Resistenttien bakteerien ja tartuntatautien seulonta

Antibiooteille resistenttejä bakteereja tavataan esimerkiksi useita antibioottikuureja saaneissa suomalaiskoirissa sekä tuontikoirissa.

Resistenttien bakteerien seulonta (MRSP, MRSA ja ESBL)

Bakteerien vastustuskyky eli resistenssi antibiooteille on maailmanlaajuisesti kasvava ongelma. Resistenssin myötä monet tällä hetkellä vaarattomat infektiot voivat muuttua jopa hengenvaarallisiksi, kun toimivia antibiootteja ei enää ole.

Ns. multiresistenttejä bakteereja eli monelle antibiootille vastustuskykyisiä bakteereja tavataan paljon myös koirissa. Riskiryhmiä ovat etenkin tuontikoirat maista joissa antibioottikäytännöt ovat Suomea löyhempiä, raakaravintoa saavat koirat sekä suomalaiset koirat jotka ovat syöneet useita antibioottikuureja, esimerkkinä koirat joiden rodussa esiintyy paljon kroonisia iho- ja korvasairauksia.

Lue lisää antibiooteille vastustuskykyisistä bakteereista koirilla

Tartuntatautien testaus matkustaville ja rescue-koirille

Tuontikoirat ovat voineet taustasta riippumatta altistua lähtömaassaan tarttuville taudeille, joista monet voivat olla pitkiäkin aikoja oireettomia. Tällaisia tauteja ovat esimerkiksi leishmanioosi, sydänmatotartunta ja punkkivälitteiset taudit.

Lue lisää leishmanioosista koiralla

Osa sairauksista voi näkyä testeissä vasta kuukausien tai vuosien kuluttua tartunnasta. Siksi tuontikoiran tai ulkomailla matkustavan koiran lisätestaaminen Suomessa saattaa olla tarpeen, vaikka koira olisikin testattu jo ennen tuontia.

Mikäli koirasi kuuluu riskiryhmään resistenttien bakteerien tai tarttuvien tautien osalta, kysy lisää seulontatarpeesta lähimmältä Evidensia-eläinlääkäriasemaltasi!

Palvelua tarjoavat eläinlääkäriasemat

Odota, eläinlääkäriasemien tiedot latautuvat

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa