Kissan rokotukset

Kissan rokotukset ovat tärkeä osa kissan hoitoa. Suomessa kissat suositellaan rokotettavaksi kissaruttoa, kissaflunssaa ja tarvittaessa myös rabiesta vastaan. Suosittelemme noudattamaan kansainvälistä rokotusohjelmaa.

Säännölliset terveystarkastukset ja rokotukset kuuluvat oleellisena osana kissan perusterveydenhoitoon. Suosittelemme kaikille kissoille vuosittaista terveystarkastusta. Käynnin yhteydessä Evidensiassa kissalle tehdään aina kliininen yleistutkimus, seurataan painon kehitystä ja annetaan tarvittavat rokotukset sekä tarkistetaan mahdolliset loishäätötarpeet. Myöhemmällä iällä suosittelemme myös veri- ja virtsanäytteiden sekä verenpaineen tutkimista.

Kissan penturokotukset

Synnyttyään pentu saa emoltaan ternimaidossa vasta-aineita tarttuvia sairauksia vastaan. Tämä suojaa pentua arviolta muutaman viikon tai jopa useamman kuukauden ajan. Jos emolta saatu vasta-ainetaso laskee pennun varhaisessa iässä, ennen kuin pennun oma puolustusjärjestelmä on kehittynyt, on pentu vaarassa sairastua. Tämän vuoksi suosittelemme ensimmäistä rokotusta eli varhaisrokotusta 8-9 viikon iässä.

Rokotus tehostetaan tästä 3-4 viikon kuluttua, eli 12 viikon iässä.

Pennulla myöhäisempään ikään säilyvät emon vasta-aineet heikentävät pennun itsensä rokotuksista muodostaman puolustusjärjestelmän kehittymistä. Tämän vuoksi suosittelemme tehosterokotusta 16 viikon iässä.

Koska emon vasta-aineiden pitoisuutta pennuilla ei voida ennustaa, suosittelemme pennuille kolmen rokotuksen sarjaa:

  • 8–9 viikkoinen pentu: kissarutto- ja flunssarokotte  eli kolmoisrokote ennen pennun luovuttamista uuteen kotiin
  • 12 viikkoinen pentu: kissarutto- ja flunssarokote eli kolmoisrokote
  • 16-viikkoinen pentu: kissarutto- ja flunssarokote eli kolmoisrokote sekä tarvittaessa rabiesrokote

Kasvaneessa tautiriskitilanteessa pennun rokotukset kolmoisrokotteella kissaruttoa ja kissaflunssia vastaan voidaan aloittaa jo 4-6 viikon iässä tehostaen rokotukset 2-3 vkon välein aina pennun 16 viikon ikään asti.

1 -vuotiaan kissan rokotukset

Ensimmäinen tehosterokotus (kissarutto- ja flunssarokote  eli kolmoisrokote sekä tarvittaessa rabiesrokote) annetaan viimeistään vuoden kuluttua penturokotuksista eli reilun vuoden iässä.

Tiesitkö: Rokottamalla suojaat kissasi näiltä taudeilta

Aikuisen kissan rokotukset

Tehosterokotukset annetaan aikuiselle kissalle 1-vuotisrokotuksen jälkeen 1-3 vuoden välein riippuen kissan yksilöllisestä tartunnansaamisen riskistä ja käytetystä rokotemerkistä. Rokotustarve arvioidaan vuosittaisen terveystarkastuksen yhteydessä. Rabiestehoste annetaan tarvittaessa kolmen vuoden välein.

Aikuista kissaa, jonka aikaisemmista rokotuksista ei ole tietoa tai yli 16 viikkoista kissaa ensimmäistä kertaa rokotettaessa annetaan kissarutto- ja flunssarokote kaksi kertaa 3-4 viikon välein. Tehosterokotus 1-3 vuoden välein.

Rokotukset kissahoitolassa

Jos kissa viedään hoitoon, sen rokotusten on oltava kunnossa. Jos kissaa ei ole rokotettu viimeisen vuoden aikana kissaflunssarokotteella, on flunssarokote suositeltavaa tehostaa vähintään 7–10 pvää ennen kissahoitolaan viemistä.

Rokotukset ulkomaanmatkalla tai näyttelyssä

Ulkomaille kissan kanssa matkustettaessa on syytä selvittää hyvissä ajoin kohdemaan vaatimukset joko Ruokavirastosta tai kyseisen maan edustustosta. Omistajan tulee huolehtia erikseen myös kissanäyttelyissä noudatettavista rokotusohjeista, jotka voivat poiketa yleisistä rokotusohjeista.

Varaa aika kissasi rokotukseen lähimmälle Evidensia-eläinlääkäriasemallesi!

Palvelua tarjoavat eläinlääkäriasemat

Odota, eläinlääkäriasemien tiedot latautuvat

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa