Leikkauksessa kissalta poistetaan kivekset, minkä jälkeen se ei pysty saamaan jälkeläisiä.
Kissanpennun kastraatio suositellaan suoritettavaksi, kun kissa on saavuttanut 4 kk iän ja ylittänyt 2 kilon painon. Ulkomailla on yleistynyt kissojen kastrointi hyvin nuorena eli noin 8–14 viikon ikäisinä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että huolellisesti suoritettuna nuoren kissan kastrointi on turvallista ja tähän käytäntöön ei liity kasvanutta riskiä komplikaatioille tai virtsatietukoksille.
Etenkin vapaana kulkevat ja ulkoilevat leikkaamattomat kissat lisääntyvät nopeasti, ja kodittomia kissoja on enemmän kuin hyviä koteja, minkä vuoksi suosittelemme kaikkien niiden lemmikkikissojen leikkauttamista, joita ei käytetä jalostukseen.
Leikatut kissat elävät leikkaamattomia pidemmän elämän, eivät mourua, merkkaa reviiriään virtsalla eivätkä karkaile ulos yhtä herkästi kuin leikkaamattomat kissat. Kissan kastraatio on toimenpiteenä pieni ja kissa toipuu siitä nopeasti. Kollikissan kivekset poistetaan anestesiassa pienen ihoviillon kautta. Leikkaushaava paranee nopeasti. Jos kissa on kiinnostunut haavasta, sillä voi pitää muutaman päivän ajan kauluria.
Kissan kastraatio on erittäin turvallinen toimenpide ja vain aniharvoin leikkaukseen liittyy komplikaatioita. Aluksi kissa saa rauhoitteen ja kipulääkkeen. Kissat saattavat oksentaa rauhoitusvaiheessa, mutta tämä on täysin normaalia. Kissan kivekset puudutetaan. Täydessä nukutuksessa tehtynä kissa ei tunne kipua leikkauksen aikana.
Kivespussien alueelta poistetaan karvat ja alue pestään. Seuraavaksi leikkausalueelle kiinnitetään leikkausliina ja kivekset desinfioidaan ennen operaation alkua. Kiveksen pinnalle tehdään viilto ja haavasta pullautetaan kives ulos. Tämän jälkeen verisuonet ja siemennuora solmitaan umpeen ja kives poistetaan.
Kissa on noudettavissa klinikalta, vasta kun se on kunnolla herännyt. Kotiin voidaan antaa mukaan kipulääkettä kahden päivän ajaksi ja kissa saa kaulurin kaulaansa. Kauluri estää kissaa nuolemasta haavaansa. Ota kuitenkin eläinlääkäriin yhteyttä, jos haava erittää märkää tai jos leikkausalue punoittaa ja on turvoksissa. Tulehtunut haava vaatii mahdollisesti antibioottikuurin. Tämä on kuitenkin harvinaista.
Kastraation seurauksena kollikissan energiantarve vähenee merkittävästi, jolloin lihomisriski on entisellä ruokavaliolla suuri. Kastraatio saattaa altistaa myös virtsatiesairauksille kuten virtsatietukoksille.
Leikatulle kissalle kannattaa syöttää hyvälaatuista ja riittävän vähäenergistä kissanruokaa, ja liikunnasta on hyvä huolehtia leikittämällä kissaa ja keksimällä sille virikkeitä. Liikunta ehkäisee myös virtsatietukosten syntymistä.
Lue lisää kissan painonhallinnasta
Katso videolta eläinlääkärin vinkit kissan lihomisen ehkäisemiseksi leikkauksen jälkeen!
Varaa aika kissasi kastraation lähimmältä Evidensia-eläinlääkäriasemaltasi!