Palvelemme normaalisti. Lue toimintaohje ennen asiointia klinikalla.

Koiran senioritarkastus

Sairauksien ennaltaehkäisy ja varhainen tunnistaminen pitää vanhenevan koirasi hyvinvoivana mahdollisimman pitkään. Senioritarkastus auttaa selvittämään seniorilemmikkisi kunnon kuonosta hännänpäähän.

Milloin koirasi on seniori?

Senioritarkastus on suositeltava vuosittainen rutiini kaikille iäkkäille koirille. Vanhuuden kaudeksi kutsutaan lemmikin keskimääräisen eliniän viimeistä neljännestä. Yleensä koiraa pidetään ikääntyneenä, kun se on täyttänyt seitsemän vuotta. Roduissa on kuitenkin eroja. Esimerkiksi tanskandoggin tai englanninbulldoggin on syytä käydä senioritarkastuksessa jo viisivuotiaasta lähtien, kun vaikkapa jackrussellinterrierin tarkastuksen tarve alkaa vasta yli seitsemänvuotiaana.

Miksi senioritarkastus on tarpeen vanhenevalle lemmikille?

Vanhuus näkyy meissä kaikissa. Koirilla nivelrikko, kulumat ja eri elinten rappeutumismuutokset yleistyvät vanhuuden myötä aiheuttaen toimintakyvyn asteittaista heikkenemistä ja kipua. Lisäksi monet kasvainsairaudet kehittyvät vanhuusiällä. Elimistön vastustuskyky heikkenee ja eläimet ovat aiempaa alttiimpia tulehduksille ja tarttuville taudeille.

Sairauden oireita on vaikea nähdä kotona ja lisäksi ikääntyvien lemmikkien sairaudet kehittyvät usein pikkuhiljaa. Se, että iäkäs koira nukkuu enemmän, ei halua hypätä tai vetäytyy omiin oloihinsa, voidaan usein laittaa vanhuuden piikkiin, vaikka todellisuudessa syynä onkin koiran kipu tai sairaus.

Selkeiden oireiden ilmaantuessa on sairaus usein edennyt jo pitkälle, jolloin sen hoito on vaikeampaa. Mitä aikaisemmin mahdolliset vaivat huomataan ja hoidetaan, sitä pidempään nelijalkainen perheenjäsenesi pysyy hyvässä kunnossa.

Kuinka usein senioritarkastuksessa olisi hyvä käydä?

Vuodessa koira vanhenee keskimäärin saman verran kuin ihminen seitsemässä vuodessa. Siinä ajassa moni sairaus etenee jo pitkälle. Suosittelemme pitkäaikaiselle kaverillesi senioritarkastusta vähintään vuosittain.

Mitä senioritarkastuksessa tutkitaan?

Senioritarkastuksessa koira tutkitaan kuonosta hännänpäähän. Eläinlääkärimme pyrkii löytämään ajoissa tyypillisimmät terveyttä ja hyvinvointia ennenaikaisesti huonontavat vaivat. Näitä ovat mm. kasvaimet, liikkumisvaikeudet ja nivelkivut, sydän-, hammas- ja paino-ongelmat, erilaiset tulehdukset sekä sisäelinsairaudet.

Jos jotain löytyy, eläinlääkäri keskustelee kanssasi jatkotoimenpiteistä ja -tutkimuksista. Senioritarkastuksessa on varattu aikaa myös mieltäsi askarruttaville kysymyksille.

Miten senioritarkastus tehdään?

Senioritarkastus on kattava puolen tunnin kliininen tutkimus, johon kuuluu:

  • suun tarkastus ja hoitotarpeen arviointi
  • silmien, korvien ja ihon tarkistus tulehdusmuutosten varalta
  • sydämen ja hengitysteiden kuuntelu
  • vatsaontelon ja sen elinten tunnustelu
  • ihannepainon määrittäminen ja tarvittaessa ruokintasuositusten antaminen
  • liikuntakyvyn ja lihaskunnon arviointi
  • rektaalitutkimus
  • tyypillisimpien kasvainmuutosten seulonta (maitorauhas-, anaalirauhas- ja kiveskasvaimet)
  • munuaistoiminnan arviointi, jos omistaja tuo virtsanäytteen mukanaan. Katso ohjeet virtsanäytteen ottamiseen.

Käynnillä koirasta voidaan myös ottaa verinäytteet. Verinäytteiden ottoa varten koiran on hyvä olla syömättä 8 tuntia ennen käyntiä, vettä saa olla tarjolla. Myös virtsanäyte voidaan tutkia senioritarkastuskäynnin yhteydessä.

Samalla käynnillä koirasi voidaan tarvittaessa myös rokottaa, jos lemmikin terveydentila tämän sallii. Rokotus ja mahdolliset jatkotoimenpiteet hinnoitellaan erikseen. Mikäli lemmikkisi terveydentila vaatii jatkotutkimuksia tai hoitoa, niille varataan uusi käyntiaika.

Varaa aika senioritarkastukseen lähimmältä Evidensia-eläinlääkäriasemaltasi!

Palvelua tarjoavat eläinlääkäriasemat