Eksoottisten eläinten yleiskäynti

Eksoottisten eläinten yleiskäynti on suositeltu vuosittainen rutiini lemmikillesi. Eksoottiset lemmikit ovat erityisen taitavia kätkemään oireet sairaudestaan.

Jos olet juuri hankkinut eksoottisten eläimen, suosittelemme käyntiä eläinlääkärin vastaanotolla. Eläinlääkäriltä saat vinkkejä uudelle eläinkaverillesi sopivasta hoidosta, ravinnosta ja lääketieteellisistä suosituksista. Eksoottisista lemmikeistä huolehtiminen on toisinaan haastavaa, ja hoidosta ja ruokinnasta löytyy netistä paljon tietoa, josta oikean tiedon erottaminen voi olla vaikeaa. Käynnillä lemmikillesi tehdään myös huolellinen lääkärintarkastus sen terveydentilan varmistamiseksi.

Matelijoille suosittelemme ulostenäytteen tutkimista, koska ne voivat kärsiä suolistoloisista. Ulostenäytettä varten voit tuoda eläinlääkäriasemalle tuoreen näytteen lemmikkisi ulosteesta. Jos lemmikki ei ole ulostanut kyseisenä päivänä, voit tuoda lemmikkisi tarkastukseen ja toimittaa ulostenäytteen tutkittavaksi myöhemmin.

Linnuille suosittelemme erityisesti tarttuvien tautien, kuten papukaijakuumeen (Chlamydia psitacci), bornaviruksen tai PBFD:n (Psittacine beak and feather disease) testausta.

Verinäytteet tutkimuksen tukena

Eksoottiset lemmikit ovat usein saaliseläimiä. Näin ollen niillä on taipumus peittää oireitaan. Kun omistaja huomaa eksoottisten lemmikkinsä voivan huonosti, vaiva on usein kehittynyt jo pitkälle. Esimerkiksi huono ruokahalu tai syömättömyys voivat kaneilla ja jyrsijöillä olla merkkejä sairaudesta.

Tämän takia eläimen päivittäinen hoito ja sen toimintojen tarkkailu ovat tärkeitä pientenkin muutosten ja sairauden oireiden havaitsemiseksi. Huomattaessa muutoksia eläimen voinnissa eläinlääkärin kontaktoinnissa ei pidä viivytellä, sillä eläimen pieni koko ja nopea aineenvaihdunta voivat johtaa nopeasti kunnon huononemiseen.

Suosittelemme vähintään vuosittaisia terveystarkastuksia kaikille eksoottisille lemmikeille. Näin voimme havaita ja hoitaa lemmikkisi vaivat ajoissa.

Käynnillä eläinlääkäri tutkii lemmikkisi huolellisesti. Tarvittaessa suorittelemme jatkotutkimuksia ja kattavampia testejä, kuten verikokeita. On syytä muistaa, että tarkastamalla lemmikkisi ulkoisesti eläinlääkäri näkee vain sen, mikä on silmin havaittavissa, joten verikoe on hyvä tapa arvioida lemmikin terveydentilaa tarkemmin. Lemmikistä on hyvä ottaa verinäytteet sen ollessa nuori ja terve, jotta sen ikääntyessä tai sairastuessa voimme verrata tuloksia niihin.

Lemmikin ollessa nuori verinäytteet suositellaan otettavaksi kerran kahdessa vuodessa. Iäkkäämmälle lemmikille suosittelemme verinäytteiden ottoa vuosittain. Jos lemmikin terveydentilassa havaitaan poikkeavuus, suositellaan sitä tutkittavaksi useammin.

Varaa terveystarkastuskäynti eläinkaverillesi nyt!

Palvelua tarjoavat eläinlääkäriasemat

Odota, eläinlääkäriasemien tiedot latautuvat