Kanin ruokinta ­– Eläinlääkärin ohjeet

Heinä on kanille tärkeintä ravintoa ja sen tulisi kattaa noin 80 % kanin ruokavaliosta. Kanilla on aina oltava heinää saatavilla, joten jos kanisi heinät ovat päässeet päivän aikana loppumaan, anna heinää jatkossa enemmän. Myös vettä tulee olla saatavilla koko ajan.

– Suurin osa heinälajeista sopii kanien ravinnoksi. Sinimailanen sopii erityisesti nuorille kaneille, mutta aikuisille pitkäkorville sitä ei suositella, sillä kasvi sisältää runsaasti kalsiumia, joka on hyväksi kasvaville poikasille mutta voi aiheuttaa aikuisille kaneille virtsakiviä, kertoo eksoottisten eläinten eläinlääkäri Delphine Laniesse Evidensia Tammistosta.

Heinä on kanille parasta ravintoa, sillä se on ainut ruoka, joka auttaa pitämään kanin hampaat kunnossa. Heinä koostuu pitkistä kuiduista, jotka kani joutuu pureskelemaan huolellisesti. Teolliset pelletit sen sijan sulavat kanin suuhun nopeasti. Heinä sisältää myös silikaatteja, mineraaleja, jotka kuluttavat kanin hampaita. Heinän sisältämät pitkät kuidut tekevät hyvää myös kanin ruuansulatukselle.

– Jos keräät kanille kesäisin tuoretta heinää ulkoa, kani kannattaa rokottaa tarttuvaa RHD-verenvuototautia vastaan, Laniesse muistuttaa.

Lue lisää kanin RHD-rokotuksesta

Voit antaa kanille heinän lisäksi myös pellettejä, mutta se ei ole pakollista. Pellettien määrää on syytä säännöstellä, eikä niitä tarvitse olla tarjolla koko aikaa. Osa kaneista pitää enemmän kuivaruuasta kuin heinästä, ja täyttää itsensä mieluummin sillä. Suosittelemme pellettien määräksi noin 20 g / kg / päivä, eli esimerkiksi 2-kiloiselle kanille maksimissaan 40 grammaa pellettejä päivässä. Suosi hyvälaatuista pellettiä.

Voiko kanille antaa tuoreita vihanneksia? 

– Erityisesti vihreiden vihannesten syöttäminen kanille on suositeltavaa. Ne lisäävät kanin ruokavalioon kuitua, vitamiineja ja mineraaleja. Lisää tuoreruokaa kanin ruokavalioon pikkuhiljaa, jotta eläin tottuu eikä saa ripulia, Laniesse muistuttaa.

Esimerkiksi salaatti, yrtit (korianteri, persilja, basilika, tilli, minttu), porkkanan naatit, vihreä selleri ja sen lehdet, vihreä paprika ja pinaatti (pienissä määrin) ovat kanille hyvää ravintoa.

Avokado, sipuli ja valkosipuli sen sijaan eivät sovi kanin ravinnoksi, vaan ne voivat aiheuttaa myrkytyksen.

Porkkana ja hedelmät kanin ruokinnassa

Porkkana ja hedelmät, esimerkiksi omena ja päärynä, eivät ole kiellettyjä, mutta ne eivät sovi kanin jokapäiväiseen ruokavalioon vaan korkeintaan pieniksi herkkupaloiksi.

– Niissä on paljon sokeria, eikä kanin ruuansulatuskanava sulata sokeria kovinkaan hyvin. Porkkana ja muut sokeripitoiset hedelmät voivat aiheuttaa kanille ripulia tai vaihtoehtoisesti ummetusta, lihottaa kania ja täyttää kanin vatsaa siten, ettei se enää halua syödä tarpeeksi heinää. Tämä voi johtaa hammasongelmiin, Laniesse sanoo.

Leipä ei sovi kanin ravinnoksi

– Leivän syöttäminen on yleinen virhe kanin hoidossa, Laniesse kertoo.

Kanin suuhun päätyessään leipä pehmenee nopeasti syljen vaikutuksesta, eikä näin ollen auta kuluttamaan kanin hampaita. Lisäksi leivät sisältävät paljon sokeria, joka voi aiheuttaa kanille ruuansulatuskanavan ongelmia, ripulia tai hammasvaivoja.

Lue lisää kanien ja jyrsijöiden hammassairauksista

Mikäli kanisi kärsii ruuansulatuskanavan ongelmista tai hammasvaivoista, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Lue myös

Kani ei syö

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa