Vesijuoksu koirien kuntoutuksessa

Nosteen ansiosta kehon oma painorasitus kuntoutettavaa raajaa kohtaan vähenee. Noste helpottaa heikkojen lihasten ja kipeiden nivelten kuntoutusta, sillä sen ansiosta koiraa voidaan kuntouttaa normaalissa pystyasennossa ja painorasituksen vähentyessä myös niveliin kohdistuva kipu helpottuu.

Kehoon kohdistuva hydrostaattinen paine on suorassa suhteessa veden syvyyteen. Koska hydrostaattinen paine aiheuttaa jatkuvan paineen kehoon ja hoidettavaan raajaan, siitä on hyötyä erilaisten turvotusten hoidossa. Hydrostaattinen paine voi myös vähentää kipuaistimusta vähentämällä kipupäätteiden herkkyyttä.

Vesi on ilmaa sakeampaa eli sen viskositeetti on suurempi. Tämän takia raajan liikuttaminen on raskaampaa vedessä kuin maan päällä. Vesijumppa parantaakin hyvin lihaskuntoa ja sydämen voimaa. Veden aiheuttamaa vastusta voidaan vielä lisätä lisäämällä raajan liikenopeutta ja veden alla olevaa hoidettavan raajan pinta-alaa. Harjoitukseen käytetty pidempi aika lisää myös rasitusta. Vesiterapian avulla voidaan siis kehittää koiran voimaa sekä lihasten, sydämen ja hengityselimistön kestävyyttä, nivelten liikelaajuutta ja koko koiran notkeutta ja hyvinvointia.

Vesiterapia sopii hyvin lihasvoimaa ja -kestävyyttä kehittäväksi harjoitusmuodoksi myös terveelle urheilijakoiralle.

Vesijuoksumatto asiantuntijoiden apuna

Vesijuoksumatto on laite, jossa juoksumatto on asennettu vesialtaan pohjalle. Juoksumaton nopeutta ja veden pinnan korkeutta säätelemällä saadaan kulloinkin hoidettavana olevan nivelen ehdoilla määritettyä sopiva veden vastus kyseiselle nivelelle. Uidessa esim. polvinivelen koukistus on tehokkaampaa kuin kävellessä. Polven suoristus on puolestaan vähäisempää. Kun kuntoutuksessa käytetään vesijuoksumattoa saadaan polven liike maksimaaliseksi eli maanpäällisen ja vedenalaisen liikkeen edut yhdistyvät.

Vesijuoksumatto on erinomainen apu kuntoutettaessa esim. polven eturistisideleikkauksesta toipuvaa potilasta. Myös nivelrikkoisille, yleensä hieman vanhemmille koirille sekä kyynärpään ja olkanivelen irtopaloista kärsiville nuorille koirille vesijuoksumatto on oiva kuntoutusmuoto nivelen tähystysleikkauksen jälkeen.

Murtumaleikkauksen tai tekonivelleikkauksen jälkeen saadaan raajan lihaskunto tehokkaasti palautettua vesijuoksumattoharjoitteilla. Halvauspotilaiden kuntoutushoito vesijuoksumatolla on palkitsevaa, koska vesi tukee koiraa joka puolelta ja mm. vähentää kaatumisalttiutta.

Vesijuoksumattoaltaan hygieniasta huolehditaan hyvin, vesi vaihtuu ja sitä suodatetaan. Allas desinfioidaan päivittäin.

Koiran valmistelu vesijuoksumattoharjoitukseen

  • Vesijuoksumattoharjoittelua varten koiran on syytä olla kutakuinkin puhdas ja tarvittaessa harjattu (karvanlähtöaika).
  • Ennen fysioterapiaa koiralle ei kannata antaa raskasta ateriaa.
  • Käytä koira tarpeillaan ennen treeniä.
  • Kylmällä säällä on hyvä ottaa mukaan mantteli tai loimi, joka puetaan päälle treenin jälkeen.
  • Tarvittaessa ota mukaan erityisnamit koiran houkutteluun ja motivointiin.
  • Leikkauksen jälkeen haava voidaan suojata rasvalla vesitreenin ajaksi. Vesijuoksumattoharjoitteet voidaan siis tarvittaessa aloittaa jo parin päivän kuluttua leikkauksesta.

Evidensiassa fysioterapeuttimme ratkaisee koiran ja vamman luonteen perusteella kyseiselle potilaalle sopivan hoitomuodon yhdessä potilasta hoitavan eläinlääkärin kanssa.

Tervetuloa kuntoutumaan!

Artikkelin kirjoittajat: Esa Eskelinen, ELL, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri ja Maria Sukanen, eläinfysioterapeutti
Artikkelin kirjoitusvuosi: 2010, päivitetty 2014

© 2010 Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy. Lyhyt lainaus artikkelista sallitaan, kun artikkelin kirjoittaja, Evidensia ja kirjoitusvuosi mainitaan.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Evidensia Kaupasta Ruokia vatsan hyvinvointiin -20%

Evidensia Kauppa