Eläinlääkäri kertoo: Näin vanhuus vaikuttaa lemmikkiisi

Kissat voivat elää 15–20-vuotiaiksi, ja senioreja ne ovat keskimäärin 10-vuotiaina. Pitkäikäisiä ovat myös pienet koirat. Isojen rotujen koirat sen sijaan voivat olla seniori-iässä jo 5–6-vuotiaina. Seniori-iän sanotaan usein alkavan silloin, kun lemmikin elämästä on jäljellä arviolta 25 %.

Tunnista ikääntymisen merkit

Yleisimpiä ikääntyvien kissojen ja koirien vaivoja ovat muun muassa nivelrikko, kasvaimet, sydänsairaudet ja elinten rappeumasairaudet, kuten munuaisten tai maksan vajaatoiminta. Myös ylipaino ja hoitamattomat hampaat vaikuttavat seniorilemmikin yleiskuntoon.

Lemmikki vanhenee ihmistä nopeammin, joten vuodessa moni sairaus etenee jo pitkälle. Sairauden oireita on kuitenkin vaikea nähdä kotona. Tästä syystä lemmikki on syytä tuoda ikääntyneille lemmikeille räätälöityyn laajaan terveystarkastukseen vuosittain.

Lemmikin vanhetessa myös sen aistit, kuten näkö ja kuulo saattavat heiketä. Kissat ja koirat elävät hajujen maailmassa, mutta aistien heikkeneminen on syytä ottaa huomioon arjessa.

Jos kissa toimii vain hajuaistinsa varassa ja liikkuu vapaasti ulkona, se on suuressa vaarassa jäädä auton alle. Omistajaa voi myös turhauttaa lemmikin tottelemattomuus, vaikka syy voi johtua kuulon heikentymisestä.

Koiran näkö saattaa heiketä omistajan huomaamatta: sisällä ja tutuilla lenkkipoluilla liikkuva koira saattaa olla aivan sokea ja liikkua silti tutuilla alueilla yhtä sujuvasti kuin ennen. Tällöin koira on kuitenkin hyvä pitää ulkona hihnassa eikä huonekalujen järjestystä kannata kotona kovasti vaihdella.

Lemmikki osaa peittää kipunsa – laajasta terveystarkastuksesta vinkkejä hyviin eläkepäiviin

Evidensian laajat terveystarkastukset suositellaan aloitettavaksi, kun koiralla tai kissalla on jäljellä noin neljäsosa keskimääräisestä eliniästä, joka vaihtelee roduittain.

Laajassa terveystarkastuksessa lemmikin terveydentila kartoitetaan puolen tunnin aikana kattavasti, ja lisäksi eläinlääkäri vastaa omistajan mieltä painaviin kysymyksiin. Varta vasten iäkkäille lemmikeille räätälöidyssä tarkastuksessa eläinlääkäri tutkii muun muassa silmät, korvat, hampaat, turkin, sydämen, nivelet ja liikkumisen. Lemmikki punnitaan, ja sille voidaan antaa tarvittavat rokotukset heikkenevän vastustuskyvyn ylläpitämiseksi.

Eläimet eivät halua näyttää olevansa sairaita, edes omistajalleen. Ne ovat hyvin taitavia peittelemään kipua tai sairauden oireita. Tarkastuksissa voi paljastua asioita, joita omistaja ei ole huomannut.

Keskustelu on tärkeä osa terveystarkastusta, sillä omistajalla on paras kuva siitä, miten lemmikki normaalisti käyttäytyy. Tiedot käyttäytymisen muutoksista antavat eläinlääkärille vihjeen mahdollisesta alkavasta sairaudesta.

Tutkimusten tueksi on hyvä saada kokonaiskuva lemmikin kunnosta. On oleellista tietää, miten lemmikki syö, nukkuu ja ennen kaikkea, onko sen käyttäytyminen muuttunut. Jos esimerkiksi hyvin energisesti leikkivästä kissasta on tullut äkisti verkkainen ja väsynyt, on siitä syytä kertoa.

Lemmikki ei välttämättä käyttäydy eläinlääkärillä samoin kuin arjessa. Omistaja tuntee, millainen persoona hänen lemmikkieläimensä on ja milloin lemmikin käyttäytyminen on sille tyypillistä.

Samat terveellisen elämän eväät eli ruokavalio, liikunta, leikki, vuorovaikutus, juttelu, huolenpito ja terveystarkastukset ovat tärkeitä niin senioreille kuin pennuillekin.

Varaa aika koirasi laajaan terveystarkastukseen
Varaa aika kissasi laajaan terveystarkastukseen

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Evidensia Kaupasta Ruokia vatsan hyvinvointiin -20%

Evidensia Kauppa