Ensimmäisenä Suomessa: Elektrokemoterapia koirien ja kissojen syöpäsairauksien hoitoon

torstai 9. helmikuuta 2017
elektrokemoterapia-siru

Koiran tai kissan elektrokemoterapiassa kasvainkudokseen annetaan sähköimpulsseja.

Lemmikkieläimet ovat perheenjäseniä, joiden vaikeatkin sairaudet halutaan hoitaa siinä missä muidenkin perheenjäsenten. Lemmikkien eliniän noustessa myös vanhuusiässä usein puhkeavat kasvainsairaudet ovat lisääntyneet. Samalla tieto eläinten kasvainten hoidosta on lisääntynyt ja hoitomahdollisuudet parantuneet.

Evidensia tarjoaa nyt ensimmäisenä Suomessa elektrokemoterapiaa eläinten syöpien eli pahanlaatuisten kasvainten hoitoon. Hoitoja annetaan tällä hetkellä eläinsairaala Evidensia Tammistossa ja tarkoituksena on laajentaa niitä myöhemmin myös muille paikkakunnille.

– Elektrokemoterapiahoitoa käytetään tavallisesti pienten, pinnallisen ihon ja nahanalaisten kasvainten hoitoon tilanteissa, joissa kasvaimen poisto kirurgisesti on kasvaimen sijainnin vuoksi haasteellista. Tällaisia kasvaimia ovat muun muassa kuonon, silmäluomien, suun, raajojen ja peräaukon alueen syövät, kertoo ELT, syöpäsairauksiin, sytostaattihoitoihin ja immuunivälitteisiin sairauksiin erikoistunut eläinlääkäri Karoliina Autio Evidensia Tammistosta.

Hoitoa voidaan antaa myös tilanteissa, joissa kasvain on poistettu epätäydellisesti leikkauksella ja halutaan estää sen uusiutuminen eikä uuteen leikkaukseen voida tai haluta ryhtyä.

Suomen ensimmäinen elektrokemoterapiapotilas on Siru-kissa, jolle ektrokemoterapiaa käytettiin tassusta poistetun kasvaimen uusiutumisen ehkäisemiseksi. Kuvat: ELL Pia Rapp

Jopa 80 % potilaista vastaa hoitoon

Hoidon ajaksi eläin nukutetaan. Solunsalpaaja annostellaan suonensisäisesti tai se voidaan ruiskuttaa suoraan kasvaimeen ennen sähköimpulssien antamista.

– ­Sähköimpulssien seurauksena solunsalpaaja pääsee solun sisälle ja suurien pitoisuuksien seurauksena solu kuolee. Sähköimpulssit ehkäisevät alueen verenkiertoa, mikä entisestään lisää solunsalpaajien pitoisuuksia kasvainkudoksessa. Elektrokemoterapiahoito aktivoi myös elimistön omaa immuunivastetta kasvainta vastaan, Autio kertoo.

Hoito aiheuttaa kasvainkudoksessa ensin tulehdusreaktion ja tämän jälkeen kuolion. Surkastuminen tapahtuu yleensä 1–2 viikon kuluessa ja hoito voidaan tarvittaessa uusia kahden viikon kuluttua. Tavallisesti hoito annetaan 1–3 kertaa, mutta suuret kasvaimet saattavat vaatia useammankin hoitokerran.

Elektrokemoterapian hoitotulokset ovat lupaavia ja hoitovasteet ovat jopa 80 %. Solunsalpaajien aiheuttamat sivuvaikutukset ovat lemmikeillä harvinaisia erityisesti, jos lääke ruiskutetaan suoraan kasvaimeen.

Lue lisää koirien ja kissojen syövän hoidosta