Kissojen veripankki

Evidensialla on keskitetty veripankki, joka palvelee kaikkia verkostomme potilaita. Veripankkitoiminnan tavoite on tuottaa korkeatasoisia ja turvallisia verituotteita eläinpotilaillemme. Evidensian veripankkipalvelu on voittoa tavoittelematonta toimintaa. Kissojen veripankki mahdollistaa vakavasti sairaiden tai traumapotilaiden korkeatasoisen hoidon ja monessa tapauksessa pelastaa kissan hengen.

Kissojen veripankki – mihin verta käytetään?

Luovuttajakissoilta kerättävä veri voidaan käyttää kokoverenä tai se voidaan jakaa kahteen osaan: punasoluiksi ja plasmaksi.

Kokoverta käytetään verenvuototapauksissa. Punasoluja annetaan esimerkiksi aneemisille vakavasti sairaille potilaille, joiden elimistö hajottaa omia punasolujaan. Plasmaa käytetään esimerkiksi veren hyytymishäiriöissä.

Välittömästi saatavissa olevat verituotteet tai nopealla aikataululla järjestyvä verenluovutus mahdollistavat traumapotilaiden sekä muiden vakavasti sairaiden potilaiden korkeatasoisen hoidon ja voivat pelastaa vastaanottajakissan hengen.

Millainen kissa sopii luovuttajaksi?

Luovuttajaksi soveltuvat terveet ja perusluonteeltaan ihmisystävälliset kissat. Alla on listattu tarkemmin sopivan verenluovuttajakissan ominaisuuksia.

  • Ikä 1-6 vuotta, kun otetaan verenluovuttajarekisteriin. Poistetaan verenluovuttajajarekisteristä kahdeksan vuoden ikäisenä.
  • Paino vähintään 4 kiloa.
  • Kissa on terve, eikä sillä ole pysyviä lääkityksiä käytössä.
  • Kissa on madotettu ja rokotettu suositusten mukaisesti, tarvittaessa punkkienestolääkitys on käytössä.
  • Kissa ei ole itse saanut verensiirtoa.
  • Kissa on syntynyt Suomessa, eikä ole matkustanut ulkomailla Ruotsia tai Norjaa lukuunottamatta.
  • Kissa on sisäkissa tai ulkoilee vain valvotusti.
  • Kissan tulee olla luonteensa puolesta veripankkitoimintaan soveltuva, vaikka verenkeräys tehdäänkin rauhoituksessa. Toimenpiteestä ei saa aiheutua luovuttajalle liiallista stressiä.

Miten verenluovutus tapahtuu käytännössä?

Luovuttajakissalta otetaan ensimmäisellä kerralla ja jatkossa vuosittain laajat verinäytteet ja virtsakoe, joiden avulla pyritään varmistamaan luovuttajan oma, hyvä terveydentila ja toisaalta verituotteen turvallisuus vastaanottajakissalle.  Kissalle tehdään samalla myös kliininen yleistutkimus. Itse verenluovutus tehdään kevyessä rauhoituksessa. Luovutettu veri otetaan kaulasuonesta, kerätyn veren määrä riippuu luovuttajakissan painosta.

Verenluovutus on voittoa tavoittelematonta toimintaa; luovuttajille ei aiheudu kuluja ja vastaanottajat maksavat siirrettävästä verestä vain sen keräyksestä aiheutuvat kulut.

Miten luovuttajakissa palkitaan verenluovutuksesta?

Sitoutumalla kolmeen verenluovutuskertaan vuodessa, kissa ja omistaja saavat alla listatut edut korvauksena arvokkaasta panoksestaan. Verenluovutusten välin tulee olla vähintään kolme kuukautta. Luovuttajasopimus voidaan kuitenkin asiakkaan tai veripankista vastaavan eläinlääkärin päätöksestä purkaa koska tahansa.

  • Ilmainen vuosittainen terveystarkastus
  • Ilmaiset veripankkitoiminnan kannalta olennaiset laboratoriotutkimukset vuosittain
  • Ilmaiset, suositusten mukaiset rokotukset (kissarutto ja -flunssat sekä rabies kolmen vuoden välein)
  • Ilmainen punkkihäätö punkkikaudella tarvittaessa (Bravecto, kaksi käsittelyä vuoden aikana, jolloin vaikutuksen kesto kuusi kuukautta.)
  • Ilmainen ruokasäkki jokaisen verenkeräyksen jälkeen (Purina)

Yksittäisestä verenluovutuksesta luovuttajakissa palkitaan ruokapalkinnolla, jonka sponsoroi Purina.

Miten voin ilmoittaa kissan luovuttajaksi?

Mikäli oma kissasi tuntuu täyttävän kaikki kriteerit ja haluat auttaa, voit ilmoittaa lemmikkisi verenluovutusrekisteriimme. Tämä ei vielä sido sinua mihinkään vaan ilmaiset vain alustavan kiinnostuksesi. Otamme yhteyttä, jos lemmikkisi vaikuttaa soveltuvalta kandidaatilta. Samalla sovitaan sopiva aika verenluovuttajan tutkimuskäynnille ja mahdollisesti samalla ensimmäiselle verenluovutukselle.

Voit myös olla yhteydessä kissojen veripankkia ylläpitävään eläinsairaalaamme, Eläinsairaala Evidensia Tammistoon Vantaalla. Henkilökuntamme antaa mielellään lisätietoja asiasta.

Verenluovutusrekisteriimme voit ilmoittautua täällä.

Verenluovutus on hyvä tapa auttaa. Tervetuloa mukaan!

Palvelua tarjoavat eläinlääkäriasemat

Odota, eläinlääkäriasemien tiedot latautuvat