Eläinlääkäri: 4 syytä välttää kanin ylipaino

Eksoottisten eläinten eläinlääkäri Delphine Laniesse Evidensia Tammistosta listaa neljä ongelmaa, joita kanin ylipaino tuo tullessaan. Pitämällä kanisi hyvässä fyysisessä kunnossa tarjoat sille pidemmän ja onnellisemman elämän.

Lue eläinlääkärin vinkit kanin ruokintaan

Neljä syytä välttää kanin ylipaino

1. Ylipainonen kani ei pysty pitämään itseään kunnolla puhtaana, mikä voi aiheuttaa eläimelle ihotulehduksia etenkin takapuolen alueelle, sillä kanin virtsa ärsyttää ihoa voimakkaasti.

2. Ylipainoinen kani ei pysty syömään umpisuoliulosteitaan. Umpisuoliuloste on hyvin pehmeää ja usein haisevaa, liman peittämää ulostetta, jonka kani ulostaa useimmiten aikaisin aamulla ja syö suoraan peräaukosta (ei häkin pohjalta). Tämä on kanin ruuansulatuksen kannalta erittäin tärkeää. Umpisuoliuloste sisältää ravinteita, joita kani ei ole ensimmäisellä kerralla saanut hyödynnettyä. Tämä koskee vain umpisuoliulosteita, ei siis häkin pohjalle päätyneitä papanoita. Teoriassa terveen kanin omistaja ei milloinkaan näe umpisuoliulosteita, sillä kani syö ne välittömästi. Ellei kani ylipainon vuoksi ylety syömään umpisuoliulosteita, voi sille aiheutua ravitsemuksellisia ongelmia.

3. Ylipainoiselle kanille voi kehittyä pododermatiitti eli tassutulehdus. Toisin kuin kissoilla ja koirilla, kaneilla ei ole anturoita tassujensa suojana. Jos kani on liian painava eikä saa tarpeeksi liikuntaa, sen paino voi saada sen käpälöiden pohjat punoittamaan. Mikäli vaivaa ei havaita ajoissa, tulehdus voi kehittyä vakavaksi. Vakavimmissa tapauksissa kanin varpaiden luut voivat infektoitua ja käpälän pohja voi mennä kuolioon. Kipu voi myös saada kanin vahingoittamaan itseään.

4. Ylipainoisen kanin maksaan voi kertyä rasvaa, ja jos maksasta tulee liian rasvainen, se ei toimi kunnolla. Rasva voi myös tukkia kanin verisuonia ja aiheuttaa ateroskleroosia eli valtimonkovettumatautia.

Mikäli kanisi kärsii ylipainosta, saat apua kanikaverin painonhallintaan ottamalla yhteyttä eksoottisten lemmikkien hoitoon perehtyneisiin Evidensia-eläinlääkäriasemiin.

Katso lähin eläinlääkäriasema

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi