Koiran ja kissan syöpäsairaudet

Kasvain -ja syöpäsairaudet ovat koirien ja kissojen yleisimpiä sairauksia. Kun kissan tai koiran syöpä havaitaan ja siihen reagoidaan mahdollisimman ajoissa, voidaan sairautta todennäköisemmin hoitaa ja ylläpitää eläimen hyvää elämänlaatua.

Kasvaimia voi olla sekä hyvän- että pahanlaatuisia. Pahanlaatuisten kasvainten ollessa kyseessä puhutaan syövästä. Kasvaimet voivat olla oireettomia, mutta voivat aiheuttaa voimakkaitakin oireita, esimerkiksi laihtumista, liikkumishaluttomuutta, kipuja, vatsan turpoamista ja hengenahdistusta.

Syöpäsairautta epäiltäessä eläinlääkärimme tutkivat koirasi tai kissasi kasvaimen tyypin ja sen levinneisyyden. Syöpäsairauksiin perehtyneet eläinlääkärimme auttavat kartoittamaan koirallesi sopivimmat hoitovaihtoehtot ja antavat tarvittavan hoidon.

Kasvain- ja syöpätutkimukset

Yleistutkimuksessa eläinlääkäri saattaa tunnustelemalla löytää muutoksia esim. vatsaontelossa ja luustossa. Lymfoomassa eli imusyövässä imusolmukkeet voivat suurentua merkittävästi. Jotkut kasvaimet voivat revetä ja vuotaa esimerkiksi vatsaonteloon, jolloin potilaan vointi voi äkillisesti huonontua ja se on aneeminen ja limakalvot vaaleat. Omistajan kertomus lemmikin käytöksen muutoksista on myös tärkeää.

Verenkuvassa saattaa olla anemia ja valkosolujen lukumäärä voi olla epänormaalin korkea tai matala. Verisolujen mikroskooppinen tarkastelu voi myös antaa epäilyksiä tietyistä kasvain- tai pahanlaatuisista verisolusairauksista.

Kuvantaminen

Kuvantaminen on tärkeää kasvainsairauksien diagnostiikassa. Yleisimmin käytetään röntgen- ja ultraäänitutkimuksia, mutta haastavissa tapauksissa tietokonetomografia (CT) ja magneettitutkimukset ovat suureksi avuksi. Röntgentutkimuksista on apua varsinkin keuhko- ja luustomuutosten sekä vatsaontelon eri elinten muutosten todentamisessa. Ultraäänitutkimusta käytetään lähinnä vatsaontelossa olevien muutosten tarkasteluun ja sillä havaitaan esim. nesteen kertyminen vatsaonteloon.

CT-tutkimuksia käytetään, kun halutaan tietää kasvaimen tarkka leviäminen esimerkiksi pehmytosakudoksessa leikkausta varten tai mahdolliset etäpesäkkeet. Varsinkin varjoainetutkimuksella voidaan mahdolliset etäpesäkkeet paikantaa tarkasti ja suunnitella hoito sen mukaan.

Kirurgia ja koepalat

Jotta kasvaimesta saadaan lisää tietoja, siitä otetaan ennen leikkausta ohutneulanäyte tai koepala. Ohutneulanäytteen tai koepalan avulla pystytään suunnittelemaan mahdollinen leikkaus paremmin. Joissain tapauksissa solunsalpaajahoidolla voidaan pienentää kasvainta ennen leikkausta, jolloin leikkaus on helpompi suorittaa ja kudosvauriot ovat pienempiä.

Jos on aihetta epäillä kasvaimen leviämistä, voidaan potilaalle antaa leikkauksen jälkeen patologin tutkimuksen perusteella suunniteltu sytostaattihoito leviämisen ja uusiutumisen ennaltaehkäisemiseksi.

Syövän hoito

Kun kasvaimen levinneisyys on kartoitettu, potilaalle suositellaan sopivaa hoitoa. Kasvaimia hoidetaan muun muassa kirurgisesti ja solunsalpaajahoidoilla.

Sytostaattihoidot

Lemmikeille annettavien solunsalpaaja- eli sytostaattihoitojen tarkoituksena on aina parantaa lemmikin elämänlaatua. Sytostaattihoitoja voidaan antaa ennen leikkausta kasvaimen pienentämiseen, leikkauksen jälkeen kasvaimen leviämisen tai uusiutumisen ennaltaehkäisemiseksi tai sellaisissa tapauksissa, joissa leikkaus ei ole mahdollista tai kasvain on levinnyt joka puolelle elimistöä (esim. lymfoomat).

Sytostaattihoidot suunnitellaan aina yksilöllisesti ohutneulanäyte- tai koepalavastauksen perusteella. Sytostaatit vaikuttavat nopeasti jakautuviin soluihin, joita syöpäsolut usein ovat. Annokset ovat pienemmät kuin ihmisellä, minkä vuoksi sivuvaikutukset ovat usein lievempiä kuin ihmisillä ja lemmikin elämänlaatu pääsääntöisesti hyvää hoitojen aikana.

Sytostaatteja voidaan antaa koiralle tai kissalle suonensisäisesti tai tabletteina. Yleensä lemmikkiä ei tarvitse rauhoittaa hoitoa varten. Suonensisäisessä annostuksessa eläin voidaan tarvittaessa rauhoittaa kevyesti, jotta kanyyli saadaan hyvin suoneen ja pysyy varmasti paikallaan, sillä monet sytostaatit ärsyttävät voimakkaasti kudoksia joutuessaan suonen ulkopuolelle. Koska sytostaatit vaikuttavat myös nopeasti jakautuviin luuytimen soluihin, veriarvoja seurataan hoidon aikana tarkasti.

Elektrokemoterapia on paikallinen hoitomuoto, jota voidaan käyttää pienten kasvainten hoitoon, joiden kirurginen poisto leikkauksella on haasteellista sijainnin vuoksi. Elektrokemoterapiaa voidaan käyttää myös epätäydellisesti poistettujen kasvainten uusiutumisen ehkäisemiseksi, jos uusi leikkaus ei vaihtoehto.

Oikeanlainen hoito ja hyvä elämänlaatu

Kaikkia kasvainsairauksia ei pystytä parantamaan, mutta hyvin suunniteluilla hoidoilla moni potilas on huonosta ennusteesta huolimatta saanut lisää hyvänlaatuista elinaikaa ja joskus jopa parantunut. Vaikka parantavaa hoitoa ei löytyisikään, eläinlääkäri auttaa löytämään tapoja ylläpitää potilaan elämänlaatua. Usein keskustelu erilaisista hoitovaihtoehdoista asiantuntijan kanssa helpottaa päätösten tekemistä ja auttaa sopivan hoidon valinnassa.

Voit varata meille ajan suoraan tai tulla eläinlääkärin lähetteellä. Annamme mielellämme myös konsultaatioapua eläinlääkäreille.

Palvelua tarjoavat eläinlääkäriasemat

Odota, eläinlääkäriasemien tiedot latautuvat