Lahden eläinlääkäriaseman tilat ja palvelut laajenevat

maanantai 1. helmikuuta 2021
Projekti Lahti Lahden eläinlääkäriasema kuva 3 Helka Heikkilä Outi Lius, suomenajokoira 4v Lucy

Suomenajokoira Lucy, 4 vuotta, pääsi kuvaan Helka Heikkilän ja Outi Liuksen kanssa. Helka Heikkilä on eläinlääketieteen tohtori ja pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri. Outi Lius on taustaltaan klinikkaeläintenhoitaja.

  • CT
  • Helka Heikkilä
  • keuhkoklinikka
  • Lahden eläinlääkäriasema
  • Outi Lius
  • päiväsairaala

Lahden eläinlääkäriaseman palvelut paranevat entisestään, kun se kesällä 2021 muuttaa uusiin väljempiin tiloihin. Aukioloajat laajenevat kaikille viikonpäiville ja klinikasta tulee päiväsairaalatasoinen eläinlääkäriasema, ja samalla erikoisosaajia sekä muuta henkilöstöä palkataan lisää.

Uusi klinikka sijaitsee puolen kilometrin päässä nykyisestä, ja tilat kasvavat tämänhetkisistä 650 neliöstä lähes tuhanteen neliöön. Kissat ja koirat saavat omat odotustilansa. Asiakkaille on edelleen tiedossa runsaasti parkkipaikkoja klinikan edessä.

Sairaalanjohtaja Helka Heikkilä ja klinikkamanageri Outi Lius ovat tästä kehityksestä hyvin iloisia. Ajatus on muhinut eläinlääkäriaseman henkilöstön keskuudessa jo kauan, koska tarvetta tälle isolle kehityshankkeelle on ollut jo pidemmän aikaa.

– Tärkein syy muuttamiseen on isommat tilat ja erikoisosaamisen kasvattaminen, sillä uusien tilojen ja laitteiden myötä pystymme tarjoamaan eläinpotilaillemme entistä kattavampia tutkimuksia. Meille tulee lisäpalveluita, esimerkiksi kuvantamiseen tietokonetomografiaa, jollaista täällä Päijät-Hämeen alueella ei nykyisin ole, Helka Heikkilä sanoo.

Koulutusta tulijoille

– Tarjoamme jatkossakin laadukasta perusterveydenhuoltoa, mutta potilaiden jatkotutkimusmahdollisuudet paranevat. Tehohoitoon lähetämme potilaita toki edelleen 24/7-sairaaloihimme, koska meillä ei ole ympärivuorokautista hoitoa.

Perusterveydenhoidon lisäksi Lahden eläinlääkäriasemalle tulee huippuosaamisyksikkö. Tarkoitus on vahvistaa osaamista muun muassa ortopediassa ja pehmytosakirurgiassa. Rekrytointilistalla on myös hammaseläinlääkäri. Jo nykyisin klinikalla on kardiologi, silmätarkastuseläinlääkäri, keuhkosairauksien asiantuntija, sisätautien ja pehmytosakirurgian erikoisosaamista ja palveluja ortopedisille ja onkologisille potilaille, kuten sytostaattihoitoja.

Tällä hetkellä henkilökuntaa on vähän yli 30. Uudelle klinikalle on tarkoitus palkata useita eläinlääkäreitä ja hoitajia. Miten helppoa tai vaikeaa osaavan henkilökunnan löytäminen on?

– Erikoisosaajia on Suomessa rajallinen määrä, mutta Lahdessa on monen alan erikoisosaajia jo nyt, ja meillä on tällä klinikalla pieneläinsairauksien erikoistumistutkinnon perusosan koulutusoikeudet, Helka Heikkilä sanoo.

– Lisäksi Evidensia panostaa alan koulutukseen ja tarjoaa erittäin hyvää ja laaja-alaista koulutusohjelmaa henkilökunnan ammattitaidon kehittämiseksi, Lius lisää.

CT on suurin parannus

– Suurin muutos nykyiseen tilanteeseen on se, että voimme jatkossa tarjota asiakkaillemme CT:n eli tietokonekerroskuvauksen eli viipalekuvauksen, joka on paljon tarkempi kuin perinteinen röntgen. Ne muutokset, jotka eivät näy röntgenissä, voidaan saada CT:n kautta esille. Sitä hyödynnetään paljon ortopediassa, keuhkopotilailla, korvapotilailla, kasvainpotilailla ja sisätautipotilailla esimerkiksi synnynnäisten kehityshäiriöiden kuvantamisessa, Heikkilä selvittää.

– Hyvä maallikkoselostus CT:lle on ”poikkileikkauskuvia röntgensäteiden avulla”, Lius tarkentaa.

Tällä hetkellä Päijät-Hämeen alueella ei tätä mahdollisuutta ole. Lähimmät CT-kuvauksia tarjoavat klinikat ovat Evidensian 24/7-päivystävissä eläinsairaaloissa Hämeenlinnassa, Kouvolassa ja Vantaalla.

– CT:n myötä voimme tarjota hengityselinsairaille erittäin kattavat tutkimukset. Vaikka meillä on jo nykyisin keuhkosairauksien spesialisti ja sisätautien dosentti näitä sairauksia hoitamassa, niin uusien tilojen myötä voimme käynnistää Suomen ensimmäisen keuhkoklinikan, Lius ja Heikkilä iloitsevat.

Kissasertifikaatti haussa

Lahden eläinlääkäriaseman potilaista suurin osa on koiria, mutta myös kissoja käy paljon.

– Haemme uudelle klinikallemme kissasertifikaattia, sillä uusissa tiloissa kissat voidaan hoitaa erillään koirista. Kissoilla on oma odotushuone, tutkimushuoneet, heräämö ja oma päiväsairaala. Kun kissat hoidetaan omissa tiloissa, niin hoito on niille huomattavasti stressittömämpää, näin kissat eivät joudu olemaan tekemisissä sellaisten lemmikkien kanssa, joiden kanssa se ei ole luontaista.

Lemmikit hoidetaan kuin ihmiset

Niin Helka Heikkilä kuin Outi Liuskin ovat olleet eläinten kanssa tekemisissä ja niistä kiinnostuneita jo lapsina.

– Olen maatilalta kotoisin ja meillä oli paitsi hevostalli, myös paljon lemmikkejä, joita hoidimme hyvin. Kun akvaariokala kuoli, niin me teimme sille ruumiinavauksen, Heikkilä muistelee.

Eläinlääkäriaseman arjesta on jäänyt mieleen paljon erilaisia tarinoita. Monet tulevat rutiinitarkastuksiin ja -hoitoihin, mutta paljon on myös niitä, jotka tullessaan eläinlääkäriasemalle tarvitsevat välitöntä hoitoa.

– Onneksi on paljon myös lemmikkejä, jotka niiden huonosta kunnosta huolimatta saamme hoidettua. Se on henkilöstöllemme hyvin palkitsevaa ja yksi suurimmista syistä, miksi haluamme olla tämän alan ammattilaisia. Monet lemmikit ja niiden selviytymistarinat jäävät mieleemme, Helka miettii.

– Esimerkiksi hyvin iäkäs suomenlapinkoira, joka kärsi pahoista hengitysvaikeuksista ja ajoittaisista tukehtumiskohtauksista. Tähystyksessä totesimme, että koiralla oli nielunhalvaustila. Vaikka koira oli iäkäs, niin omistaja halusi koiransa leikattavan hengityksen helpottamiseksi. Helposti ajatellaan, että ei noin iäkkäälle eläimelle kannata enää mitään tehdä, mutta esimerkiksi nielun halvauksessa leikkaus vaikuttaa ratkaisevasti potilaan elämänlaatuun. Leikkauksen tuoma hyöty ja ilo oli huomattava niin koiralle kuin omistajillekin. Me hoidamme eläimiä yhtä hyvin kuin ihmisiäkin – lemmikki on omistajilleen perheenjäsen.

Lahden eläinlääkäriasemalla on paljon vakioasiakkaita, jotka ovat käyneet vuosikausia useammankin lemmikkinsä kanssa. Heikkilä ja Lius korostavat, että vaikka monet haluaisivat aina sen saman tutun eläinlääkärin, niin on asiakkaiden etu, että klinikalla on myös tarjota erikoisosaamista juuri tiettyyn vaivaan.

Kardiologiaan erikoistuva eläinlääkäri Elina Lee auskultoi Aatu-koiran sydäntä ennen sydämen ultraäänitutkimusta.