Aktiiviset koiraharrastajat kertovat treeniarjestaan: Korona-aikana treenataan rennommin

perjantai 24. huhtikuuta 2020
IraMikkanen

Ira Mikkanen ja shetlanninlammaskoira Iva vauhdissa. Kuva: Maarit Karhu-Teiskonen/Riemukauppa.fi

Kysyimme asiakkailtamme, miten koronatilanne on vaikuttanut normaalisti varsin aktiiviseen koira- ja treeniarkeen. Poikkeusolot ovat läsnä kaikkien arjessa, ja rajoitukset vaikuttavat merkittävästi harrastamiseen. Treenaamista se ei kuitenkaan ole estänyt kokonaan. Tokoharrastaja Mari Leiviskä, agilityharrastaja Ira Mikkanen ja vinttikoirien ratajuoksukilpailuja harrastava Kerttu Tuomi kertovat arjestaan koirien kanssa.

Tokoharrastaja Mari Leiviskä: Nyt kun kisat ovat tauolla, on aikaa hioa yksityiskohtia

Mari ja Roima-koira ovat vuoden 2019 tokon suomenmestareita. Treenaamisessa on nyt keskitytty yksityiskohtiin.

Bordercollie Roima vauhdissa. Kuva: Maarit Karhu-Teiskonen/Riemukauppa.fi

Keitä laumaanne kuuluu?

Laumaamme kuuluvat 14,5-vuotias Rimma, 10,5-vuotias Puuma, 6-vuotias Roima, 2-vuotias Yoda sekä puolisoni 6- ja 12-vuotiaat Siri ja Valo. kaikki lauman kuusi koiraa ovat bordercollieita.

Mitä harrastat koirien kanssa?
Harrastan tällä hetkellä lähinnä tottelevaisuutta, eli tokoa. Sen treenaamiseen uppoaa niin paljon aikaa, kun treenaavia koiria on useita ja treenattavia asioita riittää, että muut lajit ovat jääneet nyt vähemmälle. Tokon lisäksi harrastamme pk-jälkeä, ja aiemmin olen kisannut myös agilityssä.

Millä tasolla kilpailette?
Kilpailen tällä hetkellä tokossa kahden koiran kanssa, joista 6-vuotias Roima (POHJ TVA FI TVA DK TVA SE TVA TSM-19) kilpailee arvokisatasolla ja 2-vuotias Yoda on vasta tänä vuonna startannut alokasluokan.

Miten koronarajoitukset näkyvät treenissänne?
Koronarajoitukset näkyvät treenissä aika paljonkin. Onneksi kevät on niin pitkällä, että treenihallien sulkeminen ei itse treenaamista ole silti estänyt. Kuitenkin kaikki ryhmätreenit on peruttu ja muutoinkin porukassa treenaaminen on käytännössä tällä hetkellä tauolla. Meillä oli myös sovittuna useampia SM-kisoihin tähtääviä ison porukan kehätreenejä, joista ainakin osa on nyt pitänyt perua. Eli treenaamisen luonne on enemmän yksin ja oman perheen kesken treenaamista.

Toki myös kisojen peruuntuminen näkyy treenaamisessa. Maalis- ja toukokuussa oli tarkoitus olla edustusjoukkueen valintakokeet, jotka luonnollisesti ovat nyt peruuntuneet, kuten myös kesäkuun alun TOKO SM. Kun kisoja ei ole ihan lähellä, voi treenaamisessa keskittyä enemmän asioiden viilaaminen, kun taas kisakaudella keskitytään enemmän kokonaisuuden hallintaan.

Oletko löytänyt hyviä puolia muuttuneista olosuhteista?
Hyviä puolia muuttuneissa olosuhteissa on ehkä se, että tähän väliin tuli sopiva hetki antaa koiralle myös hieman taukoa treeneistä. Valintakokeet, SM-kisat sekä muut arvokisat jaksottuvat usein aika tasaisesti koko vuodelle, mutta tärkeää on saada koiralle johonkin väliin myös treenitaukoa sekä kevyemmän treenaamisen jaksoja.

Onko koirasi oppinut jotain uutta mitä et olisi opettanut ilman koronarajoituksia?
Olemme alkaneet työstää Roiman kanssa hieman uusien tokon suoritus- ja arvosteluohjeiden mukaisia liikkeitä, jotta niihin saisi hieman pohjatyötä tehtyä. Ilman tätä vallitsevaa tilannetta, olisi uusien liikkeiden opiskelu luultavasti tapahtunut vasta myöhemmässä vaiheessa. Yoda taas on keskittynyt nyt enemmän avoimen luokan liikkeisiin sekä yläluokkien liikepaloihin, kun epäilemme, ettei joukkue SM-kokeita tänä vuonna järjestetä ja siten Yoda ei enää alo-luokassa tule kilpailemaan.

Onko korona-arki vaikuttanut koirasi eläinlääkinnälliseen hoitoon tai esimerkiksi fysioterapiaan?

Kuuden koiran laumamme on onneksi pysynyt terveenä, eikä siten ole ollut erityisiä tarpeita eläinlääkinnällisissä asioissa. Koirien lihashuoltoa on saatu jatkettua entiseen malliin ja säännöllisesti, sillä omassa perheessä on tähän koulutettu henkilö.

Agilityharrastaja Ira Mikkanen: Treeneihin on löytynyt uusia luovia ratkaisuja

Ira ja koirat ovat nauttineet pienistä kotitreeneistä omilla esteillä. Aikaa on vietetty entistä enemmän myös pitkillä metsälenkeillä.

Ira ja shetlanninlammaskoira Carma. Kuva: Essi Rahikainen

Keitä laumaanne kuuluu?

Shetlanninlammaskoirat Carma (pian 9 vuotta), Iva (4 vuotta) sekä Nuri (12 viikkoa).

Mitä harrastat koirien kanssa?
Pääasiassa harrastamme agilitya. Iva on aloittanut viime vuonna noseworkin ja Nuri- pentu on tutustunut tokon alkeisiin. Nähtäväksi jää missä määrin toko tulee kulkemana minun ja Nurin elämässä.

Millä tasolla kilpailette?
Carma ja Iva kilpailevat molemmat agilityn 3-luokassa. Carma on edustanut Suomea neljä kertaa European Open kilpailuissa. Iva on ollut loukkaantuneena useamman kerran viime vuonna, joten emme ole päässeet starttaamana kuin muutaman startin 3-luokassa.

Miten koronarajoitukset näkyvät treenissä?
Rajoitukset vaikuttavat jonkin verran, koska hallit on suljettu. Harjoittelemme kuitenkin pääasiassa tosi pieniä treenejä ja olemme löytäneet uusia, luovia ratkaisuja. Isäni ja ystäväni rakensivat muutamat hyppyesteet ja olemme toteuttaneet hiekkakentällä 1–3 esteellä ihan mahtavia treenejä! Olen nauttinut näistä harjoituksista todella paljon. Nyt on hyvä tilaisuus panostaa taitoihin entistä enemmän, kun on vähemmän esteitä käytettävissä.

Oletko löytänyt hyviä puolia muuttuneista olosuhteista?
Ehdottomasti – nyt tulee lenkkeiltyä useammin vielä paljon pidempiä lenkkejä ja vietettyä enemmän aikaa metsässä. Luokanopettajana olen tottunut melko liikkuvaan elämäntapaan ja nyt joudun viettämään päivät aika tiiviisti tietokoneen ääressä. Kun työpäivän saa päätökseen, haluan viettää koko loppupäivän yleensä pihalla koirien kanssa. Nyt on ollut tosi hyvin myös aikaa pennulle ja olen pystynyt touhuamaan paljon sen kanssa.

Onko koirasi oppinut jotain uutta mitä et olisi opettanut ilman koronarajoituksia?
Me tehdään paljon asioita yhdessä Carman sekä Ivan kanssa myös tavallisena arkena, joten varsinaisesti ei ole tullut korona-ajan vuoksi opetettua mitään uutta. Pennun kanssa toki opimme päivittäin toisistamme jotain uutta ja samalla vahvistetaan vanhoja opittuja temppuja sekä yritetään opetella uusia.

Onko korona-arki vaikuttanut koirasi eläinlääkinnälliseen hoitoon tai esimerkiksi fysioterapiaan?

Eläinlääkinnälliseen hoitoon ei ole vaikuttanut. Ivalta poistettiin esimerkiksi viime viikolla normaalisti hammaskivi ja Nurilla on tulossa penturokotukset. Eläinlääkäriasemamme on varautunut korona-aikaan hyvin ja se näkyy klinikalla. Minulla on turvallinen olo viedä koriani hoidettavaksi.
Fysioterapian hoidoissa tämä vallitseva aika näkyy ehkä enemmän. Carma ja Iva ovat saaneet hoitoa noin neljän viikon välein, mutta nyt hoitoväliä ei tahdo pitää niin tiiviinä. Koirani tulevat kyllä myös saamaan hoitoa tämän kevään ja kesän aikana, koska rasitus ei ole vähennyt. Käymme edelleen pitkillä peruskuntolenkeillä, juoksemassa, teemme spurtteja ja mäkivetoja. Hoitokertoja vähennetään ja tarvittaessa koirat viedään niin, että vain fysioterapeutti hoitaa koirat minun ollessa muualla. Tietenkin se edellyttää, että kaikki ovat täysin oireettomia. Toivotan kaikille tsemppiä tulevaan aikaan! Pysytään terveinä ja nautitaan meidän koirien seurasta.

Vinttikoirien ratajuoksukilpailuja harrastava Kerttu Tuomi: kilpailuja on peruttu, mutta treenaamista on voitu jatkaa normaalisti

Kerttu ja koirat ovat ottaneet kaiken irti ulkoilusta. Samalla, kun kunto kohoaa, voidaan nauttia keväästä.

Lauma koolla. Kuva: Tuomas Tuomi

Keitä laumaanne kuuluu?

Meillä asustaa yhdeksän koiran sekalainen sakki, johon kuuluvat jo eläköityneet azawakhit Yosal ja Aapo, basenji Hero sekä whippet Iivari. Lisäksi kisaikäisiä whippetejä löytyy viisi; jo veteraani-ikään ehtinyt 7-vuotias Voitto, 5-vuotias Potti, 3-vuotias Sesna ja heinäkuussa 3-vuotissynttäreitään viettävät sisarukset Maili ja Qyono.

Mitä harrastat koirien kanssa?

Harrastamme whippetiemme kanssa vinttikoirien ratajuoksukilpailuja.

Millä tasolla kilpailette?

Kaikki whippetimme ovat ratalinjaisia ja alittavat rodulle asetetut käyttövalioajat helposti. Suomen tasolla koiramme pärjäävät erittäin hyvin, meiltä löytyy esimerkiksi kaksi suomenmestaria (ylikorkeiden luokasta) ja useita arvokisamitaleja vuosien varrelta. Tavoitteemme on kilpailla myös kansainvälisellä tasolla ja pyrimme käymään vuosittain Keski-Euroopassa kilpailuttamassa koiriamme. Keski-Euroopassa taso on keskimäärin Suomea kovempi, mutta yksi koiristamme ylsi silti upeasti viime vuoden Euroopan mestaruuksissa Saksassa kymmenen nopeimman joukkoon!

Miten koronarajoitukset näkyvät treenissänne?

Tavallisesti radoilla treenit aloitettaisiin toukokuussa ja ensimmäiset kisat juostaisiin toukokuun lopulla. Nyt kuitenkin kaikki tämän tyyppinen toiminta on peruttu ainakin toukokuun loppuun saakka.  Henkisesti olemme varautuneet kilpailukauden alun viivästymiseen pidemmällekin tai pahimmassa tapauksessa jopa koko kauden peruuntumiseen. Tällä hetkellä voimassaolevat rajoitukset eivät kuitenkaan näy treeneissämme juuri mitenkään vaan olemme pystyneet treenaamaan aivan entiseen tapaan. Kotimme ympäristöstä löytyy kaikki tarpeellinen tämän hetkisten treenien toteuttamiseksi.

Oletko löytänyt hyviä puolia muuttuneista olosuhteista?

Kauden alun lykkääntyminen ja epätietoisuus tulevasta ovat tietyllä tapaa poistaneet sitä suurinta “painetta” treenaamiselle ja harjoittelumme ei ehkä olekaan ollut nyt niin kovin tavoitteellista ja suunnitelmallista kuin normaalitilanteessa. Olemme nauttineet ulkoilusta ja kauniista kevätkeleistä täysin siemauksin ja siinä samalla koiratkin ovat päässeet mukavaan kuntoon. Nyt kun etätöiden takia koko perhe on kaikki päivät kotona, onnistuu koirien kanssa ulkoilu helpommin myös päiväsaikaan, mikä on toki ehdoton plussa. Myös yleisellä tasolla nykytilanne on pakottanut miettimään elämän tärkeysjärjestyksiä uusiksi ja tämänkin voi ajatella olevan positiivinen seikka.

Onko koirasi oppinut jotain uutta, mitä et olisi opettanut ilman koronarajoituksia?

Olemme kokeilleet muutamia hauskoja sosiaalisessa mediassa kiertäneitä haasteita kuten vaikka namihaastetta, mutta tuskinpa koiramme niistä mitään ovat oppineet – paitsi ehkä varastamaan herkkuja entistäkin nopeammin!

Onko korona-arki vaikuttanut koirasi eläinlääkinnälliseen hoitoon tai esimerkiksi fysioterapiaan?

Ei ole vaikuttanut, olemme käyneet eläinlääkärillä entiseen tapaan silloin kun siihen on ollut tarvetta. Urheilukoiraklinikan fysioterapeutti Päivi Vähäkosken kanssa meillä onkin jo seuraava tapaaminen sovittuna.