Useita koirien leptospiroositapauksia Etelä-Suomessa

keskiviikko 9. lokakuuta 2024
  • bakteeritaudit
  • Leptospira-tartunta
  • Leptospiroosi
Leptospiroosi on maailmanlaajuisesti esiintyvä bakteeritauti, joka sairastuttaa useita nisäkkäitä, myös koiran, kissan ja ihmisen. Kotoperäinen leptospiroosi on ollut Suomessa hyvin harvinainen viime vuosikymmeninä.

Leptospiroosi on nisäkkäillä esiintyvä bakteeritauti, joka aiheuttaa lievissä tapauksissa väsymystä ja kuumeilua, mutta voi pahimmillaan aiheuttaa vakavan munuaisvaurion. Leptospiroosi voi tarttua myös ihmiseen, erityisesti, jos tautia sairastavan eläimen virtsaa joutuu limakalvoille. Ihmiselle tauti aiheuttaa flunssan oireita, mutta myös keskushermosto-oireita tai vakavampaa taudinkuvaa voi esiintyä.

Leptospiroosi tarttuu, kun eläin saa elimistöönsä bakteerilla saastunutta vettä, maa-ainesta, ruokaa tai kuolleen infektoituneen eläimen kudosta. Myös purema voi levittää tartuntaa. Bakteeri voi tarttua sairastuneen eläimen pedin tai tarvikkeiden välityksellä. Lisäksi se voi siirtyä astutuksen tai istukan kautta sikiöihin. 

Erityisesti koirat, jotka viettävät paljon aikaa vedessä, kuten metsästys- ja paimenkoirat, ovat suurimmassa tartuntariskissä. Leptospiroosi on kissoilla harvinainen. Tartunta voi levitä eläimestä ihmiseen, erityisesti sairastuneen eläimen virtsan kautta, mikä tekee siitä zoonoosin eli eläimestä ihmiseen tarttuvan taudin.

Mikäli lemmikilläsi esiintyy leptospiroosiin sopivia oireita, olkaa yhteydessä eläinlääkäriin. Sairaan eläimen eritteitä kuten virtsaa ja ulosteita tulee käsitellä varoen ja suojahanskat kädessä. Tauti voidaan todeta laboratoriotutkimuksilla ja sitä voidaan hoitaa antibiooteilla.

Taudinaiheuttaja: Rotan kantama Leptospira-ryhmään kuuluva bakteeri:

· Bakteeri kuivumiselle herkkä
· Bakteeri säilyy kosteassa ympäristössä
· Bakteeria on löydetty nyt myös suomalaisista rotista, viime aikoina löydetty myös koirista, jotka eivät ole matkustaneet Suomen ulkopuolella
· Bakteeri levinnyt maailmanlaajuisesti

Kuka voi sairastua:

· Vedessä paljon aikaa viettävät koirat suuremmassa riskissä: metsästävillä ja paimentavilla koirilla on tartuntariski suurempi
· Kissoilla harvinainen
· Sairaus voi tarttua eläimestä ihmiseen erityisesti sairastuneen eläimen virtsan välityksellä
· Suurin osa villi- ja kotieläimistä voi sairastua

Tartuntatapa:

· Eläin saa elimistöönsä bakteerista saastunutta vettä, maa-ainesta, ruokaa tai infektoitunutta kudosta (esim. kuollut rotta)
· Puremasta
· Voi tarttua myös esim. sairastuneen eläimen pedin tai muiden tarvikkeiden välityksellä
· Voi tarttua myös astutuksessa ja istukan kautta sikiöihin

Oireita:

· Kuume
· Syömättömyys
· Oksentelu
· Verinen ripuli
· Limakalvojen tai ihon keltaisuus
· Runsas juominen ja virtsaaminen

Mitä tehdä, jos epäilen eläimelläni leptospiroosia:

· Ota yhteys eläinlääkäriin
· Vastaanotolla älä tuo lemmikkiäsi heti odotustiloihin, vaan jätä se aluksi autoon ja kerro epäilystäsi ilmoittautuessasi
· Muista, että sairastunut eläin voi tartuttaa sairautta muihin eläimiin ja ihmisiin: erityisesti virtsassa voi olla Leptospira-bakteereita. Virtsaa ei tule käsitellä ilman suojavälineitä.
· Eläinlääkäri päättää onko veri- ja virtsanäytteiden tutkimiselle Leptospiran varalta tarvetta.
· Tautia voidaan hoitaa ja ajoissa aloitettu hoito on usein parantava. Osa potilaista saattaa vaatia tehohoitoa eläinsairaalassa

Muuta:

· Koiran voi suojata leptospiroosia vastaan säännöllisellä rokotuksella.
· Kaikki ulkomailla käyvät koirat kannattaa rokottaa.
· Toistaiseksi ei ole annettu kansallista suositusta rokottaa koiran leptospiroosin varalta, sillä esiintyvyys on toistaiseksi ollut onneksi erittäin alhainen.
 

Lue lisää Ruokaviraston sivuilta