Koiran sterilisaatio

Koiran sterilisaatio on rutiinitoimenpide. Narttukoiran sterilisaatiossa koiralta poistetaan munasarjat ja mahdollisesti kohtu tai osa siitä. Steriloitu narttu ei voi tulla tiineeksi, eikä sillä ole enää kiima-aikoja eli juoksuja.

Koiran sterilisaatio on rutiinitoimenpide

Nartun sterilisaatio on rutiinitoimenpide ja siitä toipuminen sujuu useimmiten ongelmitta. Leikkaukseen kuuluu aina turvallinen ja valvottu anestesia eli nukutus ja tehokas kivun hoito. Rauhoitukseen, anestesiaan ja kirurgisiin toimenpiteisiin sisältyy silti aina pieni komplikaatioiden mahdollisuus.

Koiran sterilisaatio tähystysleikkauksena on normaalia avoleikkausta kivuttomampi ja koira toipuu leikkauksesta nopeammin.

Sterilisaatio ehkäisee narttukoiran kohtutulehduksia

Nartun sterilisaatio estää nartun sairastumisen kohtutulehdukseen, joka on leikkaamattomilla nartuilla riskinä aina kiima-ajan jälkeen. Nuorena – ennen ensimmäisiä tai toisia juoksuja – leikatuilla nartuilla on todettu vähemmän maitorauhaskasvaimia kuin leikkaamattomilla tai myöhemmin leikatuilla. Sterilisaatio voi helpottaa myös joidenkin sairauksien, kuten epilepsian ja diabeteksen oireita. Leikattu narttu ei voi tulla vahingossa tiineeksi ja siksi sterilisaatio on usein hyvä ratkaisu, jos taloudessa on sekä uroksia että narttuja.

Osalle narttukoirista kehittyy virtsankarkailua sterilisaation aiheuttamien hormonitoiminnan muutosten seurauksena. Virtsankarkailu on useimmiten hoidettavissa lääkityksellä.

Milloin narttukoiran voi leikata?

Leikattavan koiran edellisestä kiimasta tulisi olla kulunut vähintään 2-3 kuukautta eikä sillä tulisi olla valeraskauden oireita.

Ennen leikkausta koiran tulisi olla 8 tuntia syömättä, vettä saa juoda. Leikattavan koiran yleisen terveydentilan on oltava hyvä, ja eläinlääkäri saattaa haluta tutkia koirasta verinäytteen ennen anestesiaa terveydentilan varmistamiseksi. Jos koiralla on leikkausaikaan kiima tai muuta poikkeavaa, on hyvä olla yhteydessä vastaanotolle ennen ajanvarausta.

Mitä sterilisaatioleikkauksessa tapahtuu?

Aluksi narttu rauhoitetaan ja koiralle asetetaan jalkasuoneen kanyyli, johon kiinnitetään tippaletku, jota kautta annostellaan lääkkeitä ja nesteitä suoraan koiran verenkiertoon leikkauksen aikana.

Koira siirretään valmisteluhuoneeseen, jossa siltä ajetaan karvat leikkausalueelta ja leikkausalue desinfioidaan huolellisesti. Seuraavaksi koira siirretään leikkaushuoneeseen, jossa koiralle asetetaan hengitystieputki, jota kautta koira saa nukutuskaasua ja happea leikkauksen aikana. Myös leikkausalue puhdistetaan vielä kerran ennen steriileiden leikkausliinojen asettelua.

Nartun sterilisaatio aloitetaan koiran vatsan avaamisella. Eläinlääkäri poistaa leikkauksessa munasarjat sekä kohdun tai vain munasarjat. Tämän jälkeen vatsan eri kerrokset suljetaan sulavalla langalla ja lopulta iho suljetaan tikeillä tai sulavilla ihonsisäisillä ompeleilla. Leikkaus voidaan suorittaa myös pienten ihoviiltojen kautta tähystysmenetelmällä. Tällöin nartulta poistetaan vain munasarjat.

Haavakohta peitetään muutamiksi päiviksi likaantumiselta suojaavalla liimataitoksella. Tässä vaiheessa anestesia-aineen annostelu lopetetaan lopetetaan ja koira siirretään hetken kuluttua heräämöön, jossa se annetaan rauhassa herätä leikkauksesta.

Kiinnostaako sinua koiran sterilisaatio tähystysleikkauksena?

Tähystystoimenpiteenä tehdyssä sterilisaatiossa leikkaushaava on normaalia pienempi, noin sormenpään kokoinen. Toipuminen on tällöin usein nopeampaa ja haavan hoito helpompaa. Tähystysleikkauksessa poistetaan yleensä vain munasarjat.

Mikäli kohdussa havaitaan muutoksia ja se pitää poistaa, voidaan joutua siirtymään avoleikkaukseen.

Lue lisää sterilisaatiosta tähystysmenetelmällä

Varaa aika koirasi sterilisaatioon lähimmältä Evidensia-eläinlääkäriasemaltasi!

Palvelua tarjoavat eläinlääkäriasemat

Odota, eläinlääkäriasemien tiedot latautuvat

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa