Asiantuntijan vinkit harrastusten hallikauteen

Koiraharrastushalleja on tullut paljon lisää erityisesti eteläiseen Suomeen – ja hyvä niin. Aktiivisimmilla halleilla vierailee päivittäin kymmeniä eri perheiden koiria ja mikäli viikkoon sattuu vielä kilpailutkin, voi luku olla sadoissa. Hallikaudella harrastavien kannattaakin aina tarkistaa etukäteen, että koiran rokotukset ovat edelleen voimassa.

Tarttuvia tauteja – kuten hengitystietulehduksia – ei aina pystytä täysin ehkäisemään, mutta esimerkiksi rokote kennelyskää vastaan säästää koiran yleisimmiltä taudinaiheuttajilta ja voi auttaa lieventämään oireita mikäli tauti iskee. Koska “eristystä” tulisi pitää yllä vielä pari viikkoa oireiden loppumisen jälkeenkin, tarkoittaa tartunta pitkää taukoa harrastuksiin. Tämän vuoksikin kannattaa olla tarkka sekä omien että treenikavereiden koirien kanssa. Sairaan tai toipuvan koiran paikka ei ole harrastuskentillä.

Muita talvikauden murheita ovat esimerkiksi lihasjumit ja puutteellisesta lämmittelystä johtuvat revähdykset. Vauhdikkaan liikkumisen jälkeen siirtyminen takaisin talvipakkasiin ja mahdollisesti kylmään autoon, saattaa vetää nopeasti koiran melkoiseen juntturaan. Harrastuskoiralla lämmittelyn ja jäähdyttelyn merkitys onkin suuri, eikä lihaksia suojaava vaatetus ole myöskään lainkaan pahaksi treeneihin valmistautuessa tai niiden jälkeen.

Jos lihakset kuitenkin pääsevät jumiutumaan, tarvitaan hieman apua ennen aktiivisen harrastamisen jatkamista. Evidensiasta löytyy apua esimerkiksi eläinfysioterapeuttien, koirahierojien, sekä akupunktion muodossa. Akupunktiolla hoidetaan yleisimmin koirien tuki- ja liikuntaelinsairauksista johtuvia kiputiloja. Akupunktio on vanha hoitomenetelmä, jonka juuret ovat kiinalaisessa lääketieteessä. Vauhdikkaampikin koira rauhoittuu ja rentoutuu yleensä mukavasti akupunktiohoitoon, eikä se tee kipeää. Koirien tuki- ja liikuntaelinsairauksissa akupunktion hoitovaste on eri tutkimusten mukaan 70–95 prosenttia. Akupunktiolla voidaan hoitaa myös koirien hormonaalisia ongelmia. Evidensiassa akupunktiohoitoja eläimille antavat vain laillistetut eläinlääkärit.

Teksti: Tyrni Särkkä, klinikkaeläinhoitaja
Evidensia Finnoo, 2016

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Tilaa eläinlääkärin hoitovinkit sähköpostiisi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita maksuttomaan eläinlääkärin neuvontanumeroon 020 1800 900