Eläinlääkärin viisi vinkkiä kesään

Ota talteen eläinlääkärin vinkit siihen, miten vältät yleisimmät lemmikkien kesäharmit ja pääset nauttimaan eläinkaverisi kanssa kesän riemuista huolettomasti.
Jos vaiva kuitenkin yllättää, hoidamme sen kuntoon vahvalla ammattitaidolla – ympäri Suomen.

1. Pidä punkit loitolla

Kesäinen punkkikausi on ikävä ja pitkä riesa. Kausi saattaa säistä riippuen alkaa jo huhtikuussa ja kestää jopa lokakuulle saakka. Punkeilta kannattaa suojautua sekä lemmikin, että koko perheen turvallisuuden kannalta.

Punkkien torjumiseen on eläinlääkäriltä saatavissa useita eri vaihtoehtoja: punkkitabletti, punkkipanta, paikallisvaleluliuos. Kissoille ja koirille on kummallekin omat punkkikarkotteensa. Eläinlääkäri huomioi punkkikarkotusta suunnitellessaan niin eläimen mahdolliset yliherkkyydet lääkeaineille kuin kesäiset harrastuksetkin, mm. uimisen.

Lue lisää punkkien torjunnasta koiralle

Lue lisää punkkien torjunnasta kissalle

2. Muista matkalle lähtiessä passi, rokotukset ja loishäätö

Ulkomaille matkustava kissa tai koira tarvitsee oman passin. Passista ilmenevät  mm. eläimen tunnistemerkintä sekä voimassaolevat rokotukset. Suomeen palaava lemmikki tarvitsee useimmiten myös todistuksen annetusta loishäätölääkityksestä. Lemmikkipassin voi ostaa eläinlääkäriasemalta, jossa passiin tehdään tarvittavat merkinnät ja lemmikille annetaan matkan vaatimat rokotteet.

Kohdemaan rokotesuositukset ja mahdolliset muut matkustamiseen liittyvät vaatimukset kannattaa aina tarkastaa paikallisesta Suomen suurlähetystöstä ja Ruokaviraston sivuilta.

3. Vältä kuumia paikkoja ja huolehdi juomisesta

Koira ei pysty hikoilemaan, vaan se viilentää kehoaan vain läähättämällä. Siksi sillä pitäisi kuumassa kesäsäässä olla aina mahdollisuus vetäytyä varjoon viilentymään ja sen juomisesta on hyvä pitää huolta. Esimerkiksi auringossa seisova auto on lemmikille vaarallinen paikka: lyhyessäkin ajassa kuumuus voi aiheuttaa sille lämpöhalvauksen.

Jos epäilet lämpöhalvausta, vie kissa tai koira viileään ja anna sille vettä juotavaksi. Ota yhteys eläinlääkäriin, sillä lämpöhalvaus voi olla lemmikille kohtalokas. Lääkäri tarkastaa potilaan kunnon ja pitää huolen, että se toipuu mahdollisimman hyvin.

4. Uiminen virkistää

Uiminen luonnonvesissä on lämpimänä kesäpäivänä mukava ja terveellinen harrastus koirille. Vesi viilentää lenkin jälkeen ja tuo virkistävän tauon kuumaan päivään. Koiran turkin tulisi kuitenkin antaa kuivua uintien välillä, sillä pitkään kosteana pysyvä turkki saattaa aiheuttaa koiran iholla märkivän ihottuman eli hot-spotin. Hot-spotin ilmetessä voi ensiapuna edistää tulehtuneen alueen kuivumista leikkaamalla karvoja ihottuma-alueelta ja pitämällä alueen puhtaana. Eläinlääkäri antaa koirallesi sopivimman hoidon ihottumaan.

Joskus viileässä vedessä uiminen saattaa aiheuttaa vesihännän. Tämän voimakkaasta hännän heiluttamisesta aiheutuvan kovan kiputilan takia koira arastaa häntäänsä ja se roikkuu velttona. Häntä näyttää halvaantuneelta tai murtuneelta. Uimarin hännäksikin kutsuttu vesihäntä vaatii kipulääkitystä ja eläinlääkärin on myös hyvä tarkastaa, ettei häntä todella ole murtunut.

5. Kyyn purressa ota yhteys eläinlääkäriin

Kun kyy puree kissaa tai koiraa, siihen kannattaa aina suhtautua vakavasti. Kyytablettia ei ole hyvä antaa ensiavuksi, vaan eläin tulee pitää levossa ja ottaa välittömästi yhteys eläinlääkäriin. Vakavissa tapauksissa kyyn puremiin annetaan muun hoidon lisäksi kyyn myrkyn vasta-ainetta, jota on saatavilla useilta Evidensia-eläinlääkäriasemilta ympäri Suomen.

Lue lisää kyyn puremasta koiralla tai kissalla

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Tutustu Evidensia Kaupan valikoimaan

Evidensia Kauppa