Uusivuosi koiranpennun kanssa

Vaikka pentusi olisi reipas eikä vaikuta välittävän paukkeesta ja hälinästä, älä koskaan vie koiraa katsomaan raketteja.

Koirat eivät nauti kovasta metelistä, ruudinhajusta ja valoista samalla tapaa kuin me ihmiset saatamme, eikä pauke koskaan tee hyvää niiden korville. Kaikki koirat eivät näytä pelkoaan rimpuilemalla tai juoksemalla pakoon, vaan saattavat vain muuttua tavanomaista hiljaisemmiksi ja sulkeutuneemmiksi. Joka tapauksessa ulkona koiralla on paljon suurempi riski säikähtää, karata tai loukkaantua väärin käytetystä raketista.

Vuodenvaihteessa koiran ulkoilutus kannattaa hoitaa ennen klo 18 ja seuraavan kerran reilusti keskiyön jälkeen. Toki on hyvä muistaa, että paukkuja saattaa kuulua silloinkin. Pelokkailla koirilla kannattaa käyttää ulkoillessa tuplavarmistusta eli sekä valjaita että pantaa, jotta ne eivät vain pääse pyristelemään irti. Myös ruudinhaju on pelottavaa joidenkin koirien mielestä, joten ne voivat reagoida vielä parin päivän ajan uuden vuoden jälkeen. Älä siis pidä koiraa kytkemättömänä vuodenvaihteen aikaan. Pantaan tai valjaisiin kannattaa laittaa oma puhelinnumero karkaamisen varalta.

Mikäli lemmikki kuitenkin pääsee karkaamaan, Etsijäkoiraliitto on kerännyt sivuilleen ohjeet, mitä tehdä. Voit lukea ne täältä

Vuoden vaihteen lähestyessä kannattaa kotona jo etukäteen laittaa verhot kiinni ja jotain ääntä, esimerkiksi musiikkia, peittämään ilotulitteiden ääniä. Käyttäydy itse normaalisti ja reippaasti, äläkä voivottele, jos koira on huolestunut tai peloissaan. Koiralle voi laittaa johonkin pesäpaikan, jossa sen on turvallista olla pahimman paukkeen ajan. Älä jätä koiraa yksin sisään äläkä pihalle.

Jos tiedät koirasi pelkäävän tai haluat vähän jo ennaltaehkäistä mahdollista pelkoa, voit hankkia esimerkiksi feromonihaihduttimen koiran oloa helpottamaan. Niistä on eri muotoja, mm. pistorasiaan laitettava, yhteen huoneeseen vaikuttava malli sekä koiran kaulaan laitettava panta. Pelokkailla koirilla feromonihaihduttimen tai rauhoittavien lääkkeiden käyttö täytyy aloittaa ajoissa, yleensä jo paria viikkoa ennen stressaavaa tapahtumaa. Tarkista, onko kyseessä reseptituote ja varaa tarvittaessa aika eläinlääkärillenne.

Useimmilla Evidensia-klinikoilla on myytävänä feromonihaihduttimia ja muita koiran oloa helpottavia tuotteita. Eläinlääkäristä saat myös neuvot, mikäli ääniarkuus on perheessänne uusi asia.

Voit lukea täältä lisää vinkkejä uudenvuodenaaton viettoon koiran kanssa

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan