Lämpöhalvaus uhkaa lemmikkejä helteellä

maanantai 16. heinäkuuta 2018
lampohalvaus-koira-kissa

Lämpö voi tehdä lemmikin olon tukalaksi.

Helteisimmillä säillä koiran lenkitys kannattaa ajoissaa viileimpiin vuorokaudenaikoihin, eli aikaiseen aamuun tai iltamyöhään. Tavallisimmin lämpöhalvaus uhkaa, kun eläin jätetään aurinkoisella säällä suljettuun autoon, jossa lämpötila voi nousta nopeasti vaarallisen korkeaksi. Koira kestää lämpöä omistajaansa huonommin, ja voi saada lämpöhalvauksen myös esimerkiksi lenkillä tai kotipihalla leikkiessään.

Helteellä on tärkeää huomioida myös asfaltin kuumuus: 25 asteen lämpötilassa asfaltin pinta voi kohota jopa yli 50 asteen. Voit testata asfaltin kuumuuden helposti asettamalla kätesi asfalttia vasten noin seitsemäksi sekunniksi. Mikäli asfaltti tuntuu liian kuumalta, kannattaa eläinkaveri ulkoiluttaa metsässä tai pientareen puolella. Jos koiran tassut vaurioituvat kuumalla asfaltilla kävelyn vuoksi, otathan yhteyttä eläinlääkäriin.

Lemmikillä tulisi kuumassa kesäsäässä olla aina mahdollisuus vetäytyä varjoon viilentymään. Myös eläimen juomisesta on hyvä pitää huolta. Jos epäilet lämpöhalvausta, vie kissa tai koira viileään, esimerkiksi suihkuun, ja anna sille vettä juotavaksi. Ota yhteys eläinlääkäriin, sillä lämpöhalvaus voi olla lemmikille kohtalokas. Lämpöhalvausta epäiltäessä lääkärin on aina syytä tarkastaa potilaan kunto ja varmistaa näin paras mahdollinen toipuminen.

Kertaa ohesta ohjeet koiran ja kissan lämpöhalvauksen ekhäisyyn ja ensiapuun.

Koiran lämpöhalvaus – toimi näin!
Kärsiikö kissa kuumuudesta? Eläinlääkäri vastaa!