkiminen että oksentamisen yrittäminen ovat itse asiassa malliesimerkkejä siitä, miten kissa yskii. 

Kissaklinikka Felinan eläinlääkäri Teija Immonen on huomannut, että usein ihmiset eivät osaa yhdistää kuvaituja oireita yskimiseen ja siten mahdolliseen astmaan. Yskä on yleisin kissan astman oire, mutta joskus sairaus voi oireilla vain tihentyneenä ja pinnallisena hengityksenä. 

Jos kissalla on toistuvia yskäkohtauksia, se kannattaa tuoda eläinlääkärin tarkistettavaksi. Immosen mukaan kerran viikossa toistuva yskä täyttää jo astman kriteerit ja on syy aloittaa astmalääkitys. Lääke annetaan kissalle yleensä inhalaattorilla, josta se hengittää lääkkeen suoraan keuhkoihin.  

Kissan astmaan liittyy myös akuutteja hengenahdistuskohtauksia, joissa kissa ei pysty hengittämään. Yskän ja astman pahenemista ei siis kannata jäädä odottamaan, sillä koskaan ei voi tietää, milloin akuutti ja vaarallinen astmakohtaus ilmenee ensimmäisen kerran. 

“On myös hyvä muistaa, että ihminen ei ole aina näkemässä kissaa. Jos ihminen näkee kissan yskivän kerran viikossa, hyvin todennäköisesti sitä tapahtuu enemmän”, Immonen sanoo. 

Astman oireet vaihtelevat vuodenajan mukaan


Kissan astman oireet ja niiden vakavuus vaihtelevat usein vuodenajan mukaan. On tavallista, että kissan astmaoireet puhkeavat tai pahenevat keväällä tai alkukesällä, kun ympäristössä on runsaasti siitepölyä ja katupölyä. Loppusyksystä ja talvesta ilmojen kylmetessä taloja aletaan lämmittämään, mikä kuivattaa sisäilmaa ja usein voimistaa astmaoireita. 

Immonen kertoo, vaikka kissalla todettaisiin astma, se ei välttämättä tarvitse ympärivuotista lääkitystä. Lääkitys suunnitellaan oireiden mukaan ja kissa voi olla pitkiäkin aikoja oireeton. 

“Moni omistaja osaa aloittaa kissansa astmalääkityksen esimerkiksi talven kynnyksellä, kun tietävät jo valmiiksi, että oireet alkavat taas”, Immonen sanoo. 

Astma on allerginen tila ja eri allergeenit aiheuttavat oireita eri kissoille. Jos kissa reagoi kissanhiekkaan, sillä on todennäköisesti jatkuvasti oireita. Jos se taas on allerginen koivulle, se yskii vain koivun siitepölyaikana keväällä ja kesällä. Toisinaan kissan astmalle ei löydy mitään yhtä selkeää aiheuttajaa. 

Omistaja oppii yleensä huomaamaan, mitkä asiat vaikuttavat juuri oman kissan astmaoireisiin. 

Astma huomataan usein nuorilla ja keski-ikäisillä kissoilla 


Tavallisesti kissan astma puhkeaa nuorilla ja keski-ikäisillä kissoilla. Immonen kuitenkin muistuttaa, että kissa voi alkaa yskiä ja saada astmaoireita missä iässä tahansa. Vaikka kissalla olisi taipumus astmaan, voi mennä pitkä aika, ennen kuin se lopulta herkistyy allergeeneille ja alkaa oireilla. 

“Ei kannata ajatella, että ei kissalla voi olla astmaa, kun ei sillä ole aikaisemminkaan ollut. Joku kaunis päivä se voi vain puhjeta”, Immonen sanoo. 

Jos kissalla on todettu astma ja sen vointi on hyvä, sille riittää terveystarkastus kerran vuodessa. Jos kissa yskii lääkityksestä huolimatta, se on syytä tuoda kontrollikäynnille jo aikaisemmin. 

Kissan astma voi pahentua pölystä


Lääkitys hillitsee astman aiheuttamaa tulehdusta kissa hengitysteissä ja pitää yskän ja muut oireet poissa. Lisäksi oman kissan oireita voi hillitä huolehtimalla seuraavista asioista kotona:
  • Käytä pöllyämätöntä kissanhiekkaa 
  • Imuroi pölyt säännöllisesti
  • Puhdista ja tuuleta säännöllisesti kissan peti ja omat paikat pölystä
  • Vältä tupakoimista kissan lähettyvillä
  • Vältä kynttilöiden polttamista sisätiloissa 

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Evidensia Kaupasta Ruokia vatsan hyvinvointiin -20%

Evidensia Kauppa