Terveen kissan häiritsevää lajityypillistä käytöstä voi hillitä aktivoinnilla

perjantai 28. lokakuuta 2022
  • kissan aktivointi
  • kissan ongelmakäytös
Kissan häiriökäyttäytyminen on usein kissan lajityypillistä käytöstä, jonka ihminen vain kokee ongelmalliseksi. Toisaalta kyse voi olla jonkin sairauden aiheuttamasta käytösmuutoksesta. Näiden eri tilanteiden erottaminen auttaa tunnistamaan, millä tavalla häiriökäyttäytymiseen kannattaa puuttua.

Kaikki ihmiset ovat nukkumassa ja kissa on ainut hereillä. Se hiippailee makuuhuoneeseen ja alkaa vaania peitossa olevaa möykkyä. Kun se liikahtaa, kissa syöksyy hyökkäykseen ja upottaa hampaansa möykyn alta paljastuvaan jalkaan. Jalan omistaja nostaa kissan pois makuuhuoneesta ja sulkee oven perässään. Kissa alkaa maukua äänekkäästi ja raapii ovea saadakseen huomiota.

Yllä kuvattu käyttäytyminen on kissalle tyypillistä. Evidensian kissalääketieteeseen perehtynyt eläinlääkäri Teija Immonen Kissaklinikka Felinasta on huomannut, että usein kissalle lajinomainen käytös on kuitenkin omistajille ongelma ja siihen puuttumiseen kaivataan neuvoja.

Aktivoinnilla voi ohjata kissaa käyttämään energiaa sellaisella tavalla, joka sopii myös ihmisille. Kissan kanssa kannattaa pitää lyhyitä leikkihetkiä monta kertaa päivässä.

”On täysin lajinomaista, että kissa leikkii yöllä ja nukkuu päivät, mutta kyllä kissa pystyy oppimaan ihmisen elämänrytmin ajan myötä. Siihen voi itse aktivoimalla vaikuttaa. Jos kissan antaa nukkua päivät eikä sitä leikitä, niin totta kai se on yöllä aktiivinen”, Immonen sanoo.

Häiriökäyttäytymisessä voi Immosen mukaan olla kyse myös siitä, että ihminen ei ymmärrä kissan eleitä. Kissa voi vaikuttaa siltä, että se puree yhtäkkiä ilman syytä. Yleensä kissa on kuitenkin viestinyt ihmiselle hienovaraisilla signaaleilla ja ilmeillä, että se haluaa ihmisen lopettavan silittämisen.

”Kissa saattaa esimerkiksi viestiä tahtonsa mulkaisemalla tai liikuttamalla vähän korvaa. Eleet ovat usein niin hienovaraisia, että omistaja ei niitä usein tajua”, Immonen kertoo.
 

Epätavallinen käytös voi ratketa piilevän sairauden hoitamisella



Kuvassa Kissaklinikka Felinan johtaja ja eläinlääkäri Teija Immonen ja Jippu-kissa.

Muutokset käytöksessä johtuvat hyvin todennäköisesti kivusta. Tällöin käytösongelmat ratkaistaan hoitamalla taustalla oleva sairaus.

Immonen suosittelee aina tuomaan kissan eläinlääkäriin, jos sen käytös poikkeaa tavallisesta. Hiekkalaatikon ulkopuolelle virtsaaminen voi olla merkki tulehduksesta tai vaikkapa nivelrikosta, jonka takia kissan on vaikeaa kavuta hiekkalaatikon reunan yli.

Joskus muutos voi olla paljon hienovaraisempikin. Jos kissa alkaa nukkumaan kaapissa, vaikka se ei ole koskaan aikaisemmin sitä tehnyt, kyseessä voi olla oire jostakin sairaudesta. 

”Vasta fyysisten sairauksien poissulkemisen jälkeen selvitetään, voiko muuttuneen käytöksen taustalla olla jokin olosuhteisiin liittyvä asia, joka on saanut kissan esimerkiksi stressaantumaan”, Immonen sanoo.
 

Muistilista kissan aktivointiin:

  • Kissa kaipaa paljon mahdollisuuksia vaania ja metsästää. Ruokkimisesta voi tehdä kissalle metsästyshetken esimerkiksi ripottelemalla ruokaa eri puolille kotia kissan etsittäväksi tai laittamalla ruokaa erilaisiin aktivointileluihin.
  • Kissat kaipaavat eri tasoisia tähystelypaikkoja, joista voi tarkkailla ympäristöä ja vaania. Korkeat kiipeilypuut ja esimerkiksi seinällä kulkureitteinä olevat hyllyt toimivat kissoille hyvin.
  • Kissaa kannattaa leikittää päivällä ja erityisesti illalla, jotta se nukkuu myös yöllä eikä häiritse leikkimisellään tai ääntelyllään ihmistä.
  • Leikkimisestä kannattaa tehdä kissalle toistuva rutiini.
  • Valjaissa ulkoilu aktivoi kissaa hyvin. Jos ulkoilun aloittaa, sitä pitää pystyä jatkamaan säännöllisesti. Hyvä vaihtoehto valjaissa ulkoilulle on kissan ulkotarha, joissa se voi olla itsenäisesti.