Kanien myksomatoosirokotetta on nyt saatu Suomeen

perjantai 21. elokuuta 2020
Kani Evidensia web

Suomeen on saatu nyt myksomatoosirokote. Sen avulla lemmikkikani voidaan suojata korkean kuolleisuuden omaavalta sairaudelta.

Suomeen rantautunut uusi eläintauti, myksomatoosi, on todettu levinneen myös lemmikkikanien keskuuteen. Vakavaa sairautta vastaan on maahan saatu nyt rokote. Lemmikkikanit voivat saada myksomatoosin esimerkiksi hyönteisten välityksellä villikaneilta. Ihmisiin tai muihin lemmikkeihin tauti ei tartu.

Suomeen on saatu uusi rokote lemmikkikaneille, joka on kolmea virusta vastaan kehitetty yhdistelmärokote. Rokote suojaa lemmikkikaneja hiljan maahamme tulleelta myksomatoosilta sekä kanien verenvuotokuumetaudilta, joka on RHD-viruksen (RHDV1) tai RHD-tyypin 2 viruksen (RHDV2) aiheuttama. Uutta yhdistelmärokotetta voidaan käyttää, vaikka kani olisi vähän aikaa sitten rokotettu pelkällä RHD-rokotteella.

Myksomatoosi on vakava sairaus, joka oirehtii monin eri tavoin, ellei kania ole rokotettu.

– Silmäluomet tulehtuvat ja märkivät, pää saattaa turvota ja kanien nahkaan voi tulla patteja, kanien luustosairauksista väitöskirjaa tekevä eläinlääketieteen lisensiaatti, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Johanna Mäkitaipale Eläinsairaala Evidensia Tammistosta luettelee myksomatoosin oireita.

Turvotuksenomaisia kasvannaisia ilmaantuu ensin tartuntakohtaan, minkä jälkeen virus leviää muualle elimistöön. Yleensä pään seutu ja sukuelinten alue turpoavat, samoin märkivät silmäluomet. Patit ovat yleensä karvattomia, rupisia, ja niitä ilmaantuu erityisesti päähän sekä korviin.

– Tautiin voi kuolla muutamassa päivässä. Poikasilla saattaa esiintyä myös äkkikuolemia ilman näkyviä oireita. Ne ovat myös herkempiä sairastumaan myksoomavirukseen, Mäkitaipale kertoo.

Tauti heikentää eläimen immuunipuolustusta, jolloin se voi saada helposti myös bakteeri-infektioita. Joillakin yksilöillä tauti voi aiheuttaa hengitystieoireita.

Rokottamattomat kanit on hyvä pitää sisätiloissa

Ruokaviraston mukaan virus leviää kaniinien välisissä kontakteissa ja kesäaikaan hyönteisten, erityisesti hyttysten ja kirppujen mukana. Tällä tavoin sen voi saada myös lemmikkikanit.

Lemmikkikanit on syytä pitää ainakin villikanialueilla sisätiloissa, suojata hyttysiltä ja välttää myös tuoreruuan tuontia ulkoa tartunnan estämiseksi, kunnes kanit on rokotettu.

Mäkitaipale kehottaa lemmikkikanien omistajia ottamaan yhteyttä eläinlääkäriin heti, jos myksomatoosin oireita alkaa ilmaantua. Mahdollisesti infektoitunut yksilö on pidettävä erillään muista kaneista.

Tartunta voidaan todentaa verinäytteestä tutkittavien vasta-aineiden avulla, jos eläintä ei ole rokotettu, tai PCR-tutkimuksella limakalvoilta vanupuikolla otetusta näytteestä. Tautiin ei ole parantavaa hoitokeinoa, mutta lieväoireiset kanit saattavat selvitä hyvällä tukihoidolla.

Vaarallinen myksomatoosi on uusi sairaus Suomessa

Ruokavirasto tiedotti 24.7.2020, että Espoosta kuolleena löytyneellä villikanilla on todettu myksomatoosi. Tautitapaus varmistui Ruokaviraston ja Helsingin yliopiston yhteistyönä. Nyt myös lemmikkikanin on todettu sairastuneen tautiin.

Etelä-Amerikasta lähtöisin olevaa myksomatoosia esiintyy ympäri maailmaa, myös Euroopassa ja Australiassa. Etelä-Ruotsissa ja Virossa tautia on esiintynyt jo pitkään. Kyseessä on kaniinien myksoomaviruksen aiheuttama tauti, jonka seuraukset voivat olla kohtalokkaat ilman rokotetta.

Taudin aiheuttama kuolleisuus voi olla erittäin korkea. Luonnonvaraisilla kaneilla ei ole keinoa estää viruksen leviämistä ja nyt onkin Ruokaviraston jaostopäällikkö Tiina Nokireen mukaan oletettavaa, että sairaus alkaa levitä kanipopulaatioissa. Myös rusakko ja metsäjänis saattavat saada tartunnan, samoin lemmikkikanit. Muihin eläimiin tai ihmisiin virus ei tartu.

Lue lisää kanien rokotuskäynnistä ja katso palvelua tarjoavat Evidensian eläinlääkäriasemat ja -sairaalat.

Rokotuskäynnin hinta Evidensia-eläinlääkäriasemilla on 69€/kani.