Tehohoidosta neuvontaan – Espoon Eläinsairaala auttaa lemmikkejä 24 / 7
- eläinsairaala
- espoon eläinsairaala
- päivystys
Puoli vuotta sitten uusiin tiloihin muuttaneesta Espoon Eläinsairaalasta koirat, kissat ja pienemmät lemmikit saavat laaja-alaisia eläinlääkintäpalveluita koko elämänkaaren ajan.
– Ehdoton vahvuutemme on monen erikoisalan kokeneet osaajamme. Sairaalamme tarjoaa ainoana eläinklinikkana Espoossa myös teho-osastotasoista hoitoa vuorokauden ympäri. Lisäksi meillä on korkeakenttämagneettilaite, joita Suomessa on eläinlääkinnän puolella ainoastaan kaksi, toinen meillä ja toinen Helsingin yliopiston eläinsairaalassa. Laite antaa tavallista magneettikuvausta huomattavasti nopeammin ja tarkemmin tietoa lemmikin tilasta, Espoon Eläinsairaalan johtaja, parhaillaan Helsingin yliopistossa erikoistuva eläinlääkäri Tiina Wright kertoo.
Vuodesta 1992 Espoon Suomenojalla toiminut eläinsairaala muutti viime lokakuussa moderneihin tiloihin Länsiväylän viereen Kurjenkellontielle. Sairaala tarjoaa lemmikeille ennaltaehkäiseviä peruspalveluita, korkean tason erikoisklinikkapalveluita ja ympärivuorokautisen päivystyksen.
Espoon Eläinsairaala on myös hammas- ja silmäsairauksien, ortopedian ja neurologian Evidensia-erikoisklinikka. Saman rakennuksen alakerrasta löytyy lisäksi Suomen ja Euroopan ensimmäinen Urheilukoiraklinikka.
Espoon Eläinsairaalassa työskentelee sekä yleiseläinlääkäreitä että erikoiseläinlääkäreitä eri osaamisalueilta. Sairaalasta löytyy esimerkiksi ortopedian, pehmytosakirurgian, hammashoitojen, neurologian, tähystysten, silmäsairauksien, ihosairauksien sekä sydämen ja vatsaontelon ultraäänitutkimusten ammattilaisia. Lisäksi eläinfysioterapeutti auttaa potilaiden kuntoutuksessa. Espoo tarjoaa myös laserterapiaa, jota hyödynnetään esimerkiksi haavojen hoidossa.
Kokenut eläinlääkäri on nähnyt tautikirjon muutoksen
Pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Laila Castrén on työskennellyt Espoon Eläinsairaalassa ja sen edeltäjässä Evidensia Finnoossa jo yli 20 vuoden ajan.
– Suuri muutos on ollut se, että lisääntynyt lemmikkien liikkuvuus rajojen yli on tuonut Suomeen eläintauteja ja loisia, jotka ovat aiemmin olleet täällä harvinaisia. Myös ilmastonmuutos muuttaa suomalaisten lemmikkien tautikenttää, Castrén kertoo.
Sisätauteihin sekä diagnostiseen kuvantamiseen perehtynyt Castrén kertoo, että monet lemmikkien omistajat pysyvät uskollisina asiakkaina, vaikka lemmikit vuosien varrella vaihtuisivatkin.
– On tietysti valtavan palkitsevaa huomata, että asiakkaat luottavat vuodesta toiseen. Eläinlääkärin työssä on otettava eläimen hyvinvoinnin lisäksi huomioon omistajan toiveet ja resurssit sekä haettava asiakkaan kanssa yhteisymmärryksessä tasapainoa näiden välillä, Castrén kuvaa.
Evidensian kaikilla eläinlääkäriasemilla eläinlääkäreiden työn tukena ovat koulutetut hoitajat.
– Hoitajien työpanos on näiden vuosikymmenien aikana lisääntynyt ja kehittynyt jatkuvasti itsenäisempään suuntaan. Eläinlääkärille tämä mahdollistaa sen, että työaikaa ei kulu rutiineihin, vaan voi keskittyä täysin diagnoosiin ja hoitamiseen, Castrén kiittelee kollegoitaan.
Castrén tekee myös tähystyksiä ja röntgenkuvauksia. Lisäksi syksyllä avautuneesta päivystyksestä tulee hänelle potilaita jatkohoitoon.
Erikoiseläinlääkäri voi taitaa anestesian, vaativan kirurgian ja syöpähoidot
Münchenissa eläinlääkäriksi vuonna 2009 valmistunut Rosa Mai on erityisen kiinnostunut haastavista pehmytosakirurgisista toimenpiteistä. Tähystystoimenpiteiden ohella näitä ovat esimerkiksi rintaontelon leikkaukset, sydänkirurgia, pään alueen leikkaukset, hormonaaliset ja ihosiirteitä vaativat kasvainleikkaukset ja traumapotilaiden hoito.
– Yksi kiehtovimmista asioista pehmytosakirurgiassa on leikkaustoimenpiteiden monipuolisuus ja sen kautta toteutuva yhteistyö muiden osastojen kanssa, Mai avaa.
Kirurgian ohessa Mai pitää anestesiaoppia erittäin mielenkiintoisena.
– Monilla potilailla on taustalla perussairaus, mikä voi nostaa anestesian haastavuustasoa. Espoon Eläinsairaalassa on ihmisterveydenhuollon tasoinen anestesiavalvontalaitteisto ja erityisesti anestesiaan koulutettuja hoitajia, mikä mahdollistaa haastavien potilaiden turvallisen kirurgisen hoidon, Mai kertoo.
Mai hoitaa myös syöpäpotilaita. Hänen mukaansa kasvainsairaudet ovat eläimillä hyvin yleisiä. Syöpäkasvaimia hoidetaan Espoon Eläinsairaalassa kirurgisesti tai solunsalpaajahoidolla. Muita hoitomuotoja ovat muun muassa sähköimpulssihoitona toteutettu elektrokemoterapia ja rokotehoitona toteutettava immuunihoito. Eläinten kasvaimia voidaan hoitaa myös sädehoidolla, mutta Suomessa tätä mahdollisuutta ei valitettavasti tällä hetkellä vielä ole.
– Kasvainsairauksien hoidossa pätee samat periaatteet, kuin minkä tahansa sairauden hoidossa. Niin kauan, kun sairauden hoito on mahdollista ja siitä ei aiheudu eläimelle turhaa kärsimystä, voidaan potilasta myös hoitaa. Mikään sairaus ei saisi edetä niin pitkälle, että eläimen elämänlaatu kärsii. Syöpähoidot suunnitellaan tapauskohtaisesti ja eri kasvaintyypeille on olemassa erilaisia hoitoprotokollia.
Mai suorittaa parhaillaan suomalaista erikoistumistutkintoa ja valmistuu pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäriksi.
– Tärkeää eläinlääkärin työssä on into tekemiseen ja jatkuva halu kehittyä omalla erikoisalueella. Lisäksi olen erittäin eläinrakas ja haluan tehdä työni aina parhaalla osaamallani tavalla.
Päivystykseen ilman lähetettä ja ajanvarausta
Espoon Eläinsairaala sijaitsee osoitteessa Kurjenkellontie 14, 02270 Espoo. Lemmikkejä auttaa vastaanotolla parikymmentä eläinlääkäriä ja viitisenkymmentä hoitajaa, asiakaspalvelijaa ja muuta alalle kouluttautunutta ammattilaista.
Ajanvarauksella ja lähetteellä hoitoon pääsee soittamalla numeroon 0201 800 710. Päivystykseen sen sijaan otetaan asiakkaita ilman lähetettä tai ajanvarausta ympäri vuorokauden.
Hädän yllättäessä paikalle voi tulla toki suoraankin, mutta jos mahdollista, kannattaa soittaa etukäteen, niin eläinsairaalassa osataan varautua juuri sinun lemmikkisi auttamiseen. Päivystysnumero, 0600 418 801, kannattaa tallentaa puhelimeen. Vahingot kun eivät tule sanonnan mukaan kello kaulassa.