4 syytä välttää kanin ylipaino

Lue eläinlääkärin vinkit kanin ruokintaan

Neljä syytä välttää kanin ylipaino

1. Ylipainonen kani ei pysty pitämään itseään kunnolla puhtaana. Tämä voi aiheuttaa eläimelle ihotulehduksia etenkin takapuolen alueelle, sillä kanin virtsa ärsyttää ihoa voimakkaasti.

2. Ylipainoinen kani ei pysty syömään umpisuolipapanoitaan. Umpisuolipapana on hyvin pehmeää ja normaalisti voimakkaan tuoksuista, liman peittämää ulostetta, jonka kani ulostaa useimmiten aikaisin aamulla/levon jälkeen ja syö suoraan peräaukosta. Tämä on kanin ruuansulatuksen kannalta erittäin tärkeää. Umpisuoliuloste sisältää ravinteita, joita umpisuolen suolistobakteerit ovat muodostaneet siihen. Kani syö vain umpisuolipapanat, ei siis häkin pohjalle päätyneitä ulostepapanoita. Teoriassa terveen kanin omistaja ei näe normaaleja umpisuolipapanoita, sillä kani syö ne välittömästi. Ellei kani ylipainon vuoksi ylety syömään umpisuoliulosteita, voi sille aiheutua ravitsemuksellisia ongelmia.

3. Ylipainoiselle kanille voi kehittyä pododermatiitti eli tassutulehdus. Toisin kuin kissoilla ja koirilla, kaneilla ei ole anturoita tassujensa suojana. Jos kani on liian painava eikä saa tarpeeksi liikuntaa, sen paino voi saada sen käpälöiden pohjat punoittamaan. Mikäli vaivaa ei havaita ajoissa, tulehdus voi kehittyä vakavaksi. Vakavimmissa tapauksissa ensin jalkapohjat ja myöhemmin kanin jalkojen luut voivat infektoitua ja käpälän pohja voi mennä kuolioon. Kipu voi myös saada kanin vahingoittamaan itseään tai aiheuttaa stressihormonitason noustessa suolistohäiriöitä.

4. Ylipainoisen kanin maksaan voi kertyä rasvaa, ja jos maksasta tulee liian rasvoittunut, se ei toimi kunnolla. Rasva voi myös tukkia kanin verisuonia ja aiheuttaa ateroskleroosia eli valtimonkovettumatautia.

Tärkein syy kanin ylipainoon on väärä ruokavalio, jolla saadaan aiheutettua myös monia muita terveysongelmia. Mikäli kanisi on ylipainoinen, saat apua kanikaverin painonhallintaan ottamalla yhteyttä eksoottisten lemmikkien hoitoon perehtyneisiin Evidensia-eläinlääkäriasemiin.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa