Erikoistuminen ja elinikäinen oppiminen ovat Eläinsairaala Vettorin päivän sanat
- Eläinsairaala Vettori
- erikoistuminen
- päivystys
Koko vuoden ympärivuorokautisesti päivystävä sairaala hoitaa vuodessa noin 22 000 lemmikkiä.
Raision Eläinsairaala Vettorin odotushuoneessa on aamupäivästä hiljaista. Leikkauspotilaat ja hammashoitoon tulleet potilaat on tuotu sairaalaan jo aiemmin aamulla. Poliklinikkatoiminta vilkastuu iltapäivällä.
Odotushuoneen takaa paljastuu kuitenkin leikkaussalien ja vastaanottohuoneiden maailma, jossa käy kuhina.
Vettori kuuluu Evidensia Eläinlääkäripalveluiden 24 tuntia vuorokaudessa päivystäviin eläinsairaaloihin. Vettori siirtyi ympärivuorokautiseen päivystykseen vuonna 2018.
– Päivystykseen tuodaan muun muassa äkillisestä ripuloinnista tai oksentelusta kärsiviä lemmikkejä, sairaalan johtaja Marja-Leena Ivén kertoo.
Myös lemmikin akuutti yskä tai hengenahdistus saattavat aiheuttaa käynnin päivystykseen. Lisäksi päivystyksessä hoidetaan onnettomuuksiin joutuneita lemmikkejä.
– Päivystys on hätätilanteita ja ensiapua varten, Ivén toteaa.
Ivénin mukaan Vettorin päivystyksessä käy päivittäin 20–50 potilasta. Päivystyspotilaiden määrää ei voi koskaan ennakoida. Toisaalta työn yllättävyys kuuluu Ivénin mielestä sen parhaisiin puoliin.
– Aamulla voi ajatella, että päivästä tulee tietynlainen, mutta illalla huomaa, että se olikin jotain ihan muuta.
Eläinlääkäreiden erikoistuminen on lisääntynyt. Eläinlääkäri Christa Finnberg on työskennellyt Vettorissa jo vuodesta 2007 lähtien. Noissa 13 vuodessa on ehtinyt muuttua paljon.
– Kun aloitin, lääkäreitä oli viisi ja hoitajia ehkä kaksinkertainen määrä. Pikkuhiljaa olemme sitten kasvaneet.
Nykyisin Eläinsairaala Vettorin noin 800 neliön tiloissa työskentelee kaikki harjoittelijat ja sijaiset mukaan luettuina noin 90 henkeä.
Finnbergin mukaan myös työ on muuttunut.
– Ennen tein vähän kaikkea, nykyään työ on erikoistuneempaa ja minulla on enemmän omanlaisia potilaita.
Työn muutokseen vaikuttaa paitsi eläinlääketieteen nopea kehitys myös lemmikkien omistajien keskuudessa tapahtunut muutos.
– Nykyisin omistajat haluavat hoitaa lemmikkejään entistä haastavimmissa tapauksissa, ja vielä vaikka ikää on ehtinyt kertyä. Aikaisemmin päädyttiin ehkä herkemmin saattohoitoon tai eutanasiaan, Finnberg pohtii.
Vettorin lääkäreiltä löytyykin laajasti erityisosaamista. Sairaalassa työskentelevät eläinlääkärit ovat perehtyneet muun muassa sydänsairauksiin, ortopediaan, ihotauteihin, silmäsairauksiin, sisätauteihin, hammassairauksiin ja kirurgiaan.
Uutta opittavaa
Juuri operaatiota lopetteleva eläinlääkäri Jenni Eloluoto on erikoistunut hammashoitoihin. Työssään hän pitää erityisesti siitä, että se on käsillä tekemistä.
– Lisäksi on mukava nähdä, miten paljon kuntoon hoidettu suu vaikuttaa positiivisesti lemmikin yleiseen terveyteen.
Eläinlääkäri Jenni Wallenius on puolestaan perehtynyt lemmikkien ihosairauksien hoitoon. Hän hoitaa työssään ihoon, korviin ja allergioihin liittyviä sairauksia.
– Tässä työssä viehättää mahdollisuus käyttää koko aivokapasiteettiaan, kun etsitään diagnoosia ja tehdään hoitosuunnitelmia, Wallenius pohtii.
Aivotyötä vaatii sekin, että eläinlääketiede kehittyy kovaa vauhtia. Hoidon on perustuttava viimeisimpään tietoon, mikä edellyttää Vettorin johtajan Marja-Leena Ivénin mukaan jatkuvaa hereillä oloa ja uuden opiskelua.
– Meillä on esimerkiksi CT-kuvantamislaite, joita ei montaa Suomessa ole eläinlääketieteen puolella, Ivén kertoo kehityksestä.
Laite tuottaa kolmiulotteista kuvaa ja antaa tarkkaa tietoa lemmikin tilasta. Sen avulla diagnosointi on nopeaa ja luotettavaa, ja hoidossa päästään heti oikeaan suuntaan.
Nopeasti hoitoon
Suurin osa Eläinsairaala Vettorin asiakkaista on koiria, kissojen osuus potilaista on noin 30 prosenttia. Koiran kanssa sairaalaan on tullut myös turkulainen Annika Varjo. 16-viikkoinen Amanda sai tällä käynnillä rokotuksia. Varjon mukaan Vettoriin on helppo tulla.
– Viimeksi tuli päivystysasiaakin, kun Amanda sai jostain allergisen reaktion, Varjo muistelee.
Marja-Leena Ivénin mukaan lemmikit ovat nykyisin yhä enenevässä määrin ihmisille perheenjäseniä, joiden hoitoon panostetaan. Lemmikki tuodaan sairaalaan nopeasti, jos ongelmia ilmenee.
– Kissa ei aina helposti näytä oireitaan. Sen vuoksi lemmikkikissan oireita voi olla vaikea tulkita, ja joskus sairaus pääsee huomaamatta kehittymään pidemmälle ennen lääkäriin tuloa. Kaiken kaikkiaan ihmiset pitävät todella hyvää huolta lemmikeistään ja panostavat myös niiden hyvään terveyden- ja sairaudenhoitoon.
Ivén katsoo, että turhaa käyntiä eläinlääkärillä ei olekaan. Hän kannustaa tulemaan tarkastamaan tilanteen, jos tuntuu, että on syytä huoleen.
– Sehän on vain hyvä, jos käy ilmi, ettei se ollutkaan mitään vakavaa.
Teksti ja kuvat: Raisa Aho
Eläinsairaala Vettorin päivystyspuhelin 0600 12444 (1,97 €/min + vpm) on toiminnassa ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä. Vettori vastaa Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen maakunnan pieneläinpäivystyksestä arkisin kello 16–08 ja viikonloppuisin vuorokauden ympäri.
Kaikki Evidensian ympäri vuorokauden päivystävät eläinsairaalat löydät täältä.