Kissan sterilisaatio

Kissan sterilisaatio – pieni toimenpide, suuri hyöty. Sterilisaatioleikkauksen avulla naaraskissa rauhoittuu, ja pentuna steriloidun kissan riski saada maitorauhaskasvaimia pienenee.

Kissan sterilisaatio on rutiinitoimenpide, josta potilas toipuu yleensä nopeasti. Jos kissa on kiinnostunut haavasta, sillä on hyvä pitää muutaman päivän ajan kauluria. Leikkaukseen sisältyy hyvin pieni komplikaatioiden riski, kun taas sterilisaation positiiviset vaikutukset kissan elämään ja terveyteen ovat huomattavasti leikkauksen riskejä suuremmat.

Kissan sterilisaatio rauhoittaa kissaa ja vähentää karkailua

Naaraskissan sukukypsyys alkaa noin 3,5 kuukauden ikäisenä. Leikkaamaton naaras voi sen jälkeen saada vuodessa jopa kolme pentuetta. Kiima-aika toistuu tavallisesti valoisana vuodenaikana 2–3 viikon välein. Usein leikkaamaton naaras kiima-aikaan merkkailee virtsalla, mouruaa ja pyrkii ulos. Nämä hormoneista johtuvat haitat on mahdollista estää sterilisaatioleikkauksella. Väliaikaisesti kissalle voidaan antaa e-pillereitä kiiman estämiseen. Pillereistä saattaa kuitenkin koitua terveydellisiä haittoja, joten niiden käyttöä kiiman pitkäaikaiseen estoon ei suositella.

Mitä kissan sterilisaatioleikkauksessa tapahtuu?

Aluksi kissa saa rauhoitteen ja kipulääkkeen. Tämän jälkeen kissalle asennetaan kanyyli eli suoniyhteys, jota kautta saadaan annosteltua suonensisäisesti lääkkeitä ja nesteitä.

Seuraavaksi kissalta ajetaan karvat leikkausalueelta navan kohdalta ja leikkausalue desinfioidaan huolellisesti. Tämän jälkeen kissa viedään leikkaussaliin. Ennen leikkauksen alkua leikkausalue puhdistetaan vielä kerran ja tämän jälkeen leikkausalueelle asetetaan steriilit leikkausliinat suojaamaan leikkausaluetta.

Kissan sterilisaatio aloitetaan kissan vatsan avaamisella. Kissalle tehdään muutaman sentin viilto navan seutuville ja vatsaonteloon päästyään eläinlääkäri etsii kissan kohdun kärjessä olevan munasarjan esille ja solmii munasarjaan johtavat verisuonet tukkoon ennen munasarjojen poistoa. Munasarjojen poistamisen jälkeen vatsa suljetaan sulavalla langalla ja lopulta iho suljetaan sulavilla ihonsisäisillä ompeleilla.

Leikkauksen aikana kissa saa kipulääkeannoksen, mutta kipulääkkeen antamista voidaan jatkaa kotona tarpeen mukaan. Antibioottia ei anneta kotiin, jos tähän ei ole erityistä syytä, koska kissan sterilisaatio on niin sanottu puhdas leikkaus.

Kissa on hyvä sterilisoida pentuiässä

Naaraskissa voi tulla tiineeksi jo ensimmäisestä kiimastaan noin 3–4 kuukauden ikäisenä. Kissanpennun sterilisaatio on hyvä suorittaa, kun kissa on saavuttanut 4 kk iän ja ylittänyt 2 kilon painon. Varhain leikatun naaraskissan riski saada maitorauhaskasvaimia on olemattoman pieni verrattuna leikkaamattomaan tai aikuisena leikattuun.

Ehkäise kissan lihominen leikkauksen jälkeen

Kun kissa leikataa, sen energiantarve vähenee ja riski lihomiselle on suuri, ellei kissan ruokavalioon tehdä muutoksia. Leikatulle kissalle kannattaakin syöttää laadukasta, vähäenergistä kissanruokaa. Kissan liikunnasta huolehditaan leikittämällä kissaa ja tarjoamalla sille virikkeitä. Kissan painoa ja ruumiinrakennetta on hyvä seurata leikkauksen jälkeen.

Lue lisää kissan painonhallinnasta

Katso videolta eläinlääkärin vinkit kissan lihomisen ehkäisemiseksi sterilisaation jälkeen!

Varaa aika kissasi sterilisaatioon lähimmältä Evidensia-eläinlääkäriasemaltasi!

Palvelua tarjoavat eläinlääkäriasemat

Odota, eläinlääkäriasemien tiedot latautuvat

Nyt kissan ja koiran rokotus 39 €

Lue lisää